Koninklijk paar geeft startsein Koningsspelen in Veghel | De Oranjes

vrijdag 21 april 2017

Koninklijk paar geeft startsein Koningsspelen in Veghel

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben vandaag op basisschool De Vijfmaster in Veghel het startsein gegeven voor de jaarlijkse Koningsspelen. De vijfde editie had als thema 'feest'.
De Koning en Koningin schoven eerst op het schoolplein aan bij het Koningsontbijt. Ze schonken melk in, deelden boterhammen uit en probeerden met zoveel mogelijk kinderen te praten.
Na het ontbijt draaide de Koning aan een rad, waarmee de Koningsspelen officieel van start gingen.
Eerst werd het liedje 'Okido' door het Kinderen voor Kinderen koor gezongen. Tegelijkertijd deden ook leerlingen van zo'n 6000 Nederlandse scholen mee met het dansje. Aansluitend bezocht het Koninklijk paar een aantal sportactiviteiten. Zo moedigden ze aan bij het touwtrekken, en deed Máxima mee aan een potje tennis.

Het Jeugdjournaal had nog een kort interview met Willem-Alexander en Máxima. De Koning zei er trots op te zijn dat de Koningsspelen voor het vijfde jaar gehouden worden: "Het is prachtig en vooral heel belangrijk dat een miljoen kinderen eerst een gezond ontbijt krijgen en daarna samen gaan sporten. Gezondheid is het allerbelangrijkste". Over de gesprekken met de kinderen zei hij: "Ze waren allemaal heel opgewonden, sommigen hadden net de Cito-toets gehad natuurlijk. Het waren allemaal leuke gesprekken".
Voor Prinses Alexia, die in groep 8 zit, is het de laatste keer dat ze meedoet aan de Koningsspelen. "Natuurlijk vindt ze dat jammer, maar ze richt zich vooral op de laatste maanden met haar klasgenootjes, voordat ze naar de middelbare school gaat", zei Máxima. "Op de Bloemcampschool beginnen ze eerst met allemaal teamsporten en daarna gaan ze nog naar een tennisclub", zei Willem-Alexander. "Ze waren heel opgewonden vanochtend." Over zijn verjaardag zei hij: "Voor zover je kunt vieren dat je 50 jaar wordt, ga ik het heel leuk vieren met de familie. Het is op dit soort momenten belangrijk om stil te staan met wat je hebt. Dat je gezond bent een heel lief gezin om je heen hebt." Sporten blijft belangrijk voor de Koning: "Met name om op een gezonde manier ouder te worden, moet je blijven sporten. Het blijft wel lastig om dat te combineren met je werk, maar ik blijf er tijd voor vrijmaken." Máxima liet nog weten al een cadeau te hebben gekocht voor haar man. "Ik heb samen met de kinderen iets gekocht, maar ik vertel niet wat. Dat moet een verrassing blijven." Voor de zekerheid hield Koning Willem-Alexander toch zijn oren maar dicht toen Máxima over een cadeau begon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten