Prins van Oranje in Kenia voor 19e UNSGAB-vergadering en AMREF Flying Doctors | De Oranjes

zaterdag 1 december 2012

Prins van Oranje in Kenia voor 19e UNSGAB-vergadering en AMREF Flying Doctors

26 november t/m 1 december

De Prins van Oranje is na zijn bezoek met zijn vrouw aan Brazilië niet lang thuis geweest. Deze week was hij in Kenia. Van maandag t/m donderdag woonde hij in Nairobi de 19e vergadering voor van UNSGAB, en aansluitend bezocht hij vrijdag en zaterdag enkele projecten van AMREF Flying Doctors in Magadi, Ol Donyo Nyoike en Loitokitok.

Met een openingstoespraak opende de prins maandag de 19e UNSGAB-vergadering in Nairobi. Onderwerpen als de financiering van waterbeleid, de aanpak van watergerelateerde rampen en de vooruitgang op het gebied van sanitatiedoelstellingen kwamen tijdens de vergadering aan bod. Op donderdag hield de prins wederom een toespraak. De laatste dag van de UNSGAB-vergadering stond in het teken van de Water-Food-Energy Nexus Dialogue. Vele Oost-Afrikaanse ministers en bestuurders zaten in de zaal en luisterden met vertegenwoordigers van bedrijfsleven en wetenschappelijke instellingen uit de regio naar de toespraak waarna ze vervolgens met elkaar in discussie gingen over water, energie – en voedselveiligheid. Bovendien kwam een eventuele toekomstige samenwerking tussen landen, overheden, bedrijfsleven en watermanagementorganisaties ter sprake. Na de vergadering had de prins ook nog een ontmoeting met de Keniaanse minister-president. Als cadeautje overhandigde hij hem een voetbalshirt van van Persie. De man was er erg blij mee.

Foto: ©  Amref.org
Aansluitend aan zijn bezoek aan Kenia, bracht de prins gisteren en vandaag drie bezoeken aan projecten van AMREF Flying Doctors. AMREF is de grootste Afrikaanse gezondheidsorganisatie, in 1957 in Kenia opgericht als ‘Flying Doctors’. De organisatie heeft als doel de gezondheid van kwetsbare bevolkingsgroepen in Afrika structureel te verbeteren. AMREF Flying Doctors heeft een sterke band met het Koninklijk Huis. Eerst was Prins Bernhard beschermheer, in 1998 nam de Prins van Oranje zijn taak over. De prins is bijzonder betrokken bij het werk van AMREF en maakte al meerdere reizen om de praktijk van de gezondheidsprogramma’s in Afrika te zien. Ook is hij regelmatig bij evenementen van de organisatie in Nederland te gast geweest: samen met Prinses Máxima bezocht hij de premières van de theatervoorstellingen the Black Pinocchio (2006) en Mapenzi Tamu (2009). Vorig jaar nog liet hij zich over de werkzaamheden van AMREF op het kantoor in Leiden informeren. De prins vloog tijdens de bezoeken aan de projecten zelf in een toestel van AMREF Flying Doctors van het een naar het andere project. In Magadi bezocht hij de nomadenstam MasaïDe prins werd tijdens zijn bezoek geïnformeerd over een nieuw ritueel dat in samenwerking met AMREF is ontwikkeld om vrouwenbesnijdenis te voorkomen. In het dorpje Ol Donyo Nyoike werd hij hartelijk ontvangen door de bevolking en kreeg hij een speciale ketting. De prins bezocht er ook een school.

Vandaag bezocht hij een sanitatieproject in Loitokitok. Ter bevordering van een gezonde leefomgeving worden vrijwilligers en zorgverleners getraind om daarna weer anderen op te leiden in hygiëne en het voorkomen van ziektes. Zo is er een School Health Club opgezet, waar kinderen elkaar het belang van goede persoonlijke hygiëne leren. In een gezondheidscentrum kreeg de prins uitleg over een speciaal ontwikkeld mLearning programma. Verlos- en verpleegkundigen worden dan in een afgelegen gebied via hun mobiele telefoons eventueel bijgeschool en verliezen dan geen tijd met het reizen naar een opleidingslocatie. De prins bezocht verder de Entarara Primary School waar hij een boom plantte. In het vliegtuigje vloog hij vervolgens terug naar Nairobi om daar op het vliegtuig naar Nederland te stappen.

1 opmerking:

  1. Heel erg leuk al die foto's van prins Willem- Alexander in Kenia.
    Ik vind het wel zielig voor de kleine prinsesjes,
    dat zij hun vader zo weinig zien..!

    BeantwoordenVerwijderen