Staatsbezoek aan Denemarken - II | De Oranjes

woensdag 18 maart 2015

Staatsbezoek aan Denemarken - II

Op de tweede dag van het staatsbezoek bezoeken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in gezelschap van het Deens Kroonprinselijk paar het eiland Samsø. 

Op de veerboot begonnen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima vanochtend aan hun tweede dag. Ze spraken met Nederlandse en Deense vertegenwoordigers van overheden en bedrijven over het beleid voor duurzame energie. Op Plein Anton Rosen was het ondertussen al een drukte van belang. Tientallen kinderen met Deense vlaggetjes stonden de Koninklijke gasten op te wachten.

© screenshot  Vorsten
Toen Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, Kroonprins Frederik en Kroonprinses Mary arriveerden bleek dat de vrouwen zich op elkaar hadden afgestemd qua kleding. Mary droeg grijs, Máxima koos voor beige. Op hun hoofd droegen ze allebei een bruine, bijna identieke, hoed. Op het plein werden ze officieel verwelkomd door de burgemeester van het eiland. De kinderen zongen ter verwelkoming het lied 'You are my sunshine'. Samsø is dankzij windenergie en andere energiebronnen een CO2-neutraal eiland. Het eiland heeft elf onshore windturbines en tien offshore turbines, betaald door de eilandbewoners. Deze turbines voorzien het gehele eiland van stroom. De energie die niet wordt gebruikt, wordt geëxporteerd naar het vasteland. Daarnaast maakt Samsø gebruik van zonnecollectoren en heeft het stroverbrandingscentrales die via een warmtenet warm water leveren aan omliggende dorpen. Daarnaast rijden thuiszorgmedewerkers en postbodes met elektrische auto's. De Koning zei in zijn toespraak gisteren zich al te verheugen op het bezoek aan het eiland dat hij een voorbeeld noemde voor ons Nederlandse Texel.

Kostschool 'Efterskole' in Besser werd als eerst bezocht op het eiland. Kunnen we in Nederland gewoon naar huis na schooltijd, in Denemarken soms niet. Daar is het gebruikelijk dat tieners één jaar doorbrengen op een kostschool. De kostschool die het Koninklijk gezelschap bezocht richt zich vooral op watersport, duiken, vliegen en  golfen. De leerlingen gaven het Koninklijk gezelschap een rondleiding door de school en over het schoolterrein. Koning Willem-Alexander kon het, als piloot, niet laten om de vliegsimulator in de school uit te proberen. Ook Kroonprins Frederik deed een poging. Het bezoek aan Samsø werd voortgezet bij een stadsverwarmingsinstallatie. Het Koninklijk gezelschap kreeg uitleg over deze stro-installatie die 300 huishoudens van warmte voorziet door lokaal geproduceerd stro te verbanden.

Het laatste programmaonderdeel op het eiland was een bezoek aan de Energie Academie.Op de Energie Academie wordt over elke vorm van energieverbruik op het eiland nagedacht om het verbruik zo duurzaam en laag mogelijk te maken. Het Koninklijk gezelschap woonde een discussie bij die inzicht gaf in het coöperatiesysteem op het eiland. Aan het gesprek namen naast bewoners ook Nederlandse en Deense bedrijven deel. Tijdens het gesprek met de eilandbewoners wilde Willem-Alexander vooral weten hoe weerstand tegen windmolens wordt ondervangen, aangezien dit in Nederland nogal een gevoelig onderwerp is.
Na een lunch van lokale producten stapten Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, Kroonprins Frederik en Kroonprinses Mary weer op de veerboot. Het waaide behoorlijk, dus moesten Máxima en Mary op het dek moeite doen hun hoed vast te houden. Die zouden anders in de zee verdwijnen.

"Amalia wil naam school geheim houden"
Terug in hoofdstad Kopenhagen werd het Bispebjerg Ziekenhuis bezocht. Dit bestaande ziekenhuis wordt uitgebreid en gaat behoren tot de vijf superziekenhuizen van Denemarken. Bij de bouw staat efficiëntie en de hoogste graad van dienstverlening centraal. Naast een presentatie over de organisatie en inrichting van het superziekenhuis, bezochten de Koning en Koningin de stands van Nederlandse en Deense bedrijven die kunnen bijdragen aan dit project. Aansluitend was er een persgesprek, zoals traditie aan het naderende einde van een staatsbezoek. Natuurlijk kwam de helikoptercrash in Mali ter sprake. Twee bemanningsleden kwamen daarbij om het leven.
De Koning, die vorige maand nog op bezoek was in het Nederlandse Kamp Castor, zei respect te hebben voor de collega's: Mijn gedachten gaan ook uit naar de mannen en vrouwen die nu nog voor de missie MINUSMA werken en vandaag weer aan de slag moesten. Zij moeten hun werk onder zeer moeilijke omstandigheden doen, nu met het verlies van twee collega's. Zij zijn toch weer aan de gang gegaan vandaag. Daar heb ik heel veel respect voor." Enigszins verbaasd reageerde de Koning vervolgens op een vraag hoe hij 'het geregeld heeft met stemmen'. "Nou wij stemmen nooit. We staan boven de partij. Dat hebben we al vaker gezegd" aldus Koning Willem-Alexander. Verder kwam ook de middelbare school van Amalia aan bod. De prinses staat inmiddels ingeschreven voor een, naar verwachting, 'bekakt' gymnasium. De prinses van Oranje heeft haar ouders zelfs verzocht de naam van de school nog even geheim te houden. "Amalia heeft ons verzocht om pas na de sluiting van de inschrijvingstermijn het bekend te maken", zei de koning. "Ze wil heel graag dat niemand die school kiest omdat zij ernaartoe gaat. En dat respecteren wij." 

Bijzondere dansvoorstelling
Vanavond boden de Koning en Koningin als dank voor hun ontvangst in Denemarken een voorstelling van moderne dans aan. Ballet is iets waar Koningin Margrethe groot fan van is; toch moet ook zij hebben opgekeken van deze bijzondere dans, verzorgd door ICKamsterdam. De voorstelling 'Rocco' vond plaats in een boksring en bestond uit dansers met een ontbloot bovenlichaam. Na de voorstelling werd er gedineerd op een hogere etage.

2 opmerkingen:

  1. Ze zagen er prachtig uit, zowel de beide koninginnen als de kroonprinses.En een mooi verslagje zoals altijd. Ben benieuwd naar je volgend verslagje van het bezoek aan Duitsland de twee komende dagen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, ik vind het ook een prachtige jurk die Máxima gisteravond droeg! Stenen/glitters trekken mij altijd.

      Verwijderen