Oranje nieuws – 15 t/m 17 april 2013 | De Oranjes

woensdag 17 april 2013

Oranje nieuws – 15 t/m 17 april 2013

Koningin Beatrix en Prinses Máxima ontvangen Tanzaniaanse president

Koningin Beatrix en Prinses Máxima ontvingen maandag afzonderlijk van elkaar de president van Tanzania. Jakaya bracht de afgelopen dagen een bezoek aan Nederland wat in het teken stond van de bilaterale en economische betrekkingen.

Foto:  © PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com
Samen met zijn vrouw Salma Kikwete betrad president Jakaya Mrisho Kikwete – zoals hij voluit heet – de trappen van Paleis Huis ten Bosch. Koningin Beatrix stond hen al op te wachten in de Blauwe Salon. De Koningin en de president spraken na het fotomoment gezellig met elkaar over onder andere het land Tanzania – waar de Koningin, dank zij Prins Claus al veel vanaf weet, omdat hij daar is opgegroeid. Later op de middag bezocht de president ook Prinses Máxima. Met haar sprak hij over inclusieve financiering voor ontwikkeling.

Het politieke deel van het bezoek aan Nederland vond dinsdag plaats.

Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven vieren ‘Amerikaans feestje’ mee

In de Ridderzaal werd maandagavond het 10-jarig bestaan van de Holland America Friendship Foundation (HAFF) gevierd in aanwezigheid van Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven. 

Vorige week verving Prof.mr. Pieter van Vollenhoven zijn vrouw nog toen ze vanwege griep niet bij de 100-jarige viering van Burgers Zoo kon zijn. Gelukkig was de prinses maandag weer beter om in haar kleurrijke jurk – die ze speciaal voor deze bijeenkomst gekocht heeft – te verschijnen. Naar verwachting zal de prinses geen deel meer nemen aan Prinsjesdag, dus heeft ze dit soort jurken eigenlijk niet meer nodig.

Het beschermpaar van de Netherland-America Foundation genoot van het galadiner ‘Night of the Stars’ – een benefietavond met Nederlandse en Amerikaanse gasten uit de politiek en het bedrijfs – cultureel en maatschappelijk leven. Om de vriendschapsbanden tussen Nederland en Amerika te versterken is in 2003 de HAFF opgericht. Alle jaarlijkse geldinzamelingavonden bij elkaar opgeteld hebben er tot nu toe al tot geleid, dat 250 Nederlandse studenten een beurs kregen om in de Verenigde Staten te studeren of promotieonderzoek te doen. En om dit heuglijke nieuws te vieren, hieven Prinses Margriet en de heer van Vollenhoven graag het glas.


Foto's:  © PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com

’Waterprins’ neemt afscheid van Adviescommissie
Laatste werkbezoek bij het NIOO-KNAW

Als je iets met liefde doet, laat het niet je koud als daar een einde aan komt. Met zo’n gevoel moet de prins dinsdag in Wageningen rondgelopen hebben. Als zijn allerlaatste werkbezoek voor de Adviescommissie bezocht hij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). 

De adviescommissie met aftredend voorzitter Willem-Alexander was in het Nederlandse Instituut voor Ecologie bijeen voor een ‘gewone vergadering’. De commissie werd geïnformeerd over de experimenten van het NIOO met het sluiten van kringlopen van water, energie en grondstoffen, en de toepassing daarvan in het eigen onderzoeksgebouw.

Waterprins
De prins had lang voordat hij zich actief bezig ging houden met het waterbeheer al een grote interesse in water, en het oplossen van waterproblémen. In 1997 werd hij lid van de Adviescommissie Water. Als ‘jonge waterprins’ hield hij tijdens het tweede Wereld Water Forum in Den Haag (2000) een toespraak. De kennis die hij in ons waterlandje opdeed kon hij vervolgens wereldwijd op de kaart zetten. Zo is hij sinds 2006 voorzitter van UNSGAB, dit onder andere n.a.v. het door de prins geschreven rapport ‘No Water, No Future’, waarin hij beschrijft hoe de watercrisis aangepakt moet worden. UNSGAB werd in 2004 opgericht door Kofi Annan, de toenmalige Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties. Het doel van de organisatie is het vergroten van de bewustwording over deze problemen en het verzamelen van geld en middelen. Sinds zijn voorzitterschap van UNSGAB (2006) en de Adviescommissie Water (2004) zet de prins zich als watermanager 100% in. Hij reist de wereld over en bezoekt bijeenkomsten om zo aandacht voor het waterprobleem te creëren. Ook al stopt hij nu met deze functie, zijn interesse zal nooit wegspoelen!

Overig kort nieuws:

- Feest in huize van Vollenhoven! Prins Maurits viert vandaag zijn 45e verjaardag, terwijl dochter Anna slechts twee dagen geleden nog jarig was. Maandag werd ze 12 jaar.

- Koningin Beatrix heeft vanochtend ter overhandiging van hun geloofsbrieven de ambassadeurs van Griekenland, Argentinië, Duitsland en China ontvangen.

- Vorige zomer ging Benito (paard van Koningin Beatrix) haar baasje al voor, door met pensioen te gaan. Ze verhuisde naar Apeldoorn. Vandaag is een foto verschenen, waarop te zien is dat Benito zich daar prima vermaakt. Uiteraard bezoekt de Koningin haar lieveling nog regelmatig.

1 opmerking:

  1. Wat een bijzondere outfit droeg prinses Margriet. Ik geloof niet dat ik het écht leuk vind. Wel kleurig in ieder geval, fijn dat ze beter is. Jammer voor prins Willem-Alexander dat hij nu zijn waterfunctie uit handen moet geven. Ik hoop dat Benito nog een tijd kan genieten van zijn pensioen..

    BeantwoordenVerwijderen