WILLEM-ALEXANDER IS KONING | De Oranjes

dinsdag 30 april 2013

WILLEM-ALEXANDER IS KONING

AKTE VAN ABDICATIE OM 10.07 UUR ONDERTEKEND

Het staat zwart op wit. Willem-Alexander is Koning. 7 minuten over 10 ondertekende Koningin Beatrix de Akte van Abdicatie in de Mozeszaal van het Koninklijk Paleis, met veel familieleden als getuige. 

Vanochtend vroeg stroomde de Dam al vol met mensen, en twitterde Prinses Mabel een foto van wat zíj door het raam zag. Vanaf 9 uur begon de HMS Evertsen – traditioneel- met het afvuren van 101 saluutschoten ter verwelkoming van het nieuwe Koningspaar. Later vandaag zal de HMS Evertsen ook deelnemen aan de Koningsvaart. Ondertussen kwamen ook de ministers, Kamervoorzitters, burgemeester, en de Commissaris van de Koningin bij het paleis aan om als getuige op te treden bij de abdicatie.

Koningin Beatrix, de Prins van Oranje, Prinses Máxima, Prinses Amalia, Prinses Alexia, Prinses Ariane, Prins Constantijn, Prinses Laurentien, Prinses Margriet, Prof.mr. Pieter van Vollenhoven (die vandaag zijn 74e verjaardag viert), Prinses Mabel, Prinses Irene en Prinses Christina arriveerden enkele minuten voor 10 uur in de Mozeszaal. ‘Natuurlijk’ was Prinses Máxima weer in een door Natan ontworpen outfit gehuld. De glimmende stof van de rok was  een cadeautje van Beatrix. Ze had het tijdens het staatsbezoek, vorig jaar juni aan  Turkije voor haar schoondochter gekocht.

De gele jurkjes van de prinsesjes zijn van het merk Pili Carrera.  Amalia, Alexia en Ariane namen met de andere familieleden plaats op de stoelen bij het raam. Zij hoefden slechts toeschouwers te zijn van de bijzondere gebeurtenis aan tafel, al wisten ze niet naar welke schilderijen ze eerst moesten kijken in de mooie zaal. “Vandaag maak ik plaats voor een nieuwe generatie” zei de Koningin, waarna ze de directeur van het Kabinet der Koningin vroeg de Akte van Abdicatie voor te lezen. Om 7 minuten over 10 was het dan echt zover en ondertekende de Koningin de akte. Op dat moment werd opmerkelijk hard gejuicht, maar dat zal wellicht goed bedoeld zijn.
Door deze handtekening is Willem-Alexander al automatisch de nieuwe Koning. Toch tekende hij, Prinses Máxima en alle andere aanwezigen (voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, Fred de Graaf en Anouchka van Miltenburg, minister-president Rutte, vice-premier Asscher, vice-voorzitter van de Raad van State, Piet Hein Donner, de ministers van de Caribische delen van het Koninkrijk, Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Johan Remkes, burgemeester Eberhard van der Laan en tot slot de directeur van het kabinet van de Koning) de akte. Het liet de afgetreden Koningin en de nieuwe Koning niet koud… met rode ogen knepen ze in elkaars hand.
Koningin Máxima knipoogde bemoedigend toe. Voor Prinses Amalia betekent de officiële troonsafstand vanaf nu de titel ‘Prinses van Oranje’.  Om kwart over 10 werd op het paleis de vaandel van Koning Willem-Alexander gehesen en was de live-verbinding met de Mozeszaal voorbij. Speciaal voor deze dag had Willem-Alexander de spalk van zijn pink gehaald om niet als 'Koning die eed aflegt met gespalkte pink' vereeuwigd te worden. Verder heeft hij na het ondertekenen van abdicatie zijn trouwring (die hij om praktische redenen altijd links draagt) verwisseld naar zijn rechterhand. De foto's (balkon, inhuldiging) zullen zo historisch worden dan het wel zo 'compleet' is dat de ring van de Koning ook aan de juiste hand zit..


Foto's: © RVD/Bart Maat/ ANP, Screenshots

2 opmerkingen:

  1. Mooi verslag al tot nu toe! Ik ben benieuwd naar de inhuldiging in de kerk, en naar de buitenlandse gasten. En naar de vaartocht op het Ij. Ik ben ook wel benieuwd of de prinsesjes en vooral of Ariane het volhouden tot half 10.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een prachtige blogs maak je ook vandaag weer!! Het is zo'n speciale dag, maar je bent geweldig in vorm :P Prachtige foto's staan er ook bij! Dus nu hebben we een koning..

    BeantwoordenVerwijderen