BALKONSCÈNE | De Oranjes

dinsdag 30 april 2013

BALKONSCÈNE


Foto: © Dienst Koninklijk Huis/ Jeroen van der Meyde

Stipt om 10.30 uur werden de balkondeuren geopend en verschenen Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en Prinses Beatrix. Licht ontroerd stelde de prinses de nieuwe koning aan ons voor: “Enkele ogenblikken geleden heb ik afstand gedaan van de troon. Ik ben gelukkig en dankbaar u voor te stellen, uw nieuwe koning, Koning Willem-Alexander!” Daarna kuste ze haar zoon, en 'fluisterde':”Even wuiven met z'n allen?” Door de microfoon die aan stond, was dit duidelijk te verstaan.

 “Lieve moeder!” begon de koning. “Vandaag heeft u afstand gedaan van het Koningschap. 33 bewogen en bevlogen jaren, waarvoor we u intens, inténs dankbaar zijn. Mede namens uw Koningin, wil ik ook u allen op de Dam, in Amsterdam, in Nederland en de Caribische delen van ons Koninkrijk hartelijk danken voor steun en vertrouwen wat we van u hebben mogen ontvangen. Dank u wel!” 
Vervolgens juichte de menigte hen enthousiast toe en moest vooral Prinses Beatrix tegen haar tranen vechten. Bij het spelen van het Wilhelmus kwam ze weer even terug in de majestueuze rol die ze zoveel jaar zo goed heeft uitgeoefend. Uiteindelijk verlaat ze toch diep ontroerd het balkon, om letterlijk plaats te maken voor de nieuwe generatie. In hun gele jurkjes betraden de Prinses van Oranje, Prinses Alexia en Prinses Ariane vrolijk en zwaaiend het balkon.
Foto's: © RVD/ ANP/PPE

2 opmerkingen:

  1. dat was wel een hele emotionale dag,zeg voor die hele familie! Schitterend hoe ook prinses Beatrix in het zonnetje stond - zij ging er wel snel van door..... maar, waar zal die nu feesten? Want die is er niet bij straks - of wel?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een bijzondere dag is het vandaag. Prachtige momenten waren er vooral ook in de balkonscene. Het zingen van het Wilhelmus vond ik erg mooi! Wat zagen de prinsesjes er lief uit in het geel! Stond mooi bij de bloemen.

    BeantwoordenVerwijderen