Prins van Oranje en Prinses Máxima openen Koningsspelen | De Oranjes

vrijdag 26 april 2013

Prins van Oranje en Prinses Máxima openen Koningsspelen

Hoewel op veel plaatsen in Nederland de Koningsspelen letterlijk in het water vielen, was er in het zonnige Enschede niets aan de hand; en laat dat nou net de plaats zijn waar de Prins van Oranje en Prinses Máxima de Koningsspelen officieel openden.

Van de ruim 65.000 aangemelde scholen, kozen de prins en prinses basisscholen De Triangel en Het Palet in Enschede uit. Rond 9 uur arriveerde het aanstaande Koningspaar bij de scholen, waar ze eerst gezellig bij de kinderen aan tafel gingen zitten die hun Koningsontbijt nuttigden. Er werd steeds van tafel gewisseld, zodat iedereen een appeltje met de prins of prinses kon schillen. Tafels lagen bezaaid met ontbijtspullen (pindakaas, hagelslag, kaas, chocomel, ontbijtkoek en fruit) én een handige appelschiller die door Máxima ter hand genomen werd om de kleinste deelnemers te helpen. Gelukkig heeft ze er ervaring mee en vlogen er geen spetters zuur sinaasappelsap op haar dure jas (die ze sinds lange tijd – 2005 – weer eens droeg) De prins en prinses aten zelf niet mee omdat ze naar eigen zeggen al ontbeten hadden. In tegenstelling tot hun dochters die op hetzelfde moment op de Bloemcampschool in Wassenaar aan het ontbijt zaten en daarna ook gingen sporten. De school van de prinsesjes had volgens de prins ook een sponsorloop voor KiKa georganiseerd.

Om 9.30 uur had iedereen z’n buikje wel volgegeten en was het de hoogste tijd om de calorieën er weer af te sporten. Dát was immers het idee van het Nationaal Comité Inhuldiging: samen ontbijten en samen sporten. De prins en prinses gaven het startsein door op een fluit te blazen, daarna lieten kinderen ballonnen los en trad Kinderen voor Kinderen op. Het nummer ‘Bewegen is gezond’ is speciaal voor de Koningsspelen geschreven en de laatste weken door iedere school druk ingestuurd qua dans. Terwijl de kinderen in groepjes verdeeld werden bij de verschillende sportonderdelen greep een verslaggever van het Jeugdjournaal de kans om wat vragen te stellen aan de prins en prinses. Ze gaven beide aan wel een beetje zenuwachtig te zijn nu de troonswisseling dichtbij begint te komen. Over de Koningsspelen zegt de prins: “Het is prachtig. Het hele koninkrijk doet mee, van Enschede tot aan Bonaire. Het is ongelooflijk belangrijk dat kinderen bewegen en goed ontbijten. Dan kunnen ze goed sporten en presteren op school." Na een rondgang over het sportterrein en een korte ontmoeting met de organisatoren van de spelen vertrok het paar onder luid gejuich weer naar huis.


Foto's:  © Nationaal Comité Inhuldiging

2 opmerkingen:

  1. Super leuk voor de kinderen om zo Koninginnedag voor te proeven!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel feestelijk. Alleen jammer van het slechte weer.

    BeantwoordenVerwijderen