Prins Claus (1926 – 2002) - V | De Oranjes

zondag 18 november 2012

Prins Claus (1926 – 2002) - V

De stropdas-show

In december 1998 riep Prins Claus bij de verdeling van subsidies uit het Prins Claus Fonds mannen op zich te bevrijden van ‘die slang om de nek’ en gooide vervolgens zijn eigen stropdas een eind weg. In de zomer van 1998 werd bij de prins prostaatkanker vastgesteld. Er waren gelukkig geen uitzaaiingen en drie weken later was de prins weer terug op Huis Ten Bosch. Hij moest zich nog wel geruime tijd in acht nemen en er volgde nog na bestralingen in de Daniel den Hoedkliniek te Rotterdam. Ondanks zijn gevoel voor humor, ging het niet goed met de gezondheid van de prins. Tijdens een bezoek aan zijn zus Sigrid (1999) kreeg de prins darmklachten. In Hamburg kreeg hij een stoma, en een paar dagen later volgde een nieuwe operatie – een afvoerbuisje in de nieren. Op 30 april 1999 nam Prins Claus weer gewoon deel aan Koninginnedag. Hij verraste iedereen door op een fiets te stappen met een dame uit het publiek achterop.

Verloving van twee zonen

Op 16 december 2000 is Prins Claus er uiteraard bij als de verloving van Constantijn en Laurentien wordt aangekondigd. “Wij krijgen een schoondochter waarmee wij heel gelukkig zijn”, zei Koningin Beatrix. En bij de verloving van Willem-Alexander en Máxima – 30 maart 2001 - hield de prins een toespraak: “Ook voor een vader is deze dag er één van bijzondere betekenis. Er wordt dan ook van hem verwacht dat hij iets zegt. Voor mij, als ik bij deze gelegenheid terugkijk op de verloving en verlovingstijd van mijn vrouw en mij, komt mij in herinnering terug wat ik toen heb gehoord en wat ik nu ook Máxima kan aanbevelen: leer zo snel mogelijk Nederlands. Dat heeft ze gedaan en ze heeft dat op een manier gedaan die niet te vergelijken is met het gestumpel wat ik toen heb gepresteerd. Als pater familias die zich soms afvraagt of pater familias nog een functie is die in de wereld betekenis heeft, wil ik toch Máxima in de kring van de familie opnemen en haar toewensen dat zij het geluk van haar leven aan de zijde van Alexander moge vinden. Eén vraag nog die heel moeilijk te beantwoorden is en die mij herhaaldelijk gesteld werd is, hoe voelt het Nederlander te zijn of Nederlandse te zijn. Mijn antwoord is, ik weet niet hoe het is Nederlander of Nederlandse te zijn. Ik heb verschillende loyaliteiten en ik ben wereldburger en Europeaan en Nederlander. Dank u wel.” 

Opnames in ziekenhuizen en geboorte kleindochter Eloise

Maandag 28 mei 2001 wordt Prins claus wederom opgenomen in het Hamburgse Allgemeines Krankenhaus, waar zijn linker nier werdt verwijderd.. Dinsdag 29 mei was de koningin de gehele dag in het ziekenhuis en zondagavond 3 juni kwamen ze weer thuis op paleis Huis ten Bosch. Op 13 augustus zouden Beatrix en Claus het European Union Youth Orchesta bijwonen in het Concertgebouw in Amsterdam. Prins Claus zegde op het laatste moment af. Een dag later blijkt dat het inderdaad weer niet goed gaat met de prins. Hij werd opgenomen in het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam wegens zijn algemene verslechterende conditie. Dit was het gevolg van het minder goed functioneren van zijn rechter nier. Pas op 29 augustus kon hij weer naar huis. De 75e verjaardag van de prins vond in besloten kring plaats op 6 september. In oktober lukt het de prins weer enkele onderdelen van het staatsbezoek wat Spanje aan Nederland brengt mee te beleven. En dan volgt er het vrolijke nieuws in november dat Beatrix en Claus in 2002 voor het eerst grootouders zullen worden; Laurentien is in verwachting. Op 11 december 2001 belooft de prins voor volgend jaar beterschap tijdens de jaarlijkse uitreiking van de Prins Claus prijzen. De prins strompelt moeizaam naar voren en heeft ook moeite met spreken. Hij heeft ook problemen met zijn ogen (“I need new eyes” zegt hij) en hij komt nauwelijks uit zijn woorden..

De festiviteiten rondom het aanstaande huwelijk van zijn oudste zoon maakt Prins Claus ook niet mee, want hij wil graag zijn krachten sparen voor de huwelijksdag op 2 februari 2002. En hij was erbij.. samen met de Beatrix overnachtte hij in het Koninklijk Paleis Amsterdam, en arriveerde hij de volgende ochtend bij de Beurs van Berlage voor het burgerlijk huwelijk. Na de kerkelijke inzegening wordt Claus naar Paleis Huis ten Bosch gebracht; dit was ook het moment van de bekende ‘afscheidszwaai’ van de prins. Een dag na de viering van het 36-jarig huwelijk van Beatrix en Claus, wordt Claus weer opgenomen in het AMC. Bij onderzoek zijn longembolieen geconstateerd, die goed met medicijnen waren te behandelen. Op 26 maart werd hij overgebracht naar de hartbewaking vanwege een lichte hartaanval. Op 30 april bekeek de prins Koninginnedag via de televisie in het AMC. Op dat moment is hij van de hartbewaking af. Op 3 mei mag hij weer naar huis, ruim op tijd voor de geboorte van zijn kleindochter Eloise op 8 juni. Helaas wordt de prins een paar weken later onwel en opgenomen in het Rode Kruis ziekenhuis in Den Haag. Na onderzoek wordt hij naar het AMC te Amsterdam gebracht, waar hij door zijn eigen artsen kon worden onderzocht. De diagnose luidt dat hij een infectie heeft aan de luchtwegen en de medicijnen hiervoor in eerste instantie niet aan slaan. Koningin Beatrix bezocht haar man zoveel mogelijk, maar moest zich tegelijk grondig verdiepen in de procedure naar een nieuw kabinet. Maandagavond 22 juli wordt de prins overgebracht naar de intensive care afdeling van het AMC, omdat zijn toestand verslechtert. Op 4 augustus kwam via de RVD het bericht dat de toestand heel voorzichtig vooruit ging. Terwijl zijn vrouw de Troonrede uitsprak, werd de prins met spoed opgenomen in het AMC en aan de beademing gelegd. Hij had weer een infectie aan de luchtwegen. 




Zondagavond 6 oktober 2002 sterft de prins in het bijzijn van zijn vrouw, zijn 3 zonen en zijn 2 schoondochters. Hij is overleden aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson en longontsteking.

(Met dank aan Anja, foto's: RVD) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten