30 april 1987: Gouden Huwelijksdefilé Prinses Juliana en Prins Bernhard | De Oranjes

zondag 30 april 2017

30 april 1987: Gouden Huwelijksdefilé Prinses Juliana en Prins Bernhard

Dertig jaar geleden, op 30 april 1987, was er na zeven jaar toch weer een defilé op Soestdijk. Prinses Juliana en Prins Bernhard vierden in januari hun 50-jarig huwelijk en besloten dat op 30 april nog één keer met een 'Koninginnedagdefilé' te vieren.
Foto: Rob C. Croes/Nationaal Archief

30 april 1987 vierden Koningin Beatrix en Prinses Margriet met hun gezinnen eerst de Koninginnedagviering mee in Breukelen. 's Middags was er, na jaren, nog één keer een traditioneel defilé bij Paleis Soestdijk. In januari besloten Bernhard en Juliana de officiële viering van hun 50-jarig huwelijk naar 30 april te verschuiven. Anders dan bij de defilés uit het verleden was dit geen bloemendefilé. De prins en prinses noemden dit defilé dan ook liever een aubade. Samen met hun dochters, schoonzonen en al hun kleinkinderen verschenen Juliana en Bernhard op het bordes. Dagen van te voren werden er al allerlei installaties in het paleispark gebouwd, zoals tribunes en technische leidingen. Vertegenwoordigers uit de 12 provincies en de Nederlandse Antillen trokken één voor één voorbij het bordes zoals keientrekkers uit Amersfoort, Haarlemse bloemenmeisjes, een wagen vol tropische producten uit Aruba, een schuttersgilde uit Limburg en natuurlijk veel klederdrachten. Hoogtepunt was het Nationaal Geschenk: ruim drie miljoen gulden, bestemd voor goede doelen. Prins Bernhard koos voor het Wereld Natuur Fonds, en Prinses Juliana schonk haar deel aan het gehandicaptenwerk. Zo kwam er dankzij het Nationaal Geschenk geld beschikbaar voor de aanschaf van aangepaste busjes voor het vervoer van gehandicapte sportmensen.

Foto's: Rob C. Croes/Nationaal Archief
"Wij zijn overweldigd door dit bedrag. U maakt ons er verschrikkelijk gelukkig mee. U hebt er heel veel goed mee gedaan." sprak Prinses Juliana, die ook nog eens haar 78e verjaardag vierde. Vervolgens werden de prins en prinses toegezongen door een kinderkoor. Daarna maakten Prinses Juliana en Prins Bernhard in een Mercedes 380 SEL cabriolet een rijtoer rond Paleis Soestdijk. Uiteraard werden ze langs de route enthousiast toegezwaaid door veel publiek.
Foto's: Rob C. Croes/Nationaal Archief
Slechts een paar uur na deze feestelijke viering van het 50-jarig huwelijk verscheen er ook nog een interview met het prinselijk paar op tv. Het gesprek met Maartje van Weegen, is tot op de dag van vandaag één van de bekendste Koninklijke interviews ooit. Om het echt 'live' te laten lijken, besloten de humoristische Juliana en Bernhard tijdens het defilé exact dezelfde kleding te dragen als bij het eerder opgenomen interview. Op alle details wordt gelet. Van het sjaaltje van Juliana tot de das van Bernhard.. Maartje van Weegen doet gezellig mee door te zeggen dat het "vandaag 30 april is" en het een "extra bijzondere dag was." Ook de volledige uitzending van het defilé is nog terug te zien.

3 opmerkingen:

 1. Inderdaad alweer 30 jaarv geleden, het gouden huwelijk van de prins en prinses, dat er wederom gezellig uitzag, net zoals jouw log. En om dit interview weer terug te zien, schitterend.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi en verrassend om het ATK (Artillerie Trompetter Korps) onder leiding van Sjef van der Poort in actie te zien. Daar was ik 5 jaar daarvoor afgezwaaid. Die goede oude tijd. Onlangs nog bij Joop van Wakeren geweest. Toen al niet meer in dienst van het ATK .......81-5, ATK.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk!

  Gisteren heeft de NOS inderdaad deze uitzending opnieuw uitgezonden. Hier is de twee uur durende uitzending nog terug te zien online: https://www.npostart.nl/koninginnedag-1987-defile-soestdijk/30-04-2020/POW_04676544

  BeantwoordenVerwijderen