Koningin Beatrix brengt streekbezoek aan Noord-Brabant | De Oranjes

vrijdag 9 november 2012

Koningin Beatrix brengt streekbezoek aan Noord-Brabant

Een aantal keer per jaar brengt de Koningin een bezoek aan een streek in ons land. Vandaag was Noord-Brabant aan de beurt. Waalwijk, Tilburg, Hilvarenbeek en Reusel werden bezocht. In iedere plaats werd het een echte mini-Koninginnedag. Het streekbezoek stond in het teken van duurzame ontwikkeling en sociale en technische innovatie.

Screenshots
Vanochtend vroeg begon de Koningin haar bezoek in Waalwijk bij een tapijtfabriek – Desso. Niet een kind, maar een volwassene gaf dit keer de Koningin een boeketje bij aankomst. Dit omdat de vrouw vandaag precies 12,5 jaar in dienst is bij Desso. Koningin Beatrix kreeg uitleg over het produceren van tapijt en kunstgras. De Koningin wilde van alles weten, bijvoorbeeld of het tapijt echt zo geluidsabsorberend is als de manager zegt, want “In het paleis helpt de vloerbedekking die er ligt niet goed” aldus de Koningin. Na het bezoek aan de productiehal kreeg de Koningin een stukje tapijt mee om thuis te testen.

In Tilburg bezocht Koningin Beatrix een winkelcentrum voor leerlingen met een echte Emté supermarkt, DIO drogisterij, Primero en een Eurowinkel. Leerlingen kunnen hier de praktijk oefenen met behulp van begeleiding. De Koningin ging winkel in, winkel uit om te kijken of de leerlingen hun best deden, maar kocht niets.Verderop in Tilburg – de universiteit – ontmoet de Koningin oud-premier Lubbers. Hij ontving de koningin als voorzitter van het Stichtingsbestuur van de Tilburg Universiteit. Samen met de rectors en de bestuursvoorzitter leidt hij de koningin het Gebouw van de universiteit binnen. Studenten voor de school voor Mode hebben speciaal voor de komst van de Koningin een modeshow voorbereid, ze helpen haar ook om het enorme doek van het beeld van Marga Klompé te onthullen. Marga Klompé was de eerste vrouwelijke minister van Nederland. De Koningin kende de vrouw ook persoonlijk. In 1951 werd zij benoemd tot lid van een eventuele raad van voogdij over Prinses Beatrix voor het geval Koningin Juliana zou overlijden voordat Beatrix achttien jaar was. En bij de inhuldiging van de koningin in 1980 droeg zij de Grondwet waarop de vorstin de eed aflegde. Kort na het bezoek van de Koningin aan de universiteit was er al weer een andere ‘hoge’ gast in aankomst. President Johnson Sirleaf van Liberia – die gisteren ook nog op Huis ten Bosch door de Koningin werd ontvangen, ontving vandaag op de universiteit het eredoctoraat.

Foto: © Rick Réparon
Met het lopen over de Brabantse Gilden kwam de Koningin Hilvarenbeek officieel binnen. Niemand anders dan de Koningin mag zomaar over de op de grond gestreken vaandels lopen. Daarna volgde een ontmoeting met de winnaars van het Europees Kampioenschap koningsschieten. Het traditionele spel is populair in deze streek en houdt in dat een houten vogel van een hoge paal afgeschoten moet worden. Koningin Beatrix wist dit gelukkig van te voren, en hoefde dus niet bang te zijn dat de term ‘koningsschieten’ iets anders inhield. Op het gemeentehuis was ondertussen een heerlijke lunch voorbereid waar de Koningin en haar gevolg uitgebreid de tijd voor namen.

Tot slot werd Reusel bezocht. Bij het gemeenschaphuis ‘De Schakel’ was het volledige dorp te vinden die elkaar bijna omver duwden om de Koningin uit de bus te zien stappen. Ook stond er een groepje milieu – en dierenactivisten met grote spandoeken vanwege het gesprek wat plaatsvond in het gemeenschapshuis over de spanningen tussen de boeren en de inwoners over veehouderij. Bij Van der Borne aardappelen liet de Koningin zich vervolgens inlichten over de laatste ontwikkelingen in de agrarische sector. Het aardappelbedrijf is speciaal vanwege ‘precisielandbouw’. Door technieken op het gebied van sensoren, telemetrie, satellietbeelden en navigatie is er precies te meten wat de groei van het gewas is en welke bestrijdingsmiddelen er gebruikt moeten worden om te mesten.

Foto's: © PPE, http://www.ppe-agency.com/ 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten