WA50: Feestdiner met 150 Nederlanders | De Oranjes

vrijdag 28 april 2017

WA50: Feestdiner met 150 Nederlanders

Vanavond vond op het Koninklijk Paleis in Amsterdam het diner plaats met 150 Nederlanders die, net als Koning Willem-Alexander, ook geboren zijn op 27 april en een kroonjaar te vieren hebben. Na het diner, dat onder andere uit een zalmtompouce bestond, gaf Máxima de gasten een rondleiding door het paleis.Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima arriveerden als eerste, in hun galakleding, bij het paleis. Koningin Máxima had opnieuw een jurk van de ontwerper Jan Taminau uitgekozen voor deze feestelijke avond. De paarse jurk met borduursels heeft als inspiratiebron de Japanse zaal van Paleis Huis ten Bosch.
Het Koninklijk paar ging binnen eerst naar de Schepenzaal, waar ze de gasten - die allemaal tegelijk per bus arriveerden - begroetten. Eigenlijk waren er 151 Nederlanders; één van de gasten had haar baby ook meegenomen..

In de burgerzaal konden de gasten vervolgens hun plek zoeken. De vijftig mensen die net als Koning Willem-Alexander op 27 april 1967 geboren zijn hadden een ereplek bij het Koninklijk paar aan tafel. De Koning hield, voorafgaand aan het diner, ook een toespraak. Dat was live te volgen via de Facebook pagina van het Koninklijk Huis. Zo vertelde hij over de oudste gast die gisteren honderd jaar is geworden. De gasten waren afkomstig uit heel Nederland, maar er was ook een uit Canada afkomstige Nederlandse emigrant ingeloot. Na een toost op 'onze verjaardag' zong het gezelschap: "Lang zullen wij leven". Omdat de microfoon aanstond, waren vooral Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima goed te horen.
Het diner bestond uit een zalmtompouce met gerookte forel, gebakken rundersteak, babywitlof, haricots verts en aardappelkroketjes. Als nagerecht werd een hazelnootschuimtaartje genuttigd. Toen ook de flessen champagne een eind leeg waren, kregen de 150 Nederlanders een rondleiding door het paleis van niemand minder dan Koningin Máxima.

2 opmerkingen:

  1. Prachtige foto's van ene geweldige avond lijkt me als ik de beelden zo heb gezien. Want uiteindelijk zijn Willem alexander en Maxima ook maar gewone mensene zich ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vond de toespraak van de koning erg leuk. En ook de foto van koningin Máxima die voorop loopt als rondleidster..

    BeantwoordenVerwijderen