Troonswisseling journaal – IV | De Oranjes

dinsdag 23 april 2013

Troonswisseling journaal – IVVoorlopige gastenlijst
Pas enkele dagen voor de inhuldiging zal de definitieve gastenlijst verschijnen. Tot nu toe is bekend dat in ieder geval de volgende Koninklijke gasten aanwezig zullen zijn:

- Alle leden van de Nederlandse Koninklijke familie (waarschijnlijk niet met alle jonge kinderen)
- Kroonprins Frederik en Kroonprinses Mary van Denemarken
- Kroonprins Naruhito en Kroonprinses Masako van Japan
- Kroonprins Filip en Prinses Mathilde van België
- Kroonprins Haakon en Kroonprinses Mette-Marit van Noorwegen
- Kroonprinses Victoria en Prins Daniel van Zweden
- Kroonprins Felipe en Kroonprinses Letizia van Spanje
- Prins Charles en Hertogin Camilla (Prins van Wales en Hertogin van Cornwall)
- Erfgroothertog Guillaume en Erfgroothertogin Stèphanie van Luxemburg
- Kroonprins Maha Vajiralongkorn en Prinses Maha Chakri Sirindhorn van Thailand

Vooral de komst van de Japanse Prinses Masako is bijzonder. De prinses lijdt al zo’n tien jaar aan depressies en dit wordt haar eerste reis naar het buitenland in zeven jaar. Ook haar laatste reis (2006) was naar Nederland. Alle gasten zullen waarschijnlijk ergens deze week al arriveren en aanschuiven in het Rijksmuseum om daar op 29 april hét diner te nuttigen. Behalve de ceremonie in de Nieuwe Kerk, zullen ze op 30 april ook meevaren met de Koningsvaart.

Programma Koningsvaart
De boot die gebruikt zal worden voor de Koningsvaart (ook wel bekend als de ‘5 mei boot) is er klaar voor. Vorige week dinsdag maakte schipper Jan de Jong van de MS Havenbeheer een testvaart. Ook een persboot voer mee, zodat bijvoorbeeld de fotografen al een inschatting konden maken vanuit welke hoeken de mooiste foto’s te maken zijn. Verder maakte de gemeente Amsterdam het programma bekend over de vaartocht met als thema ‘Dit is uw land’. Tulpen en maritieme geschiedenis zullen niet ontbreken. Er zullen kaas en klompbootjes zijn.. Ook is de Gay Pride aanwezig met een boot en veel koren en bands maken muziek. Van het Amsterdamse Zwanenkoor, de Jostiband tot de oudste carnavalsvereniging van het land. Speciaal voor de sportieve koning zal er veel aandacht aan sport worden besteed. De roeiers van de Holland Acht vormen een ere-escorte op het water samen met windsurfer Dorian van Rijsselberghe, schaatsers Bart Veldkamp, Gianni Romme en Marianne Timmer. Bij Oeverpark Overhoeks vindt daarna nóg een sportspektakel plaats waar ook turner Epke Zonderland zijn kunsten zal vertonen. Tijdens de gehele vaartocht varen zo’n 250 schepen mee – waaronder 14 historische grote zeilschepen.

Wapenkoningen en wapenherauten 
Volgens traditie zal de Koning tijdens de wandeling van het paleis naar de kerk worden begeleid door wapenkoningen en wapenherauten. Net als de dragers van het Statuut voor het Koninkrijk en de Nederlandse Grondwet vervullen de herauten en de wapenkoningen een belangrijke ceremoniële rol. Willem-Alexander heeft de volgende mensen uitgekozen:

- Prof.mr. Jaime Saleh (drager Statuut): Minister van Staat, oud-gouverneur van de Nederlandse Antillen.
- Mr. Herman Tjeenk Willink (drager Grondwet): Minister van Staat, voormalig vice-president van de Raad van State.
- Prof.dr. Robbert Dijkgraaf (heraut): oud-president van De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, directeur van hetInstitute for Advanced Studyin Princeton.
- Mevrouw Anky van Grunsven (heraut): heeft de meeste deelnames aan Olympische Spelen ooit op haar naam en de meeste Olympische medailles behaald in de Nederlandse geschiedenis.
- Mevrouw drs. Renée Jones-Bos (heraut): Secretaris-Generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zij vertegenwoordigt de kracht en het belang van de publieke dienst.
- Generaal b.d. Peter van Uhm (koning van wapenen): oud-Commandant der Strijdkrachten.
- Dr. André Kuipers (koning van wapenen): ruimtevaarder.

Veel familie bij abdicatie 
Bij het tekenen van abdicatie in de Mozeszaal zal de tafel flink gevuld zijn met leden van de Koninklijke familie. Zo zijn naast Koningin Beatrix, de Prins van Oranje en Prinses Máxima ook hun dochters en  Prins Constantijn, Prinses Laurentien, Prinses Mabel, Prinses Margriet, Prof.mr. Pieter van Vollenhoven, Prinses Irene en Prinses Christina aanwezig.

Opening Koningsspelen live te volgen op Nederland 3
De opening van de Koningsspelen is aanstaande vrijdag live te zien vanaf 9.00 uur op Nederland 3. De uitzending is in handen van het Jeugdjournaal in samenwerking met SchoolTV. Samen met de prins en prinses openen ‘Kinderen voor Kinderen’ de Koningsspelen in Enschede met het nummer ‘Bewegen is gezond’. Een lied dat ook in Villa Eikenhorst is gríjs gedraaid, en dus van harte meegezongen kan worden door de prins en prinses – die via de livestream ook nog eens in de gaten gehouden worden door hun dochters op de Bloemcampschool.

Het Koninginnekapsel 
Een lage knot lijkt dé vervanger te zijn voor Máxima’s loshangende haar. In aanloop naar de rol als ‘vrouw van de Koning’ verschijnt ze meer dan ooit met een ‘bolus’ in haar nek. Zo ook afgelopen woensdag nog, tijdens het tv-interview. Met haar opgestoken kapsel is de prinses eigenlijk al gemetamorfoseerd tot Koningin. Het is echter wel te hopen dat ze haar haar nog vaak genoeg laat hangen, want dat houdt haar jong! Wil je ook een bolus in je nek? Bekijk dan deze instructievideo.

Drama rondom Koningslied
Vrijdagochtend werd het lang verwachte officiële Koningslied eindelijk het land ingebracht via iedere radiozender. In plaats van positieve reacties, ontstond er een storm van kritiek. Er werden anti-Koningslied Facebookpagina’s opgericht en petities ondertekend om dit lied áf te schaffen. Zaterdagavond liet componist John Ewbank weten klaar te zijn met de kritiek en de bedreigingen die hij ontving. "Ik trek hierbij het Koningslied terug", schreef hij. Het Nationaal Comité Inhuldiging begreep het besluit en beloofde snel met een oplossing te komen. Gisteravond kwam het opmerkelijke bericht dat dít Koningslied gewoon blijft. Zoals gepland zal het nummer gezongen worden tijdens het concert Samen voor Oranje in Ahoy en zal het Koningspaar via een videoverbinding meekijken. Wie de tekst doorneemt kan tot één conclusie komen: Wij, Nederlanders, zullen allemaal beveiliger van Koning Willem-Alexander worden!

Kinderkoor zingt lied van Herman van Veen
Het Nieuw Amsterdams Kinderkoor zal tijdens de inhuldiging een lied zingen wat geschreven is door Herman van Veen. Dit zal echter wel iets anders dan ‘Spetter pieter pater’ zijn. Ook brengen het Nederlands Blazers Ensemble, het Nederlands Kamerkoor en Amsterdam Sinfonietta muziekstukken ten gehore. Bernard Winsemius, de vaste organist van de Nieuwe Kerk, speelt ook.

Nieuwe Kerk klaar voor inhuldiging
De Nieuwe Kerk begint steeds meer ‘inhuldigingsvormen’ te krijgen. Een flinke opfrisbeurt en het verwijderen van de garderobe en de winkel zijn een van de maatregelen die al voltooid zijn. Ook het koorhek is gepoetst (immers hét decor van de nieuwe Koning) en het houtwerk is in de was gezet. Vanwege brandveiligheid – en evacuatievoorschriften zullen zo’n 1000 gasten minder dan ten tijde van  Koningin Beatrix' inhuldiging in de kerk zitten. Desondanks zullen er zo’n 2045 gasten aanwezig zijn. De bloemdecoraties worden uiteraard pas dit weekend aangebracht. En tot slot volgt op maandag de generale repetitie.

Prins van Oranje populairder door interview
Het interview van afgelopen woensdag heeft een positieve bijdrage geleverd aan de populariteit van de prins. Uit een enquête van DVJ-insights in opdracht van RTL Nieuws blijkt dat hij inmiddels zijn moeder voorbij gestreefd is.

Uitslag:
1. Prinses Máxima - 49,7%
2. Prins Willem-Alexander - 9,8%
3. Koningin Beatrix - 8,6%
4. Prinses Laurentien - 3,0%
5. Prins Friso - 2,0%

Oranje Koningstreinen en gouden Koningstram
Sinds afgelopen donderdag rijden er knaloranje Koningstreinen door het land. In Amsterdam rijdt er bovendien een goudkleurige Koningstram rond – ook wel de ‘Gouden Koets’ genoemd. De NS-trein is beplakt met rood-wit-blauwe stickers, honderden confettistippen en tien logo's met de tekst Van B naar A. 'In de aanloop naar de troonswisseling brengt de NS haar reizigers niet alleen van A naar B, maar ook van B naar A, van Beatrix naar Alexander', lichtte een NS-woordvoerster toe.

Koningstientje voor 50 euro
Minister-president Rutte mocht vorige week de eerste munt met beeltenis van Koning Willem-Alexander slaan – het Koningstientje. De munt verbindt de ‘Koning met het volk’ en kost 50 euro. Voor de rijken onder ons is er de gouden Koningsmunt. Prijs: 500 euro..

‘Kroningsblikje’
De afgelopen weken ontvang ik in mijn mail regelmatig mailtjes van mensen die hun product via mijn website onder de aandacht willen brengen. Deze grappige blikjes wil ik in het bijzonder noemen; Speciaal voor de troonswisseling zijn onderstaande blikjes ontworpen. Ze zijn verkrijgbaar in vier kleuren en gevuld met mini-pepermuntjes. Zie www.bliks.nl voor meer informatie.


3 opmerkingen:

  1. Wat een leuke blikjes zijn dat :) Het komt nu dichtbij!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. grappige blikjes zijn dit. Mooie blog weer. Het zal voor Beatrix best even wennen zijn volgende week. Maar ze gaat niet achter de geraniums zitten las ik al ergens. Ze heeft al weer een volle agenda. Met hopelijk iets meer tijd voor haar hobby's en kleinkinderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik kijk even twee dage niet en er staat weer een half boek aan logs. Deze en hierboven. Charles en Camilla aanwezig is ook opmerkelijk, hoewel het natuurlijk de kroonprins is: Charles. Las ergens ( geloof op AT5) als reactie van een Schiphol medewerker dat er vandaag al 'hoge gasten' gearriveerd waren. Wie stond er niet bij.

    BeantwoordenVerwijderen