Oranje nieuws – 7 t/m 10 april 2013 | De Oranjes

woensdag 10 april 2013

Oranje nieuws – 7 t/m 10 april 2013

Koningin Beatrix ontvangt secretaris-generaal Ban Ki-moon

Als een van haar laatste weken als Koningin, kan een keer niet uitslapen er ook nog wel bij; zondag ontving Koningin Beatrix secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties. 


Foto: © PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com
Ban Ki-moon is een goede bekende van de Prins van Oranje en Prinses Máxima, en ziet Koningin Beatrix wat minder vaak. Wel werd hij in 2007 ook nog officieel ontvangen door haar op dezelfde locatie. En ook nu was de Blauwe Salon – zoals gebruikelijk – weer het decor voor de officiële foto’s. Ook de vrouw van Ban Ki-moon, Yoo Coon-Taek was gezellig meegekomen.

Na de ontmoeting op Paleis Huis ten Bosch bezocht Ban Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Ze spraken over de doelen die de wereld zich moet stellen nadat de deadline voor de Milleniumdoelen in 2015 is verstreken.

Koningin Beatrix met president Poetin op stap

President Poetin van Rusland kwam maandag voor een bliksembezoek naar Nederland ter gelegenheid van het Nederland-Ruslandjaar. Samen met Koningin Beatrix opende hij het Nederland-Rusland jaar in de Hermitage in Amsterdam.

Foto: © PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com
Het omstreden bezoek van de president aan ons land (vanwege de aangekondigde demonstraties) begon ’s middags. Op Schiphol Airport werd hij ontvangen door de minister van Buitenlandse Zaken, Timmermans en vervolgens naar de Hermitage gebracht. Precies een maand na de opening van de tentoonstelling door haar zoon, bekeek Koningin Beatrix met de president ‘ Peter de Grote, een bevlogen tsaar’. Ondertussen stonden buiten een heleboel demonstranten. Overal hingen spandoeken van Amnesty International tegen het ‘repressieve regime’. Poetin leek niet verrast door deze demonstraties en onthulde binnen samen met de Koningin vrolijk een speciale plaquette waarmee het Nederland-Rusland jaar officieel geopend werd. Het Nederland-Ruslandjaar wordt op initiatief van de Russische Federatie gehouden ter verbreding en verdieping van de eeuwenlange samenwerking. De twee landen willen in de toekomst verder werken aan een innovatief partnerschap.

Koningin Beatrix kon na de toost met de president weer naar huis, maar Poetin wachtte nog een gesprek met minister-president Rutte in het Scheepvaartmuseum – voorafgaand aan een diner met diverse ministers en vertegenwoordigers uit het Nederlandse en Russische bedrijfsleven. Poetin ontkende gewoon dat homo’s in zijn land gediscrimineerd worden. Terwijl hij deze leugen uitsprak verscheen er – zoals altijd – geen enkele uitdrukking op zijn gezicht. Na het diner werd hij opnieuw en voor het laatst geconfronteerd met de demonstraties tegen de Russische ‘anti-homowet’. Nog geen half uur later zat hij al weer veilig in het vliegtuig op weg naar huis. Waarschijnlijk met de gedachte: “Hier kom ik voorlopig niet meer”.

Prinses Máxima spreekt op ‘The Currency Exchange Fund’

Foto: © PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com
Prinses Máxima was gisteren in het Hilton in Amsterdam waar ze de openingstoespraak hield bij de viering van het 5-jarig bestaan van The Currency Exchange Fund. 

Toen de prinses door middel van haar lange VN-titels: Speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, en erevoorzitter van het G20 ‘Global Parnership for Financial Inclusion’ uitgenodigd werd om op het podium te komen speechen was haar reactie: “We moeten iets aan die namen doen!”.

In haar toespraak ging de prinses vervolgens dieper in over de onderzoeken van de nieuwe, innovatieve manieren van duurzame en verantwoordelijke ontwikkelingsfinanciering, waarbij de impact van de financiële crisis op de opkomende economieën centraal staan. Naast Prinses Máxima hield onder andere ook minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking een toespraak.

Prinses Ariane 6 jaar

Prinses Ariane viert vandaag haar 6e verjaardag! 

Met pappa in de Koninklijke trein  Foto: © RVD
Op het uitpakken van cadeautjes na wacht haar nog een heel spannende dag deze maand. Op 30 april zal Ariane– in tegenstelling tot haar oudtante Margriet die 5 jaar was in 1948 – gewoon bij de inhuldigingsceremonie van haar vader zijn. Ariane is 'oud genoeg', maar zal vermoedelijk wel de jongste in de kerk zijn. Bij alle andere onderdelen in 1948 was Prinses Margriet wel aanwezig, maar de zit in de kerk vond men te lang voor zo’n jong meisje. Op het balkon kon ze nauwelijks iets zien, daarom werd voor één van de balkonscènes (op 4 september) een verhoging op het balkon geplaatst. Prinses Ariane scheelt in lengte niet veel met haar oudere zus Alexia, maar als zij op 30 april ineens net zo lang is, staat ze waarschijnlijk ook op een verhoging.

Prins van Oranje en Prinses Máxima bereiden zich voor op de 30e 
Bezoek aan Nieuwe Kerk en minister-president Rutte

De aanstaande Koning bereid zich natuurlijk zijn hele leven al voor op het Koningschap, maar nu de inhuldiging wel heel nabij is, is hij – samen met zijn vrouw – extra betrokken bij de voorbereidingen voor de inhuldiging.

De prins en prinses bezochten dinsdagochtend de Nieuwe Kerk. Vanaf deze week is de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal daar de baas vanwege de inhuldigings-voorbereidingen. De prins en prinses kwamen onder andere over de bloemversiering praten. Een paar weken geleden bracht de prinses ook al een bezoek aan de kerk en dat zal vermoedelijk de komende weken alleen maar toenemen, zodat de gebeurtenis op deze locatie weer net zo bijzonder wordt als op 2 februari 2002.

Na vandaag zijn dochters – waaronder een jarige Ariane – naar school gebracht te hebben, ging de prins op bezoek bij minister-president Rutte in het Torentje. De RVD omschrijft het bezoek als ‘overleg over de naderende Troonswisseling’. En, zoals het een moderne Koning betaamt, kan dat natuurlijk niet zonder iPad:

Foto: © RVD

Koningin Beatrix, Prins van Oranje en Prinses Máxima bij viering 125-jarig Concertgebouw en Koninklijk Concertgebouworkest

De verjaardagsviering van Prinses Ariane wordt dit weekend voortgezet. Het Concertgebouw verdiende net iets meer aandacht. Samen met het Koninklijk Concertgebouworkest vierden ze vanavond gezamenlijk hun 125-jarig jubileum in aanwezigheid van Koningin Beatrix, de Prins van Oranje en Prinses Máxima.

Een opgetogen Koninklijk drietal arriveerde bij het Concertgebouw. Prinses Máxima had voor de gelegenheid een jurk aan die ze voor het laatst in 2003 droeg. Het speciale concert ging nog een stapje verder terug de tijd in; er werden werken gespeeld die zo’n honderd jaar oud waren. Dit alles onder leiding van chef-dirigent Mariss Jansons – die sinds 2004 verbonden is aan het Concertgebouw. ‘Hoofdrolspelers’ waren de werken van Mahler en Prokovjef en de optredens van de Chinese pianist Lang Lang en de Nederlandse violiste Janine Jansen.


Ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan gaat het orkest binnen een jaar tijd op wereldtournee. Europa, Noord – en Zuid-Amerika, Azië, Afrika en Australië zullen allen bezoekt worden. Toch blijft deze avond het bijzonderst. Behalve een ontmoeting met het orkest – die ook vaak mee op staatsbezoek zijn geweest –werd na afloop bekend dat de Koningin als cadeautje het predicaat ‘Koninklijk’ aan de concertzaal heeft verleend.

                                                                                                                                                                                                                         Foto's: © PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com


Overig kort nieuws:

 - Prins Floris viert vandaag net als Ariane zijn verjaardag. De prins – die in juli voor de derde keer vader wordt – loopt vandaag al weer 38 jaar op deze wereld rond.

 - Deze week zeilt Prins Maurits mee met de Voiles de St. Barths

- Prinses Máxima heeft er een nieuwe titel bij: Mama van het jaar 2013!

7 opmerkingen:

 1. Daar had ik nog niet aan gedacht, dat prinses Margriet toen ook zo klein was. Prins Constantijn was dan toch weer een stukje ouder als jongste aanwezige. Ariane mag dan al redelijk groot aan het worden zijn, voor een inhuldiging is ze toch nog maar klein.. Wat een bijzondere namen bestaan er toch (VN-gasten.)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prinses Ariane, van harte gefeliciteerd met je 6e verjaardag. geniet maar van deze mooie dag en weer een geweldig verslag van de Koningin met de secretaris-generaal en met de president van Rusland heb je er van gemaakt. Maar dat weten we dat is jouw wel toevertrouwd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik wil toch even reageren.
  Maxima: Mama van het jaar 2013..
  Waar bazeren ze dit op?
  Sorry, ik bewonder de prinses erg.
  Maar deze titel is niet helemaal gepast.
  Hoe weten ze hoe zij met de kinderen buiten de camera's omgaat?
  Worden de prinsesjes niet grotendeels door de kindermeisjes opgevoed?
  Ik vind dat je dit ook niet kan uitkiezen om de bekendheid van iemand.
  Er zijn veel moeders die vaak moeten werken om maar genoeg eten voor de kinderen te hebben, die daarnaast nog zelf alle boodschappen moeten dooen en zelf het huishouden in orde moeten maken. Daar heb ik nog meer respect voor!!
  Trouwens, we zitten nog maar in de maand april. 2013 is nog maar 4 maanden oud...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. vaak zijn het idd bekende mensen die niet echt de touwtjes aan elkaar weten te knopen en ook voor de kinderen zorgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vond de koningin in het blauw er prachtig uit zien. Zelfs de kleur van de schoenen is hetzelfde als de jurk. Of wordt het dan meer een robe?
  Maxima zag er ook mooi uit in haar galajurk en Willem Alexander strak in t pak.
  In blauw bloed werd gemeld dat Maxima iets met haar haar had gedaan zodat het beter uit het gezicht is, maar dat klopt vind ik wel. Het ziet er niet zo piekerig meer uit als het los is. Al vind ik het opgestoken mooier

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik vindt over het algemeen, dat de koningin op haar latere leeftijd er veel beter uitziet, als toen ze jong was. Gek heh? Maar wat mij wel opvalt: In mijn herinnering leek zij veel groter... zo iets aan de 1.70 meter. Mijn lengte, maar waneer ik naar de fotos kijk, ze haalt niet eens de 1.60 of? gekrompen of lagere hakken?

  BeantwoordenVerwijderen