Stichting Peta schrijft Koning: "Serveer een veganistisch banket" | De Oranjes

woensdag 12 april 2017

Stichting Peta schrijft Koning: "Serveer een veganistisch banket"

Koning Willem-Alexander heeft besloten om zijn 50e verjaardag te vieren met 150 burgers die op dezelfde dag jarig zijn als hij. Om het diner een festijn van compassie te maken, heeft PETA een brief geschreven aan de Koning. Hierin wordt hem gevraagd dieren toe te staan hun volgende verjaardag te vieren door alleen veganistisch eten te serveren tijdens het evenement, wat zal plaatsvinden op 28 april, de dag na zijn verjaardag.
Koeien die ik na het maken van deze foto in 2016 nooit meer terugzag. Foto: Vivian Kramer
"Het banket veganistisch maken is een ideale manier om iedereen tegemoet te komen, ongeacht hun geloof, ethische principes of dieetbeperkingen, en tegelijkertijd empathie voor anderen en respect voor de planeet aan te moedigen", schrijft PETA in de brief. "Gelukkig is veganistische voeding nog nooit zo populair geweest. Met zoveel indrukwekkende veganistische opties tot uw beschikking die gezond en lekker zijn, kunt u uw favoriete hapjes, hoofdgerechten of desserts in dier- en milieuvriendelijke variaties krijgen. Dit zou een geweldig voorbeeld zijn voor het Nederlandse volk."

Ieder jaar worden in Nederland meer dan 536 miljoen dieren, inclusief varkens, koeien en kippen, gedood voor voedsel, vaak hadden deze dieren een kort, bedroevend leven in afschuwelijke omstandigheden. Dieren die voor voedsel worden gefokt, doorstaan verschrikkelijk misbruik: medewerkers snijden staarten van biggen af zonder pijnbestrijding, koeien op melkfokkerijen worden vaak kunstmatig geïnsemineerd en in het slachthuis wordt vaak de keel van dieren doorgesneden terwijl ze nog bij bewustzijn zijn. Daarnaast is veganist worden, naast het besparen van dit leed van dieren, een van de meest effectieve manieren voor het verkleinen van onze voetafdruk op het milieu. Een rapport van de Verenigde Naties uit 2006 vatte de vernietiging die wordt veroorzaakt door de vleesindustrie als "een van de top twee of drie meest significante bijdragen aan de meest serieuze milieuproblemen, op iedere schaal van lokaal tot globaal".

Meer informatie op peta.nl Een donatie is ook welkom!

3 opmerkingen:

 1. EEn lekker stukje vlees smaakt altijd, maar daarvoor moeten wel dieren geslacht worden, niet dat ik echtt vegetarisch ben, maar ik gebruik wel minder vlees dan voorheen en vegetarisch is ook heerlijk als het goed is klaargemaakt. dus daar geef ik Stichting PETA wel gelijk in. Op 28 april , als de burgers komen eten, seveer ze een goede vegetarische maaltijd, dat is ook goed en de dieren hoeven hiervoor niet gefokt of afgeslacht te worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een vegetarische maaltijd zou een hele verbetering zijn inderdaad! (Zelf ben ik ook vegetariër sinds 2010) In de brief van Stichting Peta gaat het echter over een veganistische maaltijd. Dus ook geen dierlijke producten als zuivel en eieren. Ik hoop dat zo'n brief helpt, maar het menu zal al wel vast staan en bovendien zijn dieren serveren bij Koninlijke diners sowieso nogal populair helaas... :( Ik hoop ooit nog mee te maken dat dieren net zoveel recht hebben te leven als mensen.

   Verwijderen
 2. kuch, nee - ben ik het niet mee eens. Dat wij veel meer zorg eraan moeten besteden, dat koeien en kippen en en en onder voor hun goede omstandigheden opgroeien en ook sterven en verwerkt worden - JA - maar laten wij even ook een beetje gezond blijven. Veganistische produkten zijn echt niet altijd gezond. Er moet niet elke dag vlees op de tafel komen - maar alles weg? Van de kaas - de eieren - de vla - vis en vlees... nee - doe ik niet aan mee.

  BeantwoordenVerwijderen