Koningin Máxima reikt Appeltjes van Oranje 2015 uit | De Oranjes

donderdag 21 mei 2015

Koningin Máxima reikt Appeltjes van Oranje 2015 uit

Voor de dertiende keer vond vandaag de uitreiking van de Appeltjes van Oranje plaats in Paleis Noordeinde. Met de Appeltjes van Oranje bekroont het Oranje Fonds jaarlijks sociale initiatieven die op succesvolle wijze groepen mensen verbinden.

"13 is absoluut geen ongeluksgetal"
"Mijn man en ik vinden het heel fijn dat U er bent. Dit is de dertiende uitreiking van de Appeltjes van Oranje. En we gaan vandaag samen laten zien dat '13' absoluut geen ongeluksgetal is!" begon Koningin Máxima haar toespraak. In de zaal zat behalve Koning Willem-Alexander ook Prinses Beatrix, die vooraf niet aangekondigd was. Met als hoofdthema dit jaar 'Beter voor elkaar!' werden projecten beloond voor mensen die om sociaaleconomische redenen buiten de boot vallen. De appeltjes, ooit ontworpen door Prinses Beatrix werden samen met een geldbedrag overhandigd aan de Stichting Voedselfocus Amersfoort, Fundashon Krusada uit Bonaire en stichting New Dutch Connections uit Utrecht.

"Ik heb de groente uit de kassen geproefd, verrukkelijk"
Over Stichting Voedselfocus Amersfoort, die het grote Appeltje kreeg en ook al bezoek heeft gehad van de Koningin, zei Máxima: "U bent meer dan een Voedselbank. U kijkt naar de complete mens en kijkt naar oplossingen op lange termijn." Ook Fundashon Krusada uit Bonaire kreeg drie weken geleden nog Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima op bezoek. "Mijn man en ik waren drie weken geleden bij U op bezoek. U heeft ons toen uitgebreid laten zien wat Uw organisatie doet. Krusada richt zich op de mensen die het binnen de gemeenschap van Bonaire op eigen kracht niet redden. Ze kampen met een stapeling van problemen, zoals gebrek aan opleiding, verslaving, criminaliteit en armoede. Krusada helpt deze mensen om een nieuw perspectief te vinden en werkervaring op te doen. Heel goed is de persoonlijke aanpak. Want ieder mens is anders. Ik heb de groente uit de kassen geproefd. Verrukkelijk" aldus de Koningin.
Ook over New Dutch Connections was Koningin Máxima te spreken: "Ondernemen in je eigen toekomst' van New Dutch Connections is een prachtig project voor jonge asielzoekers. Terwijl hun leeftijdgenoten volop kunnen werken aan hun ontwikkeling, wonen zij in een asielzoekerscentrum, ver van huis, zonder helder beeld van hun toekomst. Hun leven staat als het ware op de waakvlam. New Dutch Connections helpt deze jonge mensen om die tijd optimaal te gebruiken en om te investeren in zichzelf." Het ligt in de verwachting dat ook deze winnaar binnenkort Koninklijk bezoek krijgt. Voordat de prijzen werden overhandigt trad dansgroep d'Art Holland op op het podium dat ieder jaar speciaal in het paleis wordt gebouwd. 

Kleding:
Koningin Máxima droeg voor de derde keer deze week een nieuwe outfit van NATAN. Deze 'jurk in mikado zijde met print' koos Máxima uit, maar dan wel in de kleur geel. Ze droeg er bijpassende gele hakken bij, en een armband uit de Borneo diamanten set. Prinses Beatrix droeg een bekend bruin/oranje pakje, en met zijn stropdas paste de Koning perfect bij zowel zijn vrouw als moeder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten