Oranje nieuws – 2 & 3 november 2012 | De Oranjes

zaterdag 3 november 2012

Oranje nieuws – 2 & 3 november 2012

Prinses Laurentien benoemd tot Fauna & Flora president

Prinses Laurentien is benoemd tot president van Fauna & Flora International (FFI)

De prinses is gevraagd deze functie te vervullen vanwege haar inzet en ervaring van mileuvraagstukken en duurzaamheid. Ze was al vicepresident van het FFI sinds 2003 en nu dus benoemd tot president.

Het FFI richt zich op de wereldwijde bescherming van bedreigde diersoorten en ecosystemen. De Britse koningin Elizabeth is beschermvrouwe van de organisatie.Koningin Beatrix ontvangt opgravingsresultaten Het Loo en is gastvrouw op Noordzee symposium


Op haar woonpaleis Huis ten Bosch ontving de Koningin vrijdagochtend een boek met opgravingsresultaten van prehistorische grafheuvels op Kroondomein Het Loo. ’s Middags fungeerde ze als gastvrouw in het Koninklijk Paleis Amsterdam bij het symposium ‘The North Sea: past, present and future’.

Foto: © RVD
Op Kroondomein Het Loo hebben archeologen bij de 'Echoput' twee prehistorische grafheuvels opgegraven van rond 300 voor Christus. In de bossen van het Kroondomein liggen tientallen prehistorische grafheuvels. De resultaten werden onder leiding van dr. David Fontijn van de Universiteit Leiden gebundeld en aangeboden aan de Koningin.

Vrijdagmiddag werden zo’n 120 deelnemers verwelkomd op het Koninklijk Paleis Amsterdam. Ze zijn allemaal afkomstig uit wetenschap en bedrijfsleven en dus wel geïnteresseerd in een symposium met als thema symposium ‘The North Sea: past, present and future’.  De Koningin arriveerde iets eerder om hen persoonlijk te ontvangen. Er werden lezingen gegeven door verschillende internationale professoren. De Stichting Koninklijk Paleis Amsterdam organiseert twee symposia per jaar.

Koningin Beatrix aanwezig bij jubileumconcert van de Residentie Bach Ensembles

Koningin Beatrix woonde vanavond het jubileumconcert bij van de Residentie Bach Ensembles in de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag.

De koren en het orkest die samen de Residentie Bach Ensembles vormen, vieren dit jaar hun jubilea gezamenlijk: het Residentie Bachkoor bestaat 140 jaar. Het Residentie Kamerkoor is in 1977 opgericht en viert haar zevende lustrum. Het Residentie Bach Orkest bestaat precies 50 jaar. Tijdens het jubileumconcert werd onder leiding van de vaste dirigent Jos Vermunt The dream of Gerontius van de Britse componist Edward Elgar uitgevoerd. Het werk is geschreven voor twee koren, drie solisten en orkest.

Prinses Margriet zwaait de ‘Oosterschelde’ uit
Samen met zoon Floris

Prinses Margriet heeft vandaag het historische zeilschip de ‘Oosterschelde’ uitgezwaaid in de haven van Rotterdam.

Screenshot
De ‘Oosterschelde’ is een oude bekende van de prinses. Het van oorsprong in 1917 gebouwde schip werd in 1992 al eens gerestaureerd. Margriet stelde destijds het schip ook weer in bedrijf en wenste haar een ‘behouden vaart’. Vandaag was ze samen met haar jongste zoon Floris om het schip uit te zwaaien. De ‘Oosterschelde’ gaat een anderhalf jaar durende reis rond de wereld maken. Voordat het schip vertrok nam de prinses nog even plek aan boord om onder andere officieel een handtekening te zetten.

In Kaapverdië ontmoet de 'Oosterschelde' het historische schip 'Europa'. Vervolgens zeilen de schepen gezamenlijk naar Kaapstad waar op 13 mei 2013 het derde historische schip 'Tecla' zich bij de andere twee aansluit. Onder de naam 'Dutch tall Ships' zeilen de schepen de eeuwenoude routes van de ontdekkingsreizigers Abel Tasman en Cornelis de Houtman. Tijdens de reis bezoeken zij Australië, Nieuw-Zeeland en Antarctica De Dutch tall Ships zijn naar verwachting op 1 mei 2014 weer terug in de haven van Rotterdam.

Eenmaal weer op het steiger liet Prinses Margriet de laatste tros los en verdween de ‘Oosterschelde’..


Foto's: © 'Anoniem'

Prins van Oranje bij Papendal Sport Parade

De Prins van Oranje was vanmiddag aanwezig bij de Papendal Sport Parade in Arnhem. 

De parade vindt plaats in het kader van het 100-jarig bestaan van sportkoepel NOC*NSF. NOC*NSF organiseert de sportparade samen met de sportbonden. Het is een sportfeest voor een breed publiek met debatten, interviews, rondetafelgesprekken, literatuur, clinics, sportdemonstraties, muziek, cabaret en documentaires. Daarbij is aandacht voor het debat over de toekomst van sport in Nederland en komt het sportverleden van Nederland aan bod. De prins kreeg onder andere een rondleiding door het sportdorp en signeert een boek over 100 jaar NOC ten behoeve van een veiling voor het Jeugdsportfonds.

-Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis is de beëdiging van het nieuwe kabinet live te zien. Maandag om 11.35 uur begint op Nederland 1 de uitzending.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten