Troonzetels Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima | De Oranjes

dinsdag 23 april 2013

Troonzetels Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima

De nieuwe Koning en Koningin zullen tijdens de inhuldiging plaatsnemen op stoelen die Koningin Wilhelmina ooit cadeau kreeg ter gelegenheid van haar huwelijk met Prins Hendrik. Dit onthulde de prins vandaag samen met zijn vrouw in een gesprek met perslui op het Ministerie van Algemene Zaken in Den Haag.

De stoelen werden destijds gemaakt door de firma H.E. Jansen & Zonen. Al sinds 1902 staan de stoelen in Paleis het Loo, en verwierf in 1912 de status van ‘troonzetel’ toen hij gebruikt werden voor het statieportret van Koningin Wilhelmina. Ze zijn speciaal voor de inhuldiging van Koning Willem-Alexander opgeknapt. De oorspronkelijk geborduurde bekleding was niet meer geschikt en is vervangen door een goudkleurige Italiaanse zijden damast. Hierop geappliqueerd zijn de leeuwen afkomstig van een bestaande stof, identiek aan de bekleding van de stoelen van Koningin Beatrix en Prins Claus in 1980 – die overigens veel te laag zijn om fatsoenlijk op te zitten, en dus zéker niet op het prioriteitenlijstje van de Prins van Oranje en Prinses Máxima stonden.

Ook Prinses Beatrix, Prinses Amalia, Prinses Alexia en Prinses Ariane zullen op ‘bijzondere stoelen’ zitten die afkomstig zijn uit de Troonzaal van het Koninklijk Paleis.
Verder gaven de prins en prinses tijdens het gesprek – wat zonder camera’s plaatsvond – aan dat ze de discussie rondom het Koningslied jammer vinden. Maar de prins ziet het ook positief: “Ik ben straks de enige Koning met zoveel verschillende Koningsliedjes”. Ze hebben geen slapeloze nachten maar volgens de prinses wel “gezonde zenuwen. Er mag immers niets misgaan.” “Ach, alles is goed geregeld” aldus de geruststellende prins. Op de vraag wat ze zullen missen, antwoord de prins: “Mijn internationale werk”. Prinses Máxima noemt haar schoonmoeder op. “Ik zal haar missen tijdens staatsbezoeken.”

1 opmerking: