Troonswisseling journaal - II | De Oranjes

dinsdag 9 april 2013

Troonswisseling journaal - IIIedere dinsdag (tenzij er niets te melden is) tot aan de troonwisseling een overzicht van het belangrijkste nieuws rondom deze  historische gebeurtenis + de leukste souvenirs.

Deel je droom voor de Koning
Vanaf heden kan iedereen zijn ‘droom’ voor de toekomstige Koning delen via de website: deeljouwdroom.nl De vijftig meest ‘populaire dromen’ worden gebundeld in een boek dat begin september aangeboden wordt aan het Koningspaar. Behalve dromen zal er in het boek ook plaats gemaakt worden voor een verslag en foto’s van de inhuldiging. RoyalfanVivian heeft ook een droom ingestuurd. Ben je het met deze droom eens? Klik dan op de knop ‘steun deze droom’.

Startsein Koningsspelen op basisscholen in Enschede
Basisscholen De Triangel en Het Palet in Enschede zijn uitverkoren als de scholen waar de Prins van Oranje en Prinses Máxima op 26 april het officiële startsein van de Koningsspelen komen geven. Maar liefst zo’n 7.500 basisscholen zullen deelnemen aan het Koningsontbijt en de aansluitende sportdag. Via een live-verbinding zullen alle scholen het startsein van de prins en prinses kunnen meebeleven. Op die manier ontbijten Prinses Amalia, Prinses Alexia en Prinses Ariane dus toch nog een beetje met hun ouders.. 

Alle tv-programma’s op rij
Er worden zóveel tv-programma’s rondom de troonswisseling uitgezonden, dat het risico iets over het hoofd te zien zeer groot is. Hierbij een overzicht van wat tot nu toe bekend is:

17 april, 20.30 uur, Nederland 1 en RTL 4: Interview met de Prins van Oranje en Prinses Máxima
21 april, 21,10 uur, Nederland 2: Oranje en het oproer (over de inhuldiging van Koningin Beatrix)
28 april, 20.20 uur, Nederland 1: Beatrix, portret van een koningin
28 april, 20.25 uur, Nederland 2: Leve de Koningin (over de inhuldiging van Juliana in 1948)
29 april, 20.30 uur, Nederland 1: Afscheidstoespraak Koningin Beatrix - aansluitend op Nederland 1 avondvullend programma ‘Afscheid Koningin Beatrix’. Er zal af en toe ook naar het Rijksmuseum worden geschakeld waar dan het afscheidsdiner bezig is.
29 april, 20.30 uur, RTL 4: Ik Hou Van Beatrix
29 april, 22.30 uur, RTL 4: RTL Boulevard bedankt Beatrix
30 april, vanaf 9.00 uur, Nederland 1: Inhuldiging Koning Willem-Alexander

Een échte Sail met 200 historische schepen
Tijdens de Koningsvaart zullen maar liefst 200 historische schepen meevaren. Ook de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) zal met zo’n zeven boten meevaren. Enkele reddingsboten hebben bovendien een bijzondere relatie met het koningshuis. De reddingsboot Koning Willem I werd in 1999 gedoopt door Koningin Beatrix, en de Prins Hendrik boot kreeg Wilhelmina in 1948 cadeau bij haar 50-jarig jubileum. Aan het eind van de boottocht zullen de historische schepen met een saluut een eerbetoon aan de nieuwe koning geven.

Gratis Beatrix-wenskaarten
Wie zich vanaf 25 maart op het postkantoor laat zien, krijgt als het goed is een setje van twee wenskaarten. Het zijn twee Koninklijke wenskaarten om Beatrix te bedanken voor haar inzet als Koningin. Het is de bedoeling dat je de kaarten ter plekke schrijft en frankeert, zodat PostNL alle kaarten kan verzamelen en ze op termijn in één keer bij de Koningin aan kan bieden.

Twee witte leeuwtjes geschonken aan Koning en Koningin 
Twee zeldzame witte leeuwen die op 6 maart geboren zijn in Ouwehands Dierenpark worden geschonken aan de aanstaande Koning en Koningin. De dierentuin kwam op het idee omdat de twee leeuwtjes een mannetje en een vrouwtje zijn en – omdat de leeuw bekend staat als de Koning der Dieren – wordt het dan ‘automatisch’ een koningskoppel genoemd. Het mannetje heet Inkosi, dat 'koning' betekent in het Afrikaanse Nbele. Het vrouwtje heeft de naam Ilumbo gekregen dat 'betoverend' betekent. De leeuwtjes worden slechts ‘symbolisch’ geschonken aan Willem-Alexander en Máxima en zullen dus niet binnenkort door de tuin van Villa Eikenhorst rennen.

De W van Wilhelmina níet op de troon
Waarschijnlijk zit hij zijn eerste Prinsjesdag als Koning nog op de troon met de letter B, maar daar gaat verandering in komen; de B zal vervangen worden door de initialen ‘WA’. Tot op heden werd verwacht dat de goed bewaarde W van Wilhelmina weer op de troon geplakt kon worden, maar nu de prins als Koning Willem-Alexander door het leven zal gaan moet er een nieuw ontwerp gemaakt worden. De firma Moesman zal de vervaardiging op zich nemen.

