Koninklijk paar bij Nationale Dodenherdenking - 2015 | De Oranjes

maandag 4 mei 2015

Koninklijk paar bij Nationale Dodenherdenking - 2015

Met twee minuten stilte heeft Nederland vanavond voor de 70ste keer de oorlogsslachtoffers herdacht die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima waren traditiegetrouw aanwezig bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Voorafgaand aan de ceremonie op de Dam woonde het Koninklijk paar in de Nieuwe Kerk een herdenkingsdienst bij. Dit jaar hield schrijver Ian Buruma een voordracht. Hij blikte terug op hoe de wereld zich oprichtte uit de puinhopen van de oorlog en hoe de oorlog heeft doorgewerkt in het leven van de tweede generatie.


Een paar minuten voor acht legden de Koning en Koningin op de overvolle Dam een krans bij het monument. Na de twee minuten stilte klonk het eerste couplet van het Wilhelmus en droeg de winnares van de gedichtenwedstrijd haar gedicht voor. Daarna hield minister-president Rutte een toespraak en werden er nog diverse kransen gelegd, onder andere door de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, commandant der strijdkrachten Tom Middendorp en burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam. Zeventig kinderen legden tot slot een bloem bij het monument.


Omdat het dit jaar 70 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd spraken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima na de plechtigheid met mensen die de oorlog hebben meegemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten