Wilhelmina 1880-1962: X | De Oranjes

donderdag 19 september 2013

Wilhelmina 1880-1962: X

1926 – 1930 

Dat staatsbezoeken voor Koningin Wilhelmina niet veel waarde hadden, bleek wel uit het beperkte aantal keer dat ze een land bezocht. Het bleef in eerste instantie bij de staatsbezoeken aan Frankrijk, Denemarken, Zweden en België. In de jaren 30 en 40 zou ze uiteindelijk nog drie bezoeken afleggen aan Groot-Brittannië, Frankrijk en België, maar over de gehele regeringsperiode van de Koningin gezien is dit een klein lijstje.


Wilhelmina in Dalfsen, na een dijkdoorbraak in 1926

25 jaar getrouwd 

In februari 1926 vierden Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik met vele gasten op Paleis het Loo hun 25-jarig huwelijk. Ondanks de eerdere huwelijksproblemen en de buitenechtelijke kinderen van Prins Hendrik verschenen ze weer vaker samen in het openbaar. Ze leken het ook weer met elkaar te vinden.Koningin Wilhelmina niet bij opening Olympische Spelen


Wilhelmina spreekt de koloniën toe
In 1927 werd Juliana 18 jaar en dus door haar moeder geïnstalleerd in de Raad van State, dit gebeurde twee dagen na haar verjaardag. Ook gaf ze haar dochter Paleis Kneuterdijk cadeau. Ondanks dat jonkheer van Karnebeek (minister van Buitenlandse Zaken) die het in gebruik had als ambtswoning het paleis verliet, ging de prinses er niet wonen. Wel vergaderde ze hier als erevoorzitter van het Nationaal Crisiscomité tussen 1931 en 1936. Later in het jaar 1927 ging de prinses wel het huis uit voor haar studie aan de Universiteit van Leiden. Ondanks haar studie vergezelde Juliana nog regelmatig haar moeder bij officiële bezoeken. In het kader van het 25-jarig jubileum van de Staatsmijnen bracht Koningin Wilhelmina met haar man en dochter een uitgebreid bezoek aan de Limburgse steenkolenmijnen. Als op 11 maart 1927 het Philips Natuurkunde Laboratorium (NatLab) er in slaagt, om met een kortegolf telefoniezender (PCJJ) in Nederlands Indië luid en duidelijk gehoord te worden is dit wereldnieuws. Ook de Koningin heeft veel aandacht voor dit nieuwe medium. Op 31 mei 1927 bezoekt zij met kroonprinses Juliana het bedrijf en in de nacht van 31 mei/1 juni 1927 spreken beiden hun landgenoten in de West en daarna in de Oost toe. Minder enthousiast is Koningin Wilhelmina in 1928 als de Olympische Spelen in Nederland worden gehouden. Ze weigerde de openingsceremonie bij te wonen, omdat de datum van de opening niet in overleg met haar was vastgesteld. Wilhelmina liet haar man de Spelen voor geopend verklaren en had laten weten dat ze vanwege een reis naar Noorwegen niet aanwezig kon zijn. Zo belangrijk bleek die reis achteraf niet. Er werden geen officiële bezoeken afgelegd: de reis voerde alleen langs chique hotels en luxe berghutten. Wilhelmina zou op 1 augustus terugkeren naar Nederland. Het NOC deed nog een verwoede poging om haar eerder te laten terugreizen, maar dat leverde geen resultaat op. Bij thuiskomst haalde de Koningin echter nog wel de ‘schade’ wat in. Samen met haar man en dochter woonde ze verschillende turn - en paardrijwedstrijden bij, en ze was aanwezig bij de sluitingsceremonie in het Olympische stadion op 12 augustus.


Op weg naar het Olympisch stadion.. 

35-jarig regeringsjubileum en hartaanval Prins Hendrik

Het 35-jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina werd in 1929 onder andere gevierd door middel van een rijtoer. Ook werd gevierd dat Koningin Emma dan vijftig jaar in Nederland was. Behalve feest waren er dat jaar ook zorgen om Prins Hendrik die een hartaanval kreeg, maar hij herstelde goed. Ondanks het goede herstel, vergezelde hij zijn vrouw en dochter niet vaak meer bij bezoeken in het land. In 1930 gingen Koningin Wilhelmina en Prinses Juliana vanuit Rotterdam per SS Batavier voor een vakantie van zes weken naar Scandinavië. En ook na de vakantie gingen moeder en dochter samen op stap, zo openden ze in september een visserij tentoonstelling in Friesland.


