Troonswisseling journaal - I | De Oranjes

dinsdag 2 april 2013

Troonswisseling journaal - IDe troonswisseling nadert, en de nieuwtjes én souvenirs nemen toe. Vanaf heden iedere dinsdag (tenzij er niets te melden is) tot aan de troonwisseling een overzicht van het belangrijkste nieuws rondom deze  historische gebeurtenis + de leukste souvenirs.

Muzikale omlijsting inhuldigingsceremonie
De muzikale omlijsting voor de ceremonie in de Nieuwe Kerk zal verzorgd worden door het Nederlandse Blazers Ensemble, het Nederlands Kamerkoor, het strijkersorkest Amsterdam Sinfonietta en het Nieuw Amsterdams Kinderkoor. Voordat de inhuldigingsceremonie (14.00 uur) begint, wordt er al flink muziek gemaakt en gezongen. Gasten die al ruim voor aanvang van de inhuldigingsceremonie in de kerk zitten hoeven zich dus niet te vervelen.

Van André Rieu tot Armin van Buuren
De afgelopen week is meer bekend geworden over de artiesten die in ieder geval te zien en horen zullen zijn tijdens de vaartocht over het IJ wat rond 19.45 uur begint. Op de oevers langs de route zullen diverse activiteiten en artiesten te zien zijn. Ali B en André Rieu gaan optreden, en het Nationaal Ballet en Epke Zonderland laten hun kunsten zien. Op de kop van het Java-eiland zal bovendien Armin van Buuren samen met het Koninklijk Concertgebouworkest optreden.

14 uur tv kijken
We hoeven níets te missen op 30 april. De NOS maakt een uitzending van maar liefst 14 uur. ’s Ochtends wordt al vanaf 9 uur live overgeschakeld naar Amsterdam. De uitzending gaat uiteindelijk tot 23.00 uur door. Waarschijnlijk behaald deze bijzondere marathonuitzending ook een nieuw kijkcijferrecord. 

Kennismakingsbezoeken aan buurlanden Luxemburg, Duitsland en België
Kort na de troonswisseling brengen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima kennismakingsbezoeken aan Luxemburg en Duitsland. 24 mei wordt Luxemburg bezocht en van 3 t/m 4 juni gaat het paar naar Duitsland. Na de zomer wordt ook nog een kennismakingsbezoek aan buurland België gebracht.

TV-portret Koningin Beatrix op 28 april 
Op 28 april zal – ter afscheid van Beatrix als Koningin – een tv-portret van haar worden uitgezonden op Nederland 1. De beelden zouden van commentaar voorzien worden van de Koningin zelf, wat natuurlijk erg interessant klinkt. Echter doelt de NOS op (helaas) oude tv-interviews… Wat uiteraard ook leuk is.

Bea en Máximabag
De volgende ‘oproep’ was eigenlijk ingestuurd voor de eerstvolgende RFV-brief, maar omdat die – door alle drukte – voorlopig even in de ijskast staan, volgt hier – in het ook wel toepasselijke troonswisseling journaal – alsnog de oproep:

Jamie van Artbags JFD Arts vertelt: "Eind vorig jaar besloot ik mijn leven een andere wending te geven. Niet meer denken en dromen maar doen. Mijn goede voornemen voor 2013 was daarom: elke dag een tekening maken en die Twitteren (@JFDArts). Tot en met vandaag is dat gelukt. Met mijn tekeningen haak ik aan op dingen die er om mij heen gebeuren. Zo tekende ik Koningin Beatrix toen ze aankondigde af te zullen treden. Op die tekening kreeg ik veel reacties. Daardoor maakte ik een week later Maxima. En met succes. Ook die tekening sprak veel mensen aan. Inmiddels heb ik de sprong in het diepe gewaagd en mijn eerste 'artbags' laten maken. De tassen zijn gemaakt van biologische katoen en er is maar een beperkte oplage. Een collectors item dus. Er zijn drie ontwerpen: Beabag, orange Beabag en de Maximabag." Via www.jfd-arts.com zijn de tassen te bestellen.

Speciaal blikje de Ruijter Oranjehagel
Natuurlijk kon de Ruijter ook bij deze bijzondere Koninklijke gebeurtenis niet achterblijven. Geheel volgens traditie komt er half april een speciaal blikje Oranjehagel  Het ontwerp is nog niet bekend, maar de blikjes worden volgens de woordvoerder ‘echte collector’s items’. Wellicht is in het volgende troonswisseling journaal – over een week – bekend hoe het blikje eruit ziet.

Kinderboek: ‘Een kroontje voor prinsje Alexander’
Misschien heb je kinderen of kleinkinderen die het hemd van je lijf vragen over de troonswisseling, maar er– zelfs door je goedbedoelde uitleg – nog steeds niets van begrijpen. Goed nieuws! Er is nu een speciaal kinderboek over de troonswisseling geboren. Het boek ‘Een kroontje voor prinsje Alexander’ is geschreven door Marianne Busser en Ron Schröder en kost maar 7,50 euro. In het boek voor kinderen vanaf 3 jaar ziet „het kleine prinsje Alexander dat de koningin heel moe is en dat ze net als heel veel mensen aan wat leuke dingen toe is”. In het verhaal oefent Willem-Alexander voor zijn rol als koning, met netjes eten, lintjes doorknippen en het dopen van schepen. Helaas wordt in het boek (zelfs op de cover al) de indruk gewekt dat Willem-Alexander gekroond wordt. Je zult dus aan je kinderen/kleinkinderen alsnog moeten uitleggen dat hij ‘slechts’ ingehuldigd wordt.

Koninklijke souvenirs
Tot slot van dit troonswisseling journaal een greep uit de hoeveelheid souvenirs die als paddenstoelen uit de grond schieten. Geïnspireerd? Onder de afbeelding staan links naar de betreffende webshop waar je jouw favoriete souvenir kunt bestellen.Wilhelmus dekbed - Máxima broche - Kronings Jelly's - Mok Willem-Alexander en Máxima - Troonswisseling vlag - Kroningsjuweel - Balpen 

13 opmerkingen:

 1. leuk zo'n kroningsjournaal. Haal je dat van een bepaalde site of maak je dit helemaal zelf? Ik vind het in ieder geval super.
  Weet je ook of er aan het eind een samenvatting komt van de hele dag?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik 'verzamel' alle nieuwtjes, en brei daar dan min of meer m'n eigen verhaal van. Zoals ik eigenlijk altijd doe, maar dan speciaal voor het troonswisseling journaal ;)
   Dank je!

   Ik verwacht wel dat er een samenvatting komt :)

   Verwijderen
 2. Wat ben jij goed in schrijven zeg!! Compliment, echt geweldig! En dank je wel voor de links naar troonwisselsouvenirs! Ik ben nu al benieuwd naar je volgende journaal!

  Hartelijke groetjes,
  Maxima

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ze zeker: Een goede schrijver! Mooie informatieve log weer Vivian!

   Verwijderen
 3. Is de gastenlijst ook al bekend?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee..die miste ik ook al.. Zou eigenlijk op 1 april bekend gemaakt worden, maar dat zal dan wel een grap zijn..

   Verwijderen
  2. Op de site van het Zweedse Koningshuis is te lezen dat Victoria en Daniel komen! Vers v.d. pers!
   Primeur!

   Verwijderen
 4. Wat leuk zeg, al die souvenirs! Ben verder erg benieuwd hoe alles zal lopen, einde van deze maand! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik ben benieuwd naar 30 april! echt heel spannend allemaal..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuke log! Ben wel benieuwd naar het intervieuw van Willem-Alexander en Maxima, of de prinsesjes ook nog aan bod komen. Denk het wel. Maar je weet het nooit zeker. Ik wil dat ruiter blikje wel graag hebben, ben benieuwd hoe die eruit komt te zien. Misschien komt er ook nog wel een Wilhelmina pepermunt blikje.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi journaal Vivian. Heb het direct met mijn volgers op Twitter gedeeld. Heel erg bedankt voor de vermelding van mijn tassen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. nog meer leuke troonwisselsouvenirs zijn hier te vinden:

  https://www.facebook.com/Troonwisselsouvenirs

  BeantwoordenVerwijderen