Oranje nieuws – 2 t/m 5 april 2013 | De Oranjes

vrijdag 5 april 2013

Oranje nieuws – 2 t/m 5 april 2013

Prinses Máxima ontvangt postzegelvel ‘1001 vrouwen’

Dinsdagmiddag nam Prinses Máxima op de Universiteit van Amsterdam (UVA) het eerste postzegelvel ‘1001 vrouwen’ in ontvangst. 

Foto's : © PPE/van Katwijk, www.ppe-agency.com
Ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis’ van de Bijzondere Collecties van de UVA besloot PostNL een steentje bij te dragen en dit  postzegelvel uit te brengen. Rond een uur of vier arriveerde de prinses bij de universiteit waar ze door een boog “Hoogheid, hoogheid” fotografen naar binnen liep.

Voorafgaand aan de postzegeloverhandiging en de gelijknamige tentoonstelling werd nog maar eens aan de prinses duidelijk gemaakt dat er 1001 dóde vrouwen zijn afgebeeld, zodat zij – als bijzondere prinses – ook begreep waarom ze zelf niet op een postzegel staat. Jan Bos (CFO van PostNL) overhandigde het eerste postzegelvel – voor de gelegenheid ingelijst – aan de prinses. Natuurlijk wandelde ze vervolgens ook langs de tentoonstelling – waar 1001 beruchte, bekende, maar ook onbekende vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis te zien zijn.

Om nog meer te weten te komen over alle vrouwen, kreeg de prinses een bijzonder boek mee naar huis – die ook als handtas te dragen is. Het bleef niet bij een postzegelvel en een boek, want lopend richting de auto werd haar in een mum van tijd ook nog eens van alles overhandigt. Een man  had zelfs een ‘aftelcollage’ gefabriceerd; voor het geval de prinses zou vergeten wanneer de inhuldiging is...


Foto : © Josée Zwaga

Prins van Oranje rijdt nieuwe DAF-truck van de productieband

“Zeer vereerd” waren de 8.000 medewerkers van de DAF-fabriek in Eindhoven, toen woensdag niemand minder dan de Prins van Oranje het officiële startsein voor de productie van een nieuwe DAF-truck kwam geven. 

Na een uitgebreide rondleiding door de fabriek, voerde hij een besloten gesprek met de directie. Tijdens de paasdagen heeft de prins zijn pink gekneusd, maar gelukkig de rest van zijn hand niet waardoor hij gewoon de DAF Truck (in toepasselijk oranje) kon besturen. Terwijl hij de nieuwe wagen van de productieband reed, testte hij ook meteen de toeter, waar zelfs de werknemers – die toe stonden te kijken en wel zo’n geluid gewend zijn – van schrokken. De ongeveer 100.000 euro kostende nieuwe vrachtwagen is op dit moment de aller-schoonste die er gemaakt wordt.


Foto's : © PPE/van Katwijk, www.ppe-agency.com

Koningin Beatrix bij jubileumvoorstelling 125 jaar Carré

Foto : © PPE/van Katwijk, www.ppe-agency.com
Het mag wel eens gezegd worden; de Koningin wordt steeds ouder, maar behoudt haar mooie uitstraling. Woensdagavond arriveerde ze stralend bij het jarige Koninklijk Theater Carré en schitterde met haar prachtige turkooizen oorbellen, ketting, armband en ring.

Het 125-jarig jubileum van het theater – wat oorspronkelijk Circus Carré heette - zou eigenlijk door middel van een jubileumvoorstelling op 3 december vorig jaar al gevierd worden, maar toen overleed acteur Jeroen Willems plotseling aan een hartstilstand tijdens de repetities. De voorstelling werd afgelast, en woensdagavond alsnog opgevoerd, met artiesten als Paul van Vliet (sinds de gezamenlijke studietijd hecht bevriend met de Koningin), Marco Borsato, Liesbeth List en Karin Bloemen.

Er werden tijdens de voorstelling die onder andere uit circus, cabaret, dans, musical, opera en een concert bestond ook oude beelden vertoond van talloze nationale en internationale artiesten die ooit op het podium hebben gestaan.

Foto's : © Screenshots NOS

Prins van Oranje actief in Groningen

De Prins van Oranje vulde zijn dag gisteren voor een groot deel in Groningen. Hij begon zijn toer in Stadskanaal, waar hij een bezoek bracht aan jongerencentrum Jimmy’s. In de stad Groningen bezocht hij EnTranCe, hij sprak in Dorkwerd met bewoners over aardbevingen en hij opende tot slot in Groningen het nieuwe kantoor van GasTerra.

Foto's : © PPE/Buys, www.ppe-agency.com
Vanwege ‘Jimmy’s’ deelname aan het Oranje Fonds Groeiprogramma besloot de prins – die toch naar Groningen moest – iets eerder te vertrekken en het jongerencentra te bezoeken. De prins sprak met medewerkers en professionals over de werkwijze van de organisatie – waarbij jongeren zelf worden ingezet om hun leeftijdsgenoten te helpen. Hij bracht vervolgens een bezoek aan EnTranCe (Energy Transition Centre), waar hij geïnformeerd werd over de behoefte aan meer innovatie op het gebied van energieproductie, distributie en transport en de technische ontwikkelingen. In Dorkwerd – dorpje dichtbij Groningen – sprak de prins na zijn bezoek aan EnTranCe met bewoners uit Loppersum, en Eemsmond over de recente aardbevingen als gevolg van gaswinning in het gebied. Tijdens dit gesprek – waarbij ook de Commissaris van de Koningin aanwezig was – gaven de bewoners aan de aardbevingen nu echt zat te zijn. Het heeft al veel schade opgeleverd. Tot slot ging de prins terug de stad in om het nieuwe kantoor van Gasterra te openen. GasTerra handelt in aardgas en levert daarom een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse gasvoorziening. Het nieuwe gebouw is zo verbouwd dat het voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van duurzaamheid en energie-efficiëntie. Na de opening kreeg de prins een rondleiding door het (gele) kantoorgebouw.

Overig kort nieuws:

- In de Libelle van deze week is een interview te lezen met Prinses Marilène

Geen opmerkingen:

Een reactie posten