Oranje nieuws – 23 & 24 april 2013 | De Oranjes

woensdag 24 april 2013

Oranje nieuws – 23 & 24 april 2013

Prins van Oranje plant eerste Koningslinde
..met als achtergrondmuziek: Hét Koningslied

Foto: © PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com
“Daar sta je dan” Niets minder dat het zo verafschuwde Koningslied galmde dinsdagochtend wel erg hard door de geluidboxen in wijkpark Transvaal in Den Haag. 

“Kunnen jullie het meezingen? Hebben jullie al geoefend? vroeg de prins lachend aan de kinderen van groep 6 van de Comeniusschool. Samen met de kinderen en in aanwezigheid van de burgemeester plantte de Prins van Oranje de allereerste Koningslinde (een Tilia x europaea Pallida).

Om de boom heen staat een prachtig sierhek die de herinnering aan de Koningslinde naar aanleiding van de troonswisseling vergroot.Nu de prins de boom geplant heeft, kunnen andere gemeenten in Nederland ook de schep tevoorschijn halen.Prins Constantijn opent tentoonstelling met zakmes

Foto’s Koninklijke familie in het Europees Parlement

Het Europees Parlement in Brussel heeft een tentoonstelling samengesteld met 25 foto’s van de Koninklijke familie. Vooral de bezoeken die Koningin Beatrix aan het parlement bracht staan centraal. 

Foto:  © Screenshot NOS
Tijdens haar regeerperiode heeft de Koningin het Europees Parlement twee keer bezocht. Bovendien was ze in 1984 het eerste Koninklijke staatshoofd wat het parlement toesprak.

Foto’s van de toespraken uit 1984 en 2004, maar ook vele anderen zijn te zien in de hal van het Europees Parlement. Beatrix’ eigen zoon, Prins Constantijn – tevens werkzaam bij de Europese Commissie als kabinetchef van eurocommissaris Neelie Kroes – verrichtte de opening. De schaar om het lint mee door te knippen leek echter spoorloos, dus bood een zakmes uitkomst. De prins gaf na de bijzondere openingshandeling een korte toelichting over de ‘relatie’ tussen het Koningshuis en het Europees parlement. Zelf liep hij vervolgens ook langs alle foto’s – waar uiteraard ook geen foto ontbrak van zijn gezin.

Prinses Laurentien schrijft gedicht voor jarige NTC Luxemburg

NTC Luxemburg (Nederlandstalige school in Luxemburg) viert dit jaar haar 10-jarig jubileum. Om die reden is onder andere een gedichtenbundel samengesteld, waar Prinses Laurentien ook aan heeft meegewerkt.

In februari 2010 was de prinses al eens – samen met dochter Eloise – op de school om voor te lezen uit ‘Mr Finney en de wereld op zijn kop’ en vervolgens vragen van kinderen te beantwoorden.

De prinses schreef het gedicht ‘Ik ben al 10’ – toepasselijk op de jubileumviering van de school en geïnspireerd op de leeftijd van haar eigen dochter. Bovendien komt de ‘tien’ in haar naam voor:

Ik ben 10. 
Dat is niet veel maar toch ook weer wel. 
Ik ben groot maar ook best klein. 
Ik weet wat ik wil, maar weet niet hoe. 
Ik wil groter worden, maar begrijp niet waarom. 
Grote mensen zeggen: ‘leuk, nu ben je een tiener!’ 
Maar wat zeggen ze eigenlijk? 
Weinig of veel? 
Groot of klein? 
En hoe lang duurde 10? 
Hoe lang duurt 10 nog? 
Ik kan de tijd niet stilzetten, 
Maar ik kan er wel bij stilstaan. 
Al is het maar even. 
Dat doe ik nu. 
Want tja, ik ben al 10!

Prinses Máxima bezoekt Woonzorgcentrum en Showband

De provincie Noord-Holland kon dinsdag rekenen op maar liefst twee werkbezoeken van Prinses Máxima, al was het eerste bezoek – aan het woonzorgcentrum Westerheem in Heemskerk – wel tot op het laatste moment geheim gebleven.

Foto:  © Oranje Fonds
Naar aanleiding van het ‘Gouden Dagen Fonds’ mogen mensen een wens in de wensboom hangen in de hal van het woonzorgcentrum. Toen de prinses van dit initiatief hoorde, wilde ze er met eigen ogen graag eens een kijkje nemen. De wensen in de boom lopen uiteen van een rondvaart tot een etentje of bezoekje aan het geboortedorp van het mens. Iedere week wordt door een medewerker van het centrum een wens getrokken. Hoewel níemand een bezoek van de prinses wilde, kwam ze toch en was men erg blij. Sommige bewoners barsten zelfs in tranen uit toen ze de prinses zagen. Máxima luisterde aandachtig naar de verhalen van de organisatie, vrijwilligers én deelnemers. Een vrouw was zo door het dolle heen dat ze net iets te hard riep: “Wat is ze mooi, gezellig en eenvoudig!” En een man wilde de hand van de prinses niet meer los laten.. Gelukkig kon ze de goede reden ‘Ik moet nog twee wensen trekken’ gebruiken om zich van hem te verlossen. De prinses trok een wens voor een rondvaart door Amsterdam en een geluksvogel die naar de musical Soldaat van Oranje mag.

Foto:  © Screenshot Noord Hollands Dagblad
Tegen de middag arriveerde Prinses Máxima in Hoorn waar ze alvast als een echte Koningin werd verwelkomd met ‘Oranje Boven, Leve de Koningin’. De prinses bezocht in Hoorn de Showband die – n.a.v. haar verjaardagstraktatie- in 2011 – is ontstaan als initiatief om basisschoolleerlingen kennis te laten maken met muziek. En zoals de Koningsliederen als paddenstoelen uit de grond schieten, hebben ze in de Showband ook flink wat Pokon gebruikt. De versie werd aan de prinses voorgedragen met een optreden van de band en majorettes. Kinderen van een nabijgelegen school zongen de tekst en lieten hun liefde voor de prinses blijken door met een groot ‘We love Máxima’ spandoek te verschijnen. De kinderen hadden zelfs hun Koningsspelen t-shirt al aan. Omdat de prinses tegelijkertijd kon meelezen, zong ze het laatste couplet: 'In dit land waar we leven in vrede, in dit land zullen zij samen zijn, onze koning vond hier zijn grote liefde, het is Hollands op z'n Argentijns' uit volle borst mee.

Foto's:  © PPE/Buys/Nieboer, www.ppe-agency.com


Laatste 'Koninginneweek' voor Koningin Beatrix

Een bijzondere week voor Koningin Beatrix. Het is haar laatste week als Koningin, en dus ontving ze dinsdag minister-president Rutte ook voor het laatste wekelijkse gesprek op Paleis Huis ten Bosch. Deze gesprekken vinden altijd zonder camera's plaats, maar omdat het de laatste keer was, werd er speciaal een foto gemaakt:


Foto:  © RVD/Frank van Beek

Vandaag legde Koningin Beatrix haar laatste werkbezoek af als Koningin. In de Grote Kerk in Den Haag opende ze de tentoonstelling ‘Constantijn & Christiaan Huygens – Een gouden erfenis’. Door een als Christiaan Huygens verkleedde acteur kreeg ze een sleutel overhandigt waarmee ze de toegangsdeur tot de replica van de Oranjezaal opende. De Koningin vond de kopie van ‘haar zaal’ op Huis ten Bosch zeer geslaagd en was ook onder de indruk van de overige onderdelen van de tentoonstelling. In zes thema’s (de plaats die Constantijn innam in de bestuurlijke en culturele elite, de replica Oranjezaal, hoe Christiaan Huygens de nieuwe wetenschap vormgaf, en de betekenis van vader en zoon vandaag de dag) wordt een goed beeld verkregen van de twee ‘hoogbegaafde’ heren.

Eenmaal weer buiten werd de Koningin enthousiast uitgezwaaid door de menigte mensen die op het laatste werkbezoek van Beatrix als Koningin was afgekomen. Gelukkig keert ze weer snel terug als prinses. Op 21 mei opent ze museum Villa Mondriaan in Winterswijk.


Foto:  © Mirjam de Vriend


Overig kort nieuws: 

 - Prins Pieter-Christiaan heeft dit weekend meegedaan met de marathon van Londen  

- Gisteravond vond in Paleis Noordeinde weer het jaarlijkse Koninginnedagconcert plaats. Veel leden van de Koninklijke familie (Koningin Beatrix, Prins van Oranje, Prinses Máxima, Prinses Margriet, Prinses Irene, Prinses Christina, Prinses Margarita, Prins Jaime,Prins Carlos en Prinses Annemarie) luisterden naar Frans Brüggen en zijn Orkest van de Achttiende Eeuw

- In de Amerikaanse media gaan geruchten dat Eva Prinz (de vrouw van Bernardo Guillermo) een affaire heeft met zanger Thurston Moore van de Amerikaanse band Sonic Youth.

- De RVD begint namens het Koninklijk Huis een rechtszaak tegen Nieuwe Revu. Het tijdschrift heeft foto’s van Amalia op onder andere het hockeyveld gepubliceerd..

1 opmerking:

  1. Wat een volle log weer, leuk om te lezen en te bekijken. De Oranjes hebben een drukke week. Leuk gedicht heeft prinses LaurenTIEN geschreven. Als ik deze stukjes lees met al die muziek erin word ik vrolijk :)

    BeantwoordenVerwijderen