Koningskinderenlied, troonswisseling-rijmspel, Koninklijk puzzelen en legoën
“Amalia-aa…Alexia-a, Aria-a-anuh.. Amalia-aa…Alexia-a, Nu gaan we lekker spelen, Ja lekker buiten spelen. Prinsesjes spelen in ons mooie zandkasteel” Ja! Na alle Koningsliederen is er nu ook een ‘Koningskinderenlied’. Extra leuk voor kinderen die zich toch wat meer aangesproken voelen tot de jongste generatie prinsesjes. Kinderen hoeven zich in deze periode overigens totaal niet te vervelen, want behalve het liedje, is er voor de wat oudere/slimmere kinderen ook een leuke Beatrix puzzel te koop bij Kruidvat, én voor het leergierige kind is er het troonswisseling-rijmspel! Klik na het openen van dit document op ‘bestand’ - 'downloaden' en daarna 'openen met microsoft powerpoint'. Verder ís het misschien even zoeken in de grote bak Lego van uw kind naar de juiste kleur steentjes, poppetjes etc. maar Koninklijke gebeurtenissen kunnen gerust met Lego nagemaakt worden, zoals dit voorbeeld van de Koningin die haar aftreden aankondigt.

Willem-Alexander Glossy
De makers van tijdschrift Royalty hebben een speciale ‘Willem-Alexander Glossy’ gefabriceerd. Sinds vorige week woensdag ligt de glossy in de winkel. In het speciale tijdschrift wordt teruggeblikt op het leven van de prins van baby tot koning, zijn ontmoeting met prinses Máxima, zijn werkzaamheden, verhalen over zijn ex-vriendinnen en uiteraard een vooruitblik op het koningschap. Dit alles wordt vormgegeven met mooie foto’s.

Dans de MaxiTango
Na het zingen van het Koningslied op 30 april (19.30 uur) is het de bedoeling dat Nederland massaal de MaxiTango (Koninginnedans) gaat dansen als eerbetoon aan Koningin Máxima. De initiatiefnemers menen dat de MaxiTango makkelijk is aan te leren. Wie zin heeft deze dans aan te leren moet even een danspartner opzoeken, en vervolgens deze instructievideo bekijken.En wat zou het geweldig zijn als Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima tijdens de Koningsvaart op het IJ ook de tango gaan dansen..

Prins en prinses dekken riool af 
Over het algemeen zijn putdeksels vaak irritant als je er overheen rijdt met de auto of fiets. Vanaf vorige week moeten we echter opletten om niet zomaar meer kwaad te worden op het deksel, want niemand minder dan de Prins van Oranje en Prinses Máxima kunnen er vanaf nu op afgebeeld staan. Afgelopen donderdag is in Mijdrecht de eerste ‘Kroningsdeksel’ (verkeerde naam, er wordt niet gekroond) geplaatst. Het deksel valt vooral op door het goudkleurig kroontje. Verwacht wordt dat het deksel straks verspreid door heel Nederland te vinden zal zijn, aangezien iedere gemeente in ieder geval één deksel gratis krijgt.

Met spoed gezocht: Máxima's!
Gisteren bereikte mij de volgende (nood) oproep! Voel je je aangesproken? Reageer dan snel!

"Heet je Maxima en wil je meewerken aan een interview (+ foto) in een mooie krantenbijlage? Wij horen graag van je, dan vertellen we je meer! Dank en groet, Heidi & Marleen. Mail naar: vertel@littlebirdie.nl "

Douwe Egberts kleurt oranje
Het is zeldzaam, maar gebeurt nu toch echt; de vertrouwde Douwe Egberts verpakking kleurt deze maand oranje. Het Nederlandse koffie – en theebedrijf viert door zich in een oranje jasje te steken de troonswisseling. Ze dragen niet voor niets het predicaat ‘Koninklijk’ en hebben in 2006 samen met het OranjeFonds Burendag in het leven geroepen. Dat de prins en prinses ook echte Douwe Egberts fans zijn blijkt wel uit de vele bekertjes koffie die ze tijdens hun bezoekjes aan Burendag al hebben leeg gedronken. 

Bedank de Koningin
De Koningin bedanken kan nog tot eind april, dan zal ik namens deze website het felicitatieboek in elkaar zetten en opsturen. Hoe meer berichtjes, hoe leuker; dus vergeet het niet en schrijf de Koningin! 

Koninklijke souvenirs
Wederom een greep uit de hoeveelheid souvenirs. Onder de afbeelding staan links naar de betreffende webshop waar je jouw favoriete souvenir kunt bestellen.Zwaaiende Koningin - Koningin Máxima pop - Mokken - Herdenkingstegel - Blauw Bloed DVD Box - Troonwisselingsjaal 

4 opmerkingen:

 1. weer een prachtig overzicht gemaakt. Je zou haast denken dat je veel tijd over hebt. (ik heb geen idee hoor) ;-)
  Zo blijf ik helemaal op de hoogte. Bedankt alvast.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee haha, heb het heel druk... gisteravond tot 00.15 ongeveer aan dit overzicht gewerkt. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat heb je er weer een werk aan gehad; maar ik geniet wel van je overzicht :) De kaarten heb ik inderdaad gisteren meegenomen toen ik een brief ging laten wegen, ze zijn echt wel leuk! En van de leeuwtjes wist ik het ook al, zodra ze te zien zijn zal ik foto's van het koninklijke tweetal maken. Maar voor de rest bracht je me echt wel nieuws :P ik vind het heel leuk om de souvenirs te zien en helemaal omdat je er steeds zo'n leuke collage van maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nog een TV uitzending: combi Blauw Bloed / Nederland Zingt: 27 april 's 18:30 : 'Beatrix, Bedankt!' vanuit Carré:
  http://www.eo.nl/algemeen/pers/lijst/detail/artikel/muzikale-ode-aan-koningin-in-beatrix-bedankt/

  BeantwoordenVerwijderen