BEATRIX 75: Trotse oma van 8 kleinkinderen | De Oranjes

zaterdag 6 april 2013

BEATRIX 75: Trotse oma van 8 kleinkinderen"Ik mag wel eens op mijn kleinkinderen passen. Echt heel leuk!"

Zo trots als een pauw was de Koningin, toen ze op 8 juni 2002 samen met Prins Claus voor het eerst een kleinkind in haar armen kon houden. Gravin Eloise – oudste dochter van Prins Constantijn en Prinses Laurentien – werd laat in de avond (23.00 uur) in het Haagse Bronovo ziekenhuis geboren, en draagt – net als Prinses Amalia - Beatrix als een van haar namen. De volgende dag werden er vertederende foto’s gemaakt van Eloise met haar ouders en grootouders. Helaas overlijdt Prins Claus op 6 oktober 2002. Sindsdien maakt Koningin Beatrix jaren van veel vreugde en verdriet mee. Ondanks alle tegenslagen en het verlies van haar man, en ouders, laten haar kinderen – en vooral kleinkinderen – haar weer echt lachen. 

Met de pasgeboren Eloise (2002) Foto  : © RVD
Oma troost een verdrietige Leonore (2007)
Tussen 2002 en 2007 zijn alle kleinkinderen geboren. Soms wordt ze zelfs meerdere keren per jaar opnieuw oma, zoals in 2005 (Alexia en Luana) en 2006 (Leonore en Zaria). Extra bijzonder was de geboorte van haar enige kleinzoon (Claus-Casimir) op 21 maart 2004. Claus – zoals hij nu vooral genoemd wordt – werd slechts een dag na het overlijden van Koningin Juliana geboren. Vierentwintig uur waarin leven en dood wel héél dichtbij elkaar lagen. Op Luana en Zaria na werden alle kleinkinderen in het Bronovo ziekenhuis in Den Haag geboren, waar oma Beatrix dan ook bij iedere geboorte snel ter plaatse was. Uiteraard vloog ze ook kort na de geboorte van Gravin Luana op 26 maart 2005 en Gravin Zaria op 18 juni 2006 naar Londen. Net als het huppeltje door de paleistuin na de verloving met Claus in 1965, lukte het haar bij de geboortes van haar kleinkinderen ook niet om 100% in het keurslijf te blijven.

De geboortes van Amalia, Alexia en Ariane deelde ze zelfs paginagroot in de Staatscourant met de woorden: “Met vreugde kondig ik u hierbij aan dat mijn zoon Willem-Alexander en mijn schoondochter Máxima gisteren de ouders zijn geworden van een dochter. Ik deel in hun grote geluk en dankbaarheid. Beatrix”

Foto's  : © RVD en  PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com

Prinses Amalia
Hoewel ze waarschijnlijk van allemaal even veel houdt, heeft de Koningin met Prinses Amalia een speciale band. Ze weet als geen ander hoe het is om ‘bijzonder’ te zijn en dat is Amalia – die binnenkort Prinses van Oranje heet – ook. De twee kunnen het heel goed met elkaar vinden, én ze hebben bovendien dezelfde interesses. Het prinsesje mocht zelfs al een paar keer met haar oma mee naar een paardenevenement.

In 2011 bezochten ze bijvoorbeeld samen het EK Dressuur in Rotterdam. Als een ‘gewone’ oma regelde Beatrix een glaasje appelsap met zakje snoep voor haar kleindochter, maar Amalia had het veel te druk om de scores bij te houden. Andere interesses – zoals creatief bezig zijn en ballet komen ook overeen. Daarnaast lijkt Amalia nog minder verlegen te zijn dan haar oma vroeger, en heeft de Koningin er vast veel vertrouwen in dat de monarchie – ook als haar zoon is afgetreden – wederom door een krachtige vrouw bestuurd wordt.

Foto's  : © RVD en  PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com

Spelen en logeren in en om het Oude Loo
Kasteel het Oude Loo is na Kasteel Drakensteyn misschien wel dé locatie waar de Koningin het liefst verblijft. In alle rust genieten van de omgeving, veilig afgesloten van de buitenwereld. Ze verblijft er dan ook vaak in de weekenden en die dagen worden extra bekroond als een van haar zoons/schoondochters met de kinderen blijft logeren. Helemaal gezellig is het als álle kleinkinderen blijven slapen, want er is een speciale logeerkamer met 9 bedden. Als er maar liefst 8 bedjes bezet zijn, is de verleiding groot voor de Koningin om in bed 9 te slapen, gezellig bij al haar kleinkinderen. Overdag worden er rondom het jachtslot ritjes gemaakt in een van de rijtuigen van het nabijgelegen Paleis het Loo of gespeeld in het voormalige chalet van Koningin Wilhelmina, wat in het park bij het kasteel ligt.

Ondanks de pijn en verdriet om Prins Friso, beleefde de Koningin vorige zomer veel plezier toen ze samen met haar acht kleinkinderen de muren in het chalet wat vrolijke kleurtjes gaf. Met zo’n groot klusteam is dat een kwestie van een middag. Vervolgens bakte oma Beatrix met haar oudste kleindochters Eloise en Amalia pannenkoeken in het kleine keukentje.

Met alle kleinkinderen op het Oude Loo in 2007 Foto : © RVD 
Koningin Beatrix spreekt nauwelijks over haar kleinkinderen in het openbaar, wat een kenmerk is van de grens die ze – begrijpelijk - wil koesteren tussen majesteit zijn en haar privéleven. Maar in 2005 vertelt ze er in een interview wel vol ontroering over: “Ik had nooit gedacht dat het zo leuk zou zijn. Het is echt enig!” Ik geniet er echt enorm van, en ik probeer er tijd voor te maken. Gelukkig heb ik schoondochters die het belangrijk vinden dat hun kinderen hun grootmoeder leren kennen en meemaken. Ze gunnen me veel tijd met de kinderen. Echt heel leuk, want ik mag ook wel eens oppassen." 

Vakanties
De vakanties betekenen voor Koningin Beatrix echt samenzijn met al haar zoons, schoondochters en kleinkinderen bij elkaar. Helaas is dit niet meer mogelijk sinds het ski-ongeluk van Friso, maar desondanks zorgen de kleinkinderen voor geluksmomenten en ontspanning. Voorafgaand aan de vakanties wordt altijd geposeerd voor de fotografen, zodat de Koninklijke familie na de fotosessie echt vakantie kan vieren. Door de jaren heen gebeurt dat ook regelmatig bij haar Italiaanse villa Rocca dei Draconi. Zo verkregen we meerdere malen het beeld van een gelukkige oma met baby Amalia bij het zwembad, of trots haar zoon, schoondochter en kleindochters fotograferend tussen de persfotografen en journalisten. En ook in Lech geniet ze van haar kleinkinderen die inmiddels allemaal op de ski staan en hun talenten graag aan oma laten zien. Toen ze nog wat jonger waren trok ze hen – net al ze vroeger met haar zoons deed – vele malen met de slee mee..Meer tijd voor de kleinkinderen
Na haar abdicatie zal Koningin Beatrix veel meer tijd kunnen besteden aan haar oogappels, die haar 'Amma' noemen. Aanstaande Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben nu al een drukke agenda voor de rest van dit jaar, zoals de kennismakingsbezoeken aan Duitsland, Luxemburg en België, de provinciebezoeken in eigen land en het bezoek aan het Caribisch deel van het Koninkrijk. Om nog maar te zwijgen over alle andere werkbezoeken die overal nog tussen gepropt gaan worden. Vermoedelijk zal oma Beatrix heel vaak op Amalia, Alexia en Ariane passen, die zich geen betere oma kunnen wensen.

Foto's  : © RVD en  PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com

12 opmerkingen:

 1. Wat een leuke en gezellige log is dit over haar kleinkinderen en zo mooi beschreven. Ik heb er van genoten. Leuk trouwens dat aftellen rechts boven in de hoek naar de abdicatie en inhuldiging toe.Ik ben erg benieuwd hierna en verheug me er weer ontzettend op, want ja, niet iedereen kan zeggen dat je de abdicatie van Juliana en inhuldiging van Beatrix heeft meegemaakt. Maar gelukkig is er erg veel dvd materiaal wat betreft de inhuldiging van 1980 die erg mooi blijft.

  In de winkel(boekhandel/primera) is een raamposter te koop speciaal voor deze Koninginnedag/Kroningsdag. Deze pronkt bij mij al voor het raam.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je!

   Ja die poster heb ik ook en plak ik op 30 april op het raam!

   Verwijderen
 2. Super mooi gedaan Vivian!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jovanka van Huet Lindeman6 april 2013 om 13:26

  Leuke blog! Leuke onbekende foto Beatrix met haar kleinkinderen verven! In welke vorsten stond deze?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op de achterkant van Vorsten 1 (of 2?) van dit jaar..

   Bedankt voor de complimenten allemaal!

   Verwijderen
 4. Leuke log heb je ervan gemaakt! Het lijkt me echt een lieve oma!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Schitterende log! Het blijft leuk om de foto's van onze oranjes in verleden jaren te zien! Je hebt er een schitterend verhaal van gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie log met de kleinkinderen.Veel werk hoor. Ze zou eigenlijk nog een keer de foto moeten laten maken met al haar kleinkinderen. Hoe ze nu veranderd zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk om te lezen en zien met de foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Vivian,
  Eindelijk kan ik dan toch een reactie plaatsen op deze GEWELDIGE en ENIGE log! Hij klopt echt helemaal, met precies passende foto's erbij. Je hebt echt talent!! Super-superleuk gedaan!
  Groetjes,
  Jenny

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat heb je weer een super mooi log geschreven Vivian!
  Heel erg leuk om te lezen! :)

  BeantwoordenVerwijderen