Staatsbezoek aan Canada - III | De Oranjes

vrijdag 29 mei 2015

Staatsbezoek aan Canada - III

De laatste dag van het staatsbezoek aan Canada werd doorgebracht in Toronto. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hadden er onder andere een ontmoeting met de vrouwen van het Nederlandse voetbalteam. Ook onthulden ze op Toronto Island 'Tulpi stoelen' als teken van vriendschap en dankbaarheid.
Rond 10 uur plaatselijke tijd arriveerden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in Toronto. Een uur later kwamen ze bij de Legislative Assembly of Ontario aan voor gesprekken met Luitenant-Gouverneur van Ontario, Elizabeth Dowdeswell, Kathleen Wynne, premier van Ontario, en Dave Levas, Speaker van Legislative Assembly. Eenmaal weer buiten werd het Koninklijk paar opgewacht door honderden Oranjefans. Onder de mensen waren veel kinderen die tekeningen en knutselwerken voor de Koning en Koningin gemaakt hadden.
Het volgende programmaonderdeel was een bezoek aan MaRS Innovation Institute. Dit is een platform voor startende en gevestigde bedrijven en onderzoekslaboratoria in de sectoren Life Sciences & Health, ICT en Energie. Het platform helpt startende technologiebedrijven en ondersteunt samenwerking tussen kennisinstellingen en bedrijven. De Koning en Koningin maakten een rondgang langs startende bedrijven. De 'VnHawk smartbike' vond de Koning wel zo bijzonder dat hij het ding vastlegde met zijn telefoon.
In het gebouw was ook tijd vrij gemaakt voor een lunch. Ondertussen spraken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima met vertegenwoordigers van onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven.

Watermanager aan het woord
's Middags hield de Koning een toespraak op het Canadian-Netherlands Resillient Cities Seminar'. Tijdens dit seminar spraken Nederlandse bedrijven en overheden met hun Canadese 'collega's' over de uitdagingen en oplossingen bij verstedelijking en economische ontwikkeling van steden die aan het water liggen. Aanleiding is de klimaatsverandering die het noodzakelijk maakt hierover na te denken. Als voormalig 'watermanager' kon de Koning natuurlijk ook niet achterblijven het woord te nemen. Hij vergeleek Canada met Nederland: "Nederland is slechts twee keer de grootte van Lake Ontario. Aan de andere kant, ons gebrek aan ruimte betekent dat we duizend jaar 'ervaring van stedelijke ontwikkeling en waterbeheer hebben. Op dertig plaatsen in Nederland, bijvoorbeeld, geven we onze grote rivieren meer ruimte. Dit zal helpen overstromingen te voorkomen en ervoor zorgen dat vier miljoen Nederlanders veilig kunnen gaan wonen aan het water. " ".." "Het is enorm waardevol voor Canadese en Nederlandse partners om nieuwe mogelijkheden te verkennen. En Toronto is een showcase voor een dergelijke samenwerking. Het belangrijkste kenmerk van het Waterfront Toronto project is de manier waarop het de natuurlijke relatie tussen de stad en het water versterkt. " aldus de Koning.

Omdat binnenkort in Canada het WK voetbal voor vrouwen plaatsvind, is het Nederlandse team alvast druk aan het trainen. Het Koninklijk paar wilde het team toch graag ontmoeten, nu ze toch in de buurt waren. En zo geschiedde. "We wilden even goedendag zeggen", aldus koningin Máxima, "Jullie moeten weer trainen. We willen niet de schuld krijgen als het slecht gaat", zei de Koning over de korte ontmoeting. De speelsters hadden voor het Koninklijk paar tot slot nog een cadeau voor Amalia, Alexia en Ariane. Een oranje voetbalshirt met hun naam erop in de hoop dat ze ook interesse gaan krijgen voor voetbal in plaats van hockey.
Op Toronto Island, een recreatief eiland voor Toronto, onthulde het Koninklijk paar aan het eind van de middag één van de zeven oranje Tulpi-stoelen die aan de stad Toronto worden aangeboden. De stoelen zijn geplaatst met uitzicht over het water en de skyline van de stad. Koningin Máxima testte één van de stoelen uit, al was het voor de Koning en Koningin niet de eerste keer dat ze de stoelen zagen Tijdens het officiële bezoek aan Brazilië in 2012 werden de Tulpi-stoelen ook al gepresenteerd. Toen in de kleuren van de Braziliaanse vlag, groen en geel.

Het staatsbezoek werd afgesloten met een ontvangst van de Nederlandse gemeenschap in de Art Gallery of Ontario. De Koning noemde de band met Canada in zijn toespraak 'een perfecte relatie'. Maar tegelijkertijd is tijdens het driedaagse staatsbezoek ook gewerkt aan "nieuwe relaties voor de volgende 70 jaar”, zo zei hij, gevolgd door een luid applaus van honderden Nederlanders.

Morgenochtend vertrekt het Koninklijk paar van Toronto naar de Verenigde Staten. Daar begint maandag het officiële bezoek wat ook drie dagen in beslag zal nemen.

Kleding
Koning Willem-Alexander droeg een grijs pak met lichtblauwe stropdas. Koningin Máxima droeg de witte jurk die ze eerder tijdens het staatsbezoek aan Brunei, in januari 2013 aan had. De hoed zet ze regelmatig op haar hoofd en zagen we voor het eerst in september 2013 bij de overhandiging van het eerste droomboek.

Voor de ontvangst van de Nederlandse gemeenschap had het Koninklijk paar zich omgekleed. In toepasselijke oranje details verschenen ze in de Art Gallery of Ontario

2 opmerkingen:

  1. Maxima ziet er weer mooi uit. Jammer van het losse haar. In een lage knot was het nog mooier geweest denk ik. Ik vind dat ze er moe uit ziet. Misschien kunnen ze dit weekend even bijkomen voordat ze naar Amerika gaan. Ze lacht, maar haar ogen lachen niet en zeker als ze denkt dat de camera niet op haar gericht is. Gisteren bij Blauw Bloed kon je dat even zien.
    Ik zou het niet kunnen zoveel dingen in zo'n korte tijd doen en zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een mooie log met leuke foto's van hun bezoek!

    BeantwoordenVerwijderen