Troonswisseling journaal - III | De Oranjes

dinsdag 16 april 2013

Troonswisseling journaal - III

Iedere dinsdag tot aan de troonwisseling een overzicht van het belangrijkste nieuws rondom deze historische gebeurtenis + de leukste souvenirs. 


Foto: © RVD/Robin Utrecht

Prins van Oranje: “Ik ben geen protocolfetisjist”
Morgen wordt het interview uitgezonden (vanaf 20.30 uur op Nederland 1 en RTL 4) met de Prins van Oranje en Prinses Máxima. In de promo is al een stukje te zien waarin het over de aanspreektitel gaat. "Mensen mogen me aanspreken zoals ze willen, omdat ze daarmee op hun gemak kunnen zijn." aldus de prins. Prinses Máxima vult aan: "Iedereen noemt me Máxima. Koningin of prinses, dat doet er niet toe. Het is meer wat wij vertegenwoordigen dan de titel."


Bedankfeest voor Koningin Beatrix op 14 september
Amsterdam ‘krijgt’ de inhuldiging en Rotterdam het ‘afscheid’. Op 14 september wordt in Rotterdam een officieel afscheidsfeest georganiseerd voor Koningin Beatrix. De feestelijkheden spelen zich af op en rond het water. De dag wordt ’s avonds afgesloten met een grote bijeenkomst in Ahoy met muziek, zang – en dansoptredens.

Prinses Beatrix blijft actief
De Koningin houdt zich aan haar woord. “Gesterkt voel ik mij door de gedachte dat het plaats maken voor mijn opvolger niet betekent dat ik afscheid neem van ú. Ik hoop dat ik velen van u nog dikwijls kan ontmoeten “ zei ze in haar toespraak waarin ze bekendmaakte af te treden. Na 30 april verschijnt ze op 5 mei al weer samen met Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bij het bevrijdingsconcert. Op 24 mei onthult ze een VissersNamenMonument en op 28 mei is ze aanwezig bij de uitreiking van het European Inventor Award. Uiteraard zal het niet bij deze drie activiteiten blijven, en zullen we haar als prinses gelukkig nog vaak zien.

Nog steeds geen officieel Koningslied, maar veel alternatieven
Een veelbesproken onderwerp is het Koningslied, desondanks is er nog steeds geen officieel lied verschenen. Het is de bedoeling dat op 30 april – voorafgaand aan de Koningsvaart- via een videoverbinding de nieuwe Koning en Koningin toegezongen worden vanuit het Rotterdamse Ahoy (en de rest van Nederland) Op het podium staan artiesten als Paul de Leeuw, Marco Borsato, Trijntje Oosterhuis, Glennis Grace, Rob de Nijs en Frans Duijts. Omdat de tekst van het lied vandaag de dag nog altijd niet bekend is, is het vrijwel uitgesloten dat er over twee weken íemand zal zijn die het lied uit zijn/haar hoofd kan. ‘Gelukkig’ zijn de afgelopen maanden vele alternatieve liedjes ontstaan, waar gerust een cd mee gevuld kan worden:

Album: De Troonswisseling

1. Willem-Alexander – K3
2. Wie wordt Koning – Torres Blues
3. Zo Mooi Als Jij- 3JS
4. Koningsspelen: bewegen is gezond – Kinderen voor Kinderen
5. Koningsliedje – Sonny’s Inc.
6. Het Koningskinderenlied – Arjan Welman
7. Majesteit ik vind u geweldig – Ronnie Tober
8. Koning Willem-Alexander! – Milou Popping
9. Oranje Boven – André van Duin
10. Koning Willem-Alexander – Bertie Lukano
11. Orkest van de Koning – Tijl Damen
12. Koningin van alle mensen - RTL Boulevard

Bonustrack: Het Koningslied (op de melodie van het Wilhelmus)

Koning Willem-Alexander blijft piloot
De Prins van Oranje blijft als Koning zo lang mogelijk zijn vliegbrevet onderhouden, maakte de RVD afgelopen week bekend. Om zijn vereiste vlieguren te maken is de prins al jaren ‘gastvlieger’ bij KLM Cityhopper. Ooit heeft de prins gezegd dat als hij niet in de Koninklijke wieg zou zijn geboren, hij het liefst piloot op een Boeing 747 zou zijn geworden. "Ik vind het heerlijk om af en toe eens even weg te zijn, met een vliegtuigje uit het land, de lucht in, naar beneden te kijken. Dat is genieten.” Deze hobby zal hij als Koning dus zo lang mogelijk voort proberen te zetten, in tegenstelling tot zijn werkzaamheden binnen het IOC en de VN waar hij zijn ontslag per direct heeft ingediend.

Vernoemd naar waterproject en nieuwe schimmel
In de Negev woestijn van Israël is een waterproject ontwikkeld waarbij water gerecycled wordt en de inwoners niet langer gedwongen kostbaar drinkwater moeten gebruiken, maar ook in dit woestijngebied terecht kunnen. Vanwege de aanstaande inhuldiging van Koning Willem-Alexander bedacht het Joods Nationaal Fonds dat het wel leuk zou zijn om onze ‘waterkoning’ naar dit project te vernoemen. Wellicht iets minder ‘eervol’ is de vernoeming naar een oranjekleurige schimmel die recent door wetenschappers is ontdekt. De schimmel heet nu voluit Penicillium vanoranjei. Gelijktijdig werden nog vijf soorten penicillia ontdekt die de namen van de overige gezinsleden dragen: Penicillium maximae, Penicilliu amaliae, Penicillium alexiae en Penicillium arianeae.

Nieuw Koninklijk distinctief voor Willem-Alexander
De firma Koninklijke Begeer BV heeft een nieuw koninklijk distinctief geslagen die speciaal ontworpen is voor Koning Willem-Alexander. De Koning zal het onderscheidingsteken voor het eerst dragen tijdens zijn inhuldiging en daarna bij militaire ceremonies.  

Bijzondere morphing cover tijdschrift Vorsten
Heb je de nieuwe Vorsten al in bezit? Het tijdschrift is deze maand met een wel heel bijzondere cover verschenen. De morphing cover – Morphing staat voor het geleidelijk overvloeien van de ene naar de andere afbeelding – laat een foto van Beatrix die in haar zoon veranderd zien. Een letterlijke verbeelding van de troonswisseling dus. Hier is een video te zien van hoe deze cover gemaakt is.

Ontdek snel: Het nieuwe Koningshuis
Heb je meegekregen dat we op 30 april een Koning krijgen, weet je dat zijn vrouw Máxima heet en de aftredende Koningin Beatrix is, en meer niet?! Dan is het de hoogste tijd voor een spoedcursus. In het nieuwe e-book ‘Ontdek snel: Het nieuwe Koningshuis’ legt schrijfster Sophie Ragas alles uit over de troonswisseling. Voor slechts 4,99 kom je in een uurtje alles te weten over wat er op en ná 30 april gaat gebeuren en veranderen. Hoe gaan Koninginnedag en andere belangrijke dagen ingevuld worden? Wie maken er deel uit van het Koninklijk Huis? Waar gaan de Oranjes na de troonswisseling wonen? En nog veel meer!

Ontwerp een jurk voor Máxima
Van de prins kunnen we ongeveer een inschatting maken hoe hij op 30 april als Koning de kerk binnenschrijdt, maar hoe de ‘lange jurk’ eruit ziet die Máxima draagt is nog een groot raadsel. Waarschijnlijk hangen alle kledingstukken voor ieder programmaonderdeel al klaar aan de kleerhangers. Desondanks organiseert Miss Etam een ontwerpwedstrijd. Iedereen kan meedoen om een jurk voor Máxima te ontwerpen. De ideale jurk wordt daadwerkelijk in productie genomen en is vanaf half juni te koop. Ontwerp teken, knip of plak jouw perfect jurk op de tekening die je kunt downloaden op www.missetam.nl/dejurk. De wedstrijd sluit 23 april en op 26 april maakt de jury het winnende ontwerp bekend. Wellicht is Máxima zo enthousiast dat ze de jurk besteld voor haar eerste Prinsjesdag als Koningin!

Stem op de mooiste Beatrix foto
De organisatie van de tentoonstelling ‘Onze Koningin’ die tot 26 mei in de Beurs van Berlage te bezichtigen is, heeft in samenwerking met het AD en Het Parool een selectie van 16 Beatrix foto’s gemaakt. Uit die foto’s kunnen wij mensen het mooiste portret kiezen. Blader door de foto’s en geef je voorkeur door via beatrixfoto@ad.nl Stemmen kan tot 29 april en onder de inzenders worden vijf exemplaren van de boekenserie ‘Ons Koningshuis’ verloot.

Koninklijke souvenirs
Tot slot weer enkele souvenirs. Let op: Sommige artikelen zijn beperkt houdbaar en zullen opgegeten moeten worden, zoals de taart en de inhoud van het blikje Oranjehagel.


Vlaggenstokdecoratie - Bord - Oranjehagel  (verkrijgbaar in de supermarkt) -   Kroon-slagroomtaart  Theelepel -  iPad cover

Zie voor meer souvenirs ook troonswisseling journaal - I en troonswisseling journaal - II

2 opmerkingen:

  1. Ben echt benieuwd naar morgenavond! Echt heel leuk! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind het lied Koning Willem-Alexander gezongen door Milou Poppings zo prachtig! Ga morgen zeker kijken!

    BeantwoordenVerwijderen