Dodenherdenking 2009 | De Oranjes

dinsdag 5 mei 2009

Dodenherdenking 2009

Vanavond werd op de Dam in Amsterdam en op vele andere plekken in Nederland oorlogslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht.
Een paar minuten voor 8 kwamen o.a. Koningin Beatrix, Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima uit de Nieuwe kerk – waar ze een herdenkingsdienst hadden bijgewoond- de Dam oplopen en vervolgens werd er een krans gelegd bij het monument door Koningin Beatrix en Kroonprins Willem-Alexander.


Na de 2 minuten stilte , werd het Wilhelmus gespeeld, daarna las de winnares van de gedichtenwedstrijd haar gedicht ‘steeds opnieuw’ voor. Toen burgemeester Cohen een toespraak hield en zei dat hij blij was met de aanwezigheid van de Koningin volgde een applaus door het publiek- een toch wel andere dodenherdenking dan anders, ook werden en scherpere veiligheidmaatregelen genomen, meer afstand tussen de Koningin, haar zoon en schoondochter en het publiek , minder plaats voor publiek dan anders en een regeling dat in geval van… de politie iedereen mocht fouilleren. Was er eerst geen aanleiding voor angstige gedachten, nu zullen vele mensen een zucht van opluchting gegeven hebben dat er niks ernstigs gebeurd is..


Morgen zal bij de viering van de bevrijding – waar Koningin Beatrix ook bij aanwezig is- ook extra strengere veiligheidsmaatregelen genomen worden.


Prinses Margriet was bij de herdenking in Apeldoorn, foto's: KLIK en KLIK
Prof.mr. Pieter Van Vollenhoven woonde op het Militair Ereveld Grebbeberg te Rhenen de herdenkingsplechtigheid bij voor beroepsmilitairen en dienstplichtigen die sinds 1940 voor het Koninkrijk zijn gevallen. Ook Prins Pieter-Christiaan was daarbij aanwezig.


Fotoserie: KLIK


Screenshots:


13 opmerkingen:

 1. Ik vind het erg dapper van de koninklijke familie dat ze er bij waren! En dat applaus van het publiek voor de koningin was fantastisch!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hele mooie foto's! het aplaus was echt super!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik was erbij, heb het gezien. Geen foto's kunnen maken door de mensen - het was druk! Heb hard meegeklapt...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Super dat applaus. Ik kreeg kippenvel toen ik een geëmotioneerde Koningin zag.. Ze heeft het verdient

  BeantwoordenVerwijderen
 5. mooie foto's!! en de koningin heeft dat applaus verdiend hoor!!
  en je mag nog een foto sturen hoor, dan zet ik hem er nog wel bij!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie foto's! Mooi dat ze erbij waren.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het applaus was idd echt heel goed!Ik denk dat het de koningin diep geraakt heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Feya van den Berg5 mei 2009 om 16:17

  Het was een bijzondere dodenherdenking na alles wat er in Apeldoorn is gebeurd. Het applaus zal de koningin goed gedaan hebben. Ik was erbij
  om ook te steunen en te herdenken.Mooie foto's! hartelijke groet van Feya

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooie screenshots, echt een heel mooi gebaar van het volk om te klappen voor de koningin. Dat zal haar echt een hart onder de riem hebben gestoken !

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Een prachtig gebaar, dat applaus.. Dat zal haar zeker heel goed gedaan hebben!! Hele mooie screenshots.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heel mooi en ontroerend dat applaus voor de Koningin! Heeft ze verdiend! Mooie screenshots verder, vooral de tweede van Koningin Beatrix.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. prinses Louise8 mei 2009 om 10:51

  ...ik vind zowel de koningin als Máxima zo stijlvol gekleed!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mevrouw Van Lippe Biesterfeld en de heer Van Amsberg mogen wat mij betreft een krans leggen. Maar ze huilen er niet bij. Mevrouw Van Lippe Biesterfeld zat indertijd in Canada, terwijl haar vader in Londen achter de vrouwen aan zat. Meneer Van Amsberg was nog niet eens geboren en draagt militaire uniformen van rang en stand die hij niet in de krijgsmacht verdiend heeft.
  Ik kijk en huil. Ik zat in een Jappenkamp. Ik zag dat vrouwen werden doodgeslagen. Ik was er doodziek en leed er honger. Mijn moeder werd van een blijmoedig mens een stille teruggetrokken vrouw.

  BeantwoordenVerwijderen