Top-citaten interview Prins van Oranje en Prinses Máxima | De Oranjes

woensdag 17 april 2013

Top-citaten interview Prins van Oranje en Prinses Máxima


Foto: © RVD/Robin Utrecht

Geheim houden
Prins van Oranje: “Toen kreeg ik een schop onder tafel van Máxima, van: zeg nou niet, we weten toch niet welke dag het is.” 

Bekendmaking abdicatie
Prinses Máxima: “De Koningin heeft met alle generositeit tijd aan ons gegeven zodat wij onze drie kinderen een beetje meer rust kunnen geven en dat wij de tijd kunnen nemen om onze familie echt sterk op te bouwen en dat vind ik fantastisch van de Koningin.”
Prinses Máxima: “We hadden wel gesproken met de kinderen, toch was dat moment, denk ik, net als voor alle Nederlanders een heel emotioneel moment, hè?"

Voorbereidingen 30 april
Prins van Oranje: “Er gaan een heleboel propjes door de kamer. En die gaan dan wel de versnipperaar in, want anders blijven ze ook maar ergens liggen. En uiteindelijk denk ik dat het een heel mooie speech geworden is.”

Prins Friso
Prins van Oranje: “We zijn als een heel hecht gezin opgegroeid en we zijn drie broers binnen 2,5 jaar van elkaar. We hebben veel samen meegemaakt. En dan wil je natuurlijk dat iedereen daar bij is. En zo’n ongeluk in een gezin, in welk gezin dan ook, is gewoon verschrikkelijk. Ja, dus ik vind het diep tragisch…”

Prins van Oranje: “Hij is in de beste handen en Mabel en mijn moeder doen echt alles voor hem om het zo goed mogelijk… Prinses Máxima: “Om hem een kans te geven.“ Prins van Oranje:”Om hem een kans te geven. Dus ja, ik kan alleen maar diep respect voor Mabel en mijn moeder uitspreken, wat zij doen voor mijn broer."

Aanslag Koninginnedag en Damschreeuwer
Prinses Máxima: “Ik denk dat na de schreeuwer en zeker na Koninginnedagaanslag heb ik één maand gehad waar elke auto die teveel remde, waar ik… Ik had een soort van natuurlijke, of
instinctieve reactie. Maar niet alleen maar voor jezelf maar ook voor de mensen. Als je een bezoek gaat brengen ergens in een gemeente, dan is het eerste ding dat door mijn hoofd gaat: ik hoop dat niemand waagt iets te doen met al die mensen die hier zijn."


Prins van Oranje: “Nou, na Apeldoorn, moet ik zeggen, liep ik met mijn secretaris van het Verenigde Naties-adviesorgaan door New York en hij vroeg aan mij: hoe gaat het nou met je? Dat was een maand later. Ik zeg: nou, ik ben er wel overheen. Totdat zo’n New Yorkse taxi over een putdeksel heen denderde naast me en ik ongeveer bij hem in de armen sprong. Het neemt wel een tijdje voordat je er overheen bent. Die geluiden die blijven zo bij je dat je instinctief toch reageert en omkijkt. Maar nu is dat er wel uit en ik ben ervan overtuigd dat we een prachtige inhuldigingsdag, troonswisselingdag in Amsterdam tegemoet gaan waar natuurlijk ook mogelijkheden voor tegengeluiden zijn. En dat moet ook. Daar is helemaal niets mis mee.”

Koningsmantel 
Prins van Oranje: “Er moest wat aan gebeuren in de vorm van, er zitten leeuwen op van zilverdraad, die waren helemaal donker geworden, die moesten een beetje opgepoetst worden, maar het is gewoon de oude mantel die weer uit de doos gehaald is en hij is een beetje bijgepoetst en opgelapt en hij is weer helemaal klaar.”

Prinses Amalia
Prinses Máxima: “Amalia beseft het heel goed, dat zij daarna aan de beurt is.”

Prins van Oranje: “Haar eerste vraag was aan mij, van: hoeveel jaar ga jij het doen? Meer zo van: dan kan ik nu alvast een streep in mijn agenda zetten waar ik…” 

Willem-Alexander of Willem IV
Prins van Oranje: “Ik heb mijn hele leven, 46 jaar, doorgebracht als Willem-Alexander en dan met name onder de roepnaam Alexander. Ik zou het heel raar vinden om dat nu overboord te moeten zetten omdat je een Koning wordt van een land. Aan de andere kant, je bent geen nummer. Willem IV staat naast Bertha 38 in de wei.”

Prins van Oranje: “Voor de historici ben je Willem IV. Maar je wordt niet in de straat aangesproken als: hallo, Willem IV.” 

Aanspreektitel 
Prins van Oranje: “Het gaat er mij meer om dat mensen op hun gemak zijn als ik bij ze ben, dat ze zich op hun gemak voelen, dan dat ze zich over woorden struikelend verder niets meer durven te zeggen.”

Prinses Máxima: “Ik zal hem altijd blijven ondersteunen en waar soms als de Koning ergens niet naartoe kan gaan, kan ik hem vertegenwoordigen ergens, maar nooit zijn plaats nemen.”

Prinses Máxima: “Iedereen roept “Máxima”, hoor, Koningin of Prinses, doet er niet toe. Het is meer wat wij vertegenwoordigen dan de titel zelf.”

Het Koningschap
Prins van Oranje: "Ik wil een Koning zijn die allereerst in de traditie staat, voortbouwen op de traditie van mijn voorgangsters, die staat voor continuïteit in dit land en ook voor stabiliteit in het land. Maar ook een Koning die in de 21ste eeuw de samenleving kan samenbinden, vertegenwoordigen en aanmoedigen.” 

Prins van Oranje: “Door mooie en goede evenementen extra aandacht te geven door aanwezigheid. Door mensen te steunen die de hulp even nodig hebben. Ook in het buitenland Nederland goed vertegenwoordigen. Op allerlei manieren proberen dat samenbindende element in de samenleving te zijn. Dienend aan de samenleving.” 

Prinses Máxima: “Hij is een persoon die heel dicht bij de mensen is, die houdt van heel veel contact met mensen. En daar haal jij je inspiratie uit. En dat zal zo blijven zijn.”

Prins van Oranje: “Ik heb ook wel vaker in interviews gezegd: spreken is zilver, zwijgen is goud. Dat betekent niet dat ik geen mening heb als persoon. De Koning kan wel een mening hebben, maar die moet hij ook vaak voor zich houden.”

Prinses Máxima: “Zeker mijn internationale functies wil ik heel graag doorzetten. “..” “Daarnaast heb ik ook in Nederland verschillende functies en dat zal ik echt blijven doen. Het paste al in mijn functie als Prinses. Het zal niet veranderen als Koningin, want mijn situatie… Na 30 april, zoals wij net over hadden, verandert mijn situatie niet zoveel zoals die van mijn man.”

Prinses Máxima: “Ik word niet hergeboren, hè, op 30 april. Dus ik zou zeggen: u zult hetzelfde van mij kunnen verwachten als tot nu toe het geval was. Ik zal niet anders doen dan voorheen. En ja, natuurlijk, ik heb een achtergrond als Argentijnse. Ik houd van dansen, heb ik gezegd, ik houd van muziek. En dat zal ik wel blijven doen. Ik zal met name mezelf blijven.” 

Koningsdag
Prins van Oranje: “Als je zelf 3 dagen voor zo’n dag jarig bent, vind ik het heel vreemd om dan niet je eigen verjaardag te kiezen en te zeggen: nou, wacht nog maar 3 dagen en dan ga ik het officieel vieren."

4 opmerkingen:

 1. ik vond het een heel mooi intervieuw. Veel vragen die men had hebben ze beantwoord. Over de prinsesjes of ze er bij zijn en over koningsdag of de hele familie er bij is en zo. Hoe lang ze het al weten, wat ze aan doen.
  Het wordt een mooie dag denk ik 30 april. Mooi dat je de leuke of mooie citaten al op je site hebt staan. Vooral toen het over Friso ging, hadden ze het even moeilijk. Dat is het ook. Er is toch een "lege stoel" in de kerk bij de inhuldiging.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat heb je het weer mooi in een logje gezet. Ik heb zelf het interview (nog) niet gezien, maar ben zo al heel wat te weten gekomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn, zo'n overzichtje met mooie/leuke quote's! :D
  't Interview was mooi, het komt wel goed met Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima! :)

  BeantwoordenVerwijderen