donderdag 28 mei 2015
Staatsbezoek aan Canada - II
De tweede dag van het staatsbezoek aan Canada speelde zich vooral buiten de hoofdstad af. De Koning en Koningin begonnen de dag in Waterloo, waar verschillende samenwerkingsovereenkomsten getekend zijn tussen universiteiten in Canada en Nederland. In Beamsville werd een bezoek gebracht aan CosMic Plants. Met veel vertraging keerde het paar terug in Ottawa, waardoor Máxima bijna in de problemen kwam..
Cadeautje: 70 studiebeurzen voor Canadese studenten
Op de universiteit van Waterloo waren Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima vanochtend getuige van de ondertekening tot samenwerking van universiteiten in Canada en Nederland. Ook werd er een Studiebeurzenprogramma gelanceerd. Als dankbetuiging voor 70 jaar bevrijding hebben de ministeries van Buitenlandse Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het bedrijfsleven en Nederlandse onderwijsinstellingen geld beschikbaar gesteld voor zeventig zogeheten 'scholarships' (beter bekend als studiebeurzen) Grappig genoeg zijn Willem-Alexander en Máxima op 18 juni weer in Waterloo. Volgende maand gaat het dan natuurlijk wel om de Belgische variant.
Samenwerking
Na de universiteit bezochten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima het quantum informaticalaboratorium waar gewerkt wordt aan de ontwikkeling van een quantumcomputer. Ook dit Canadese laboratorium gaat voortaan samenwerken met een Nederlands instituut. Professor Leo Kouwenhoven van het Qutech Instituut was aanwezig om dit officieel te maken.
CosMic Plants
In Beamsville, ruim een uur van Waterloo, bracht het Koninklijk paar vanmiddag een bezoek aan CosMic Plants, een orchideeënkwekerij met eigenaren van Nederlandse afkomst. Tijdens de rondleiding ontmoetten de Koning en Koningin vertegenwoordigers van Nederlandse agrarische bedrijven die zijn meegereisd met de economische missie. In de kassen kon men vervolgens allerlei zoete en hartige hapjes nuttigen, en daar waren Koning Willem-Alexander inmiddels wel aan toe. Omdat het vanuit Beamsville maar liefst 5 uur rijden is naar Ottawa, stapte het Koninklijk paar weer in het vliegtuig. In de Canadese hoofdstad zouden ze de afsluiting van de Diplohack '#Hacking Conflict' bijwonen.
Koningin Máxima móet afha(c)ken
Helaas kwamen ze door onbekend 'oponthoud' veel te laat terug in Ottawa. De 'Diplohack' werd nog wel bijgewoond, weliswaar in verkorte vorm. Het Koninklijk paar maakte geen rondleiding meer langs de presentaties, maar de geplande prijsuitreiking kon niet worden ingekort. Dus besloot Koningin Máxima eerder te vertrekken. Zij moest immers nog helemaal in de 'metamorfose' voor de contraprestatie van 20.30 uur. Koning Willem-Alexander bleef wel en vond de bijeenkomst 'bijzonder interessant' zo vertelde hij na korte gesprekken met diplomaten, journalisten, studenten en IT-specialisten. Tijdens de afsluiting presenteerden de teams hoe zij het probleem 'gehackt' hebben. Minister Koenders maakte de winnaar bekend.
Korenaren in haren
Dat Koningin Máxima absoluut niet in een half uur klaar kon zijn bleek vanavond wel. Ze verscheen in de rode Valentino jurk die ze vorig jaar ook op Prinsjesdag droeg. Haar ogen waren wat zwaarder opgemaakt dan eerder op de dag en natuurlijk ontbrak de rode lippenstift niet. In haar kapsel waren 'korenaarspelden' vastgemaakt. De tiara, die vooral bekend werd omdat alle schoondochters van Prof.mr. Pieter van Vollenhoven en Prinses Margriet het op hun huwelijksdag in hun kapsel hadden, is nu dus uit elkaar gehaald. Koning Willem-Alexander had tijdens de hackbijeenkomst geen tijdsdruk gevoeld. Hij hoefde alleen maar een ander pak aan te trekken en z'n haar nat te maken.
Foto © The Governor General of Canada
Veelzijdig concert
De contraprestatie vond plaats in het Museum voor Geschiedenis in Gatineau, een plaatsje dichtbij Ottawa in de provincie Québec. Terwijl het Koninklijk paar op de gouverneur en zijn vrouw wachtte, maakte de pers van de gelegenheid gebruik om onze Koning en Koningin eens uitgebreid te fotografen, wat veel mooie plaatjes opleverde. Gouverneur generaal David Johnston en zijn vrouw Sharon arriveerden stipt op tijd om het concert bij te wonen als dankbetuiging voor de geboden gastvrijheid tijdens het staatsbezoek. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hadden voor dit staatsbezoek Holland Baroque Society ingehuurd. Door de samenwerking met jazztrompettist Eric Vloeimans en fragmenten uit Canto Ostinato door harpiste Gwyneth Wentink, componist Wouter Snoei en kunstenaar Arnout Hulskamp, werd het een bijzondere combinatie van muziekstijlen en musici. Na het concert spraken de Koning en Koningin uitgebreid met de muzikanten. Ook namen ze afscheid van de heer en mevrouw Johnston die ze morgen, op de laatste dag van het staatsbezoek niet meer tegen zullen komen.
Kleding
Koning Willem-Alexander droeg een donkerblauw pak met blauwe stropdas. Koningin Máxima had de grote beige hoed weer op, gecombineerd met een nieuw groen pakje van Dolce & Gabbana.
Tijdens de contraprestatie droeg de Koningin, zoals gezegd de rode Valentino jurk die ze vorig jaar voor het eerst droeg, op Prinsjesdag. In haar haar zaten korenaren (afkomstig uit de gelijknamige tiara) en verder droeg Máxima parelsieraden. De Koning verscheen in zwart pak met strik.
Categorieën:
Koning Willem-Alexander,
Koningin Máxima,
Oranje nieuws - mei 2015,
STAATS - EN BUITENLANDSE WERKBEZOEKEN
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Mooi foto's en een mooi verslag; kortom het hele staatsbezoek ziet er mooi uit. En ja, vrouwen hebben nu een maal meer tijd nodig om zich mooi te maken en ook Maxima, die dan afhaakt bij een bepaald onderdeel om op tijd terug te zijn en op tijd mooi present te zijn en dat kan dan af en toe in tijd nood komen. Met het resultaat dat ze er dan een beetje onverzorgd uitziet, maar ze zier er weleens onverzorgderder uit, dan valt dit niet tegen
BeantwoordenVerwijderenjammer van die grote hoed. Maar verder mooi mooi mooi.
BeantwoordenVerwijderenDie rode japon staat haar schitterend.