Officieel bezoek aan Brazilië - I | De Oranjes

maandag 19 november 2012

Officieel bezoek aan Brazilië - IPrinses Máxima: "je moet oppassen voor appelmoes"

Vandaag zijn de Prins van Oranje en Prinses Máxima begonnen aan hun vijf-daagse bezoek aan Brazilië.  

De prins en prinses worden vergezeld door de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Verder is er een enorme handelsdelegatie vanuit Nederland meegereisd. Doel van het bezoek is om de economische betrekkingen met Brazilië te versterken voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen in de sectoren agro-food, afvalmanagement, jachtbouw, creatieve industrie, luchtvaart, wetenschap en technologie en toeleveranciers voor WK 2014 en de Olympische Spelen in 2016. Daarnaast is het bezoek gericht op het aantrekken van Braziliaanse investeringen in Nederland en versterking van de Nederlands-Braziliaanse samenwerking tussen wetenschappelijke instituten en hoger onderwijsinstellingen.

Terwijl het bezoek van de prins en prinses aan Brazilië net van start ging met ontmoetingen aan staatssecretarissen en ministers werd er tegelijkertijd een persbericht over Prins Friso gegeven. Dat zorgde voor enige verwarring bij de pers. Ze hadden graag op een ander tijdstip dit bericht ontvangen, en verwachten bovendien ook nog eens dat de prins er wel even een reactie op zou geven. Natuurlijk gebeurde dit niet. De prins en prinses zijn immers op werkbezoek, en de RVD is er voor de inlichtingen. Als hij er al over spreekt, dan is dat waarschijnlijk aanstaande vrijdag tijdens het persgesprek.

Er werden diverse gesprekken gevoerd met onder andere de kabinetchef van de Braziliaanse president ( Gleisi Hoffman) en de Braziliaanse minister van Landbouw Mendes Ribeiro Filho. Aan de naambordjes was minder zorg besteed. Prinses Máxima stond als ‘Prinses Máxima Zorreguieta’ vermeld. Na alle gesprekken was er een lunchbijeenkomst georganiseerd met vertegenwoordigers van de Nationale Industrie Confederatie (CNI), de VNO-NWD en MKB-Nederland. De prins en prinses mochten ook aanschuiven. Ze kregen Pão de Queijo geserveerd – deegrolletjes met een kaassmaak. Ondertussen werd een ‘join statement’ tussen CNI en VNO-NCW/MKB-Nederland getekend. Aan de Pão de Queijo zat toen nóg meer smaak.

Foto's: © PPE, http://www.ppe-agency.com/ 

Verder werd vandaag CAPES bezocht. CAPES is een uitvoeringsorganisatie van het Braziliaanse ministerie van Onderwijs. Er vonden gesprekken plaats met de vice-minister van Onderwijs (L.A. Paim) over samenwerking op het gebied van kenniseconomie.

Tot slot woonden de prins en prinses een seminar bij over het Braziliaanse programma voor buitenlandse studiebeurzen. Behalve de staatssecretaris hield ook Prinses Máxima een toespraak. De prinses zette de Nederlandse studentenwereld goed op de kaart, en maakte grapjes over vooroordelen over Nederland: “Het is koud. En je moet oppassen voor appelmoes - een traditioneel Nederlands saus - dat wordt geserveerd in bijna elke maaltijd. Maar het zou jammer zijn als Braziliaanse studenten zich laten afschrikken door het Nederlandse weer, het eten, of de taal.” Meer dan de helft van alle Nederlandse mastersopleidingen worden in het Engels gegeven. Vorig jaar waren 11,2 procent van alle studenten in Nederland afkomstig uit het buitenland. Met andere woorden, 87.000 studenten van over de hele wereld kwamen vorig jaar naar Nederland om te studeren. Het is de plek om te zijn - in het midden van West-Europa. Londen is een uur rijden met het vliegtuig. Duitsland is net op de weg van vele universiteitssteden. En Parijs is minder dan drie uur met de trein. Dus in Nederland studeren betekent studeren in Europa. Met studenten uit de hele wereld.”

2 opmerkingen:

  1. Wat een mooi verslagje met mooie links erbij.Ik ben benieuwd naar de rest

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Duurt misschien wat langer allemaal.. Ben nogal moe..

    BeantwoordenVerwijderen