Oranje nieuws – 12 & 13 april 2013 | De Oranjes

zaterdag 13 april 2013

Oranje nieuws – 12 & 13 april 2013

Prinses Laurentien spreekt op voorjaarsforum Natuurmonumenten
“Als iedereen zo doorgaat, houdt het op. Dan geeft de aarde het op!”

Prinses Laurentien sprak vrijdag op het voorjaarsforum van Natuurmonumenten in Amersfoort.

De prinses – voorzitter van de Missing Chapter Foundation - wond er geen doekjes om en bezorgde met haar toespraak een flinke stilte in de zaal. “Als iedereen zo doorgaat, houdt het op. Dan geeft de aarde het op!” riep een duidelijk gefrustreerde prinses. Wel was ze positief over kinderen die ‘goede uitwegen’ zoeken. “Volwassenen hebben de neiging om op zaken het etiket probleem te plakken.” Als we de prinses mogen geloven zijn kinderen de ‘natuurbeschermers van de toekomst’. Het is echter niet meer vanzelfsprekend dat kinderen spelenderwijs de natuur ontdekken, en daar is ze ook niet zo blij mee: “Laat ze dat vrije gevoel beleven, zodat ze er vervolgens ook respect voor krijgen. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het zit in kinderen. Raak het aan en het begint te werken. Zo creëer je nu de herinnering van morgen." Uit deze toespraak kan maar één conclusie getrokken worden; Eloise, Claus en Leonore worden vaak naar het bos gestuurd.

Prinses Máxima bezoekt kennisdag ‘Kansen voor Jongeren’

Als betrokken beschermvrouwe van het Oranje Fonds bracht Prinses Máxima vrijdagochtend een bezoek aan de kennisdag van het programma ‘Kansen voor Jongeren’. Dat deed ze bij het Zadkine in Rotterdam.

Foto: © Oranje Fonds/Bart Homburg
Het Zadkine (regionaal MBO-opleidingen centrum) vind het belangrijk toch zoveel mogelijk diploma’s uit te delen aan het eind van een schooljaar. Het gebeurt nog al eens dat een leerling vroegtijdig de school verlaat, en daarom doet de school mee aan het programma van het Oranje Fonds. De prinses ging in gesprek met de initiatiefnemers en projectleiders over het succes wat nu al merkbaar is en de knelpunten rondom het thema ‘vinden en binden van jongeren’. Zonder diploma van school gaan is vragen om moeilijkheden, een werkgever wil immers niet snel iemand in zijn bedrijf die niet over dit belangrijke papiertje beschikt. Voor het driejarige programma Kansen voor Jongeren selecteerde het Oranje Fonds in 2012 twintig initiatieven die zich richten op vroegtijdig schoolverlaten onder jongvolwassenen van 18 tot 23 jaar. De initiatieven ondersteunen de jongeren bij het halen van een startkwalificatie en het vinden van een baan. Het Zadkine organiseerde ook hun eigen ‘Rotterdam’s got talent’ – een talentenwedstrijd voor jonge muzikanten en afgekeken van het bekende tv-programma. Een van de deelnemers liet aan Prinses Máxima weten dat ze het een hele eer vond om mee te doen, maar ook een leuke en leerzame ervaring.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten