Drukke dag voor Koningin Beatrix, Prins van Oranje en Prinses Máxima | De Oranjes

donderdag 11 april 2013

Drukke dag voor Koningin Beatrix, Prins van Oranje en Prinses Máxima

Koningin Beatrix, de Prins van Oranje en Prinses Máxima beleefden vandaag een drukke dag. Vanochtend bezocht de prinses de Week van de Ondernemer en ontving de Koningin de ambassadeur van Soedan. Vanmiddag werd er met 27 ‘uitblinkers’ geluncht op Paleis Noordeinde, en tot slot was het drietal – net als gisteravond – gezamenlijk op stap. In Utrecht woonden ze het startsein van de viering ‘300 jaar vrede van Utrecht' bij.

Foto: © PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com
Voor een thema als Ondernemend Financieren is Prinses Máxima – als lid van het Nederlandse Comité voor Ondernemerschap en Financiering – altijd te porren. In de Week van de Ondernemer stond dit thema vandaag centraal. Ondernemers en aanbieders van bedrijfsfinancieringen voerden een gesprek over alternatieve financieringsvormen waar de prinses graag aan deelnam. Ook bezocht ze de beurs waar organisaties hun financiële producten en diensten presenteerden. Voor al deze ondernemers was het goed toeven in het gezelschap van de prinses die zich al jaren inzet voor het vergroten van toegang tot financiële diensten. Voor de ingang van het Beatrixtheater in Utrecht – waar de week van de Ondernemer plaatsvindt, – staat een grote oranje Amerikaanse schoolbus genaamd ‘MKBuzz’. De bus is omgetoverd tot kantoor en is bestemd voor beginnende ondernemers die tips willen ontvangen over het ondernemerschap.

Foto's: © PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com

Vlak voordat ze weer huiswaarts keerde, maakte Prinses Máxima een snelle rondgang langs deze bus. Tijd om de binnenkant te bezichtigen was er niet, want ondertussen werden op Paleis Noordeinde de voorbereidingen al getroffen voor de uitblinkerslunch. Ook de prins was al aanwezig op het werkpaleis van zijn moeder, maar zelf ontbrak ze. Koningin Beatrix ontving op haar woonpaleis Huis ten Bosch in afscheidsaudiëntie de ambassadeur van Soedan, Sirajuddin Hamid Yousif. 

Luisteren naar het Concert in de Domkerk Foto: © Screenhot NOS
‘Uitblinkers’ zijn (bekende) mensen die onlangs onderscheiden zijn voor een bijzondere prestatie op hun vakgebied. Om hun waardering voor deze mensen te laten blijken organiseren de prins en prinses meerdere keren per jaar zo’n lunch. Het zijn altijd precies 27 mensen (waarschijnlijk naar aanleiding van de geboortedag van Willem-Alexander) Ze blijven zoveel mogelijk geheim, tenzij ze het zelf naar buiten brengen of de media het ontdekt. Zo waren vanmiddag onder andere Diederik Samsom, Trijntje Oosterhuis, Gerard Ekdom en Bauke Vaatstra uitgenodigd. Tijdens de lunch werd er uiteraard gezellig gekletst. Tegen Gerard Ekdom had de prins bijvoorbeeld gezegd dat hij al zo’n anderhalf jaar wist dat hij op 30 april 2013 Koning zou worden.

Vanavond waren Koningin Beatrix, de Prins van Oranje en Prinses Máxima aanwezig bij de officiële start van de viering van 300 jaar Vrede van Utrecht. Vanochtend werd op het stadhuis al het eerste Vrede van Utrecht Vijfje geslagen, wat tevens de laatste munt is met een afbeelding van Koningin Beatrix erop. Met een concert in de Domkerk werd herdacht dat 300 jaar geleden de vrede werd gesloten tussen Europese landen. Violiste Janine Jansen – die gisteren ook al voor het Koninklijk gezelschap optrad – speelde samen met de Nederlandse Bachvereniging muziek uit de afgelopen driehonderd jaar die ‘het verlangen van de mensheid naar eeuwige vrede weerspiegelt’. Met een gebed voor de vrede ‘Dona Nobis Pacem’ werd het concert afgesloten en was het tijd voor het ontsteken van het lichtkunstwerk in de Domtoren. Vanaf het balkon van het Academiegebouw ‘ontstak’ de Koningin het lichtkunstwerk ‘In lumine tuo’ wat vanaf vandaag iedere avond op het hele uur de Domtoren mooi zal verlichten. Ieder kwartier vindt bovendien een lichtspel plaats waardoor de kerk en toren tot leven lijken te komen. Vanuit het toegestroomde publiek wat op het plein stond, werd: ‘Bea bedankt, Bea bedankt!’ gezongen. Hoewel ze die afkorting persoonlijk niet zo leuk vind, ontroerde haar deze spontane actie wel.

Foto's: © PPE/Guido Ohlenbostel, www.ppe-agency.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten