Koning Willem-Alexander brengt verrassingsbezoek aan Groningse Westerwolde | De Oranjes

dinsdag 4 april 2017

Koning Willem-Alexander brengt verrassingsbezoek aan Groningse Westerwolde

Koning Willem-Alexander bracht vandaag een verrassingsbezoek aan de Groningse streek Westerwolde. Tijdens zijn werkbezoek sprak de Koning met medewerkers van diverse organisaties, buurtbewoners, vrijwilligers en gemeentebestuurders over de manier waarop mensen in de buurt samenleven en in hoeverre zij zich thuis voelen.

Het bezoek ging van start bij de openbare bibliotheek van Ter Apel waar de Koning inwoners en vrijwilligers sprak. Aanwezig waren naast mensen van het Burgerpreventieteam en mensen van 'Gastvrij Ter Apel', bijvoorbeeld ook vrijwilligers van het ontmoetingspunt bibliotheek en van het servicepunt vrijwilligers. Het gesprek ging onder meer over de betekenis voor inwoners van maatregelen die vorig jaar zijn genomen volgend op de 'overlast' die zogenaamd werd veroorzaakt door een kleine groep asielzoekers, afkomstig uit zogenoemde 'veilige landen'. Tijdens het gesprek werd uiteraard koffie geserveerd met een lekker koekje.

Daarna vertrok de Koning naar de MFA (Multifunctionele Accommodatie) in het dorp Sellingen. Hier vertelden leden van de colleges van Vlagtwedde en Bellingwedde over de voorbereidingen voor de gemeentelijke herindeling. Per 1 januari 2018 worden de gemeenten samengevoegd tot de gemeente Westerwolde. In aanloop naar 1 januari vergaderen beide colleges nu al eens per week gezamenlijk. In een tweede gesprek werd gesproken over de leefbaarheid van een kleine kern, waarbij het belang van een goede buurtschool aan bod kwam. Nog vol van de koekjes in Ter Apel, lagen er nu Petit Fours op een etagère te wachten op de Koning.

Tenslotte werd de Koning ontvangen in dorpshuis De Voortgang in Wedde. Het verrassingsbezoek aan Westerwolde was inmiddels uitgelekt, dus stonden mensen bij het dorpshuis te 'wedde' dat de Koning ook in hun dorp zou komen. En inderdaad, rond half twee arriveerde de hofauto. Binnen werd er gesproken over 'Wedde dat het lukt' - een initiatief dat ervoor zorgt dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen doordat professionele hulpverleners samenwerken met vrijwilligers uit het dorp. Door met elkaar en voor elkaar te zorgen, blijft de leefbaarheid van het dorp behouden. Specifiek werd ingegaan op de meerwaarde van een gespreksgroep voor mensen met een dementerende partner. Na de koekjes in Ter Apel en de Petit Fours in Sellingen, werd Willem-Alexander's werkbezoek in Wedde afgesloten met gebak!

Het werkbezoek van de Koning maakt deel uit van een reeks van werkbezoeken over de manier waarop mensen in hun buurt samenleven, wat hen bindt en in hoeverre zij zich thuis voelen. Speciale aandacht gaat daarbij altijd uit naar wat mensen er samen aan doen om de sociale samenhang te versterken. Eerder bracht de Koning in dit kader bezoeken aan Amsterdam Zuidoost, Almere, Utrecht  Lunetten, de Eindhovense wijk De Bennekel en de Rotterdamse wijk Hillesluis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten