Koninklijk paar brengt streekbezoek aan Zeeuws-Vlaanderen | De Oranjes

dinsdag 19 mei 2015

Koninklijk paar brengt streekbezoek aan Zeeuws-Vlaanderen

Koningin Beatrix was er in 2008 nog op streekbezoek, maar dat deerde de Koning niet nu opnieuw Zeeuws-Vlaanderen te bezoeken. Zeeuws-Vlaanderen ligt, zoals de naam al verraad tegen de Belgische grens aan. Thema van het bezoek was dan ook de figuurlijke vraag: 'Waar ligt de grens?' Aansluitend openden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima de Sluiskiltunnel.

Wonen, werken, recreëren
De centrale vraag 'Waar ligt de grens?' kwam in hulst aan de orde in het thema wonen. De Koning en Koningin begonnen hier hun streekbezoek bij Woonzorgcentrum De Blauwe Hoeve waar ze door alle bewoners en werknemers enthousiast werden ontvangen. Aansluitend ging het gezelschap met de Koninklijke bus richting Sas van Gent, maar omdat de brug bij Sas van Gent defect is ging de route letterlijk de grens over om via het Belgische Zelzate toch op tijd in Sas van Gent te arriveren. Daar werd in het Industrieel Museum Zeeland gesproken over werken langs en over de grens. Aangezien Sas van Gent zo goed als op de Belgische grens ligt, komt werken bij de zuiderburen nogal eens voor. Natuurlijk kregen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ook een rondleiding door het (nieuwe) museum.Het streekbezoek werd vervolgens voortgezet in het westen van Zeeuws-Vlaanderen, dichtbij Breskens. Bij getijdenduiker 'Het Killetje' - van project Waterdunen, kreeg het Koninklijk paar op de dijk uitleg over de getijdenduiker die twee keer per dag water uit de Westerschelde in - en uit laat stromen. Zodra ook het natuurgebied zelf aangelegd is, zal het zoute water vanuit de Westerschelde het plangebied van Waterdunen in- en uitstromen. In strandpaviljoen 'Het Halve Maentje' werd tot slot gesproken over natuur en cultuur, de polders, recreatie, de strandcamping en trekvogels. Op de dijk bij het Killetje merkte Máxima al op dat het hier wel een 'vogelvliegveld' leek.

Opening Sluiskiltunnel
Op weg naar de Sluiskiltunnel hadden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima even tijd om een lunch te nuttigen; het openingsprogramma was immers lang en de Koning en Koningin waren al vanaf 9 uur op pad. De tunnel onder het Kanaal van Gent naar Terneuzen werd gebouwd om de infrastructuur en verkeersdoorstroming in de regio te verbeteren. Op een bijzondere manier, door twee uit zand gemaakte tunnelbuizen in een zandkunstwerk met elkaar te verbinden, verrichtte het Koninklijk paar de officiële opening van de ruim 1,3 kilometer lange Sluiskiltunnel.

Kleding
Koningin Máxima droeg kleding uit vermoedelijk de nieuwe collectie van NATAN - waar veel geel in voorkomt. Ze had verder een omslagkleed om tegen de kou en op haar hoofd had ze de hoed bevestigd die ze voor het eerst op Prinsjesdag 2010 droeg. Aan haar schouder hing een beige Chanel tas, die ze ook in het grijs heeft. Koning Willem-Alexander droeg een blauw pak, en matchte met zijn stropdas weer perfect bij de hoed van zijn vrouw.

1 opmerking:

  1. Een mooie dag was het gisteren en ze hebben genoten, zoals altijd en jij weer mijn complimenten voor je mooie verslag

    BeantwoordenVerwijderen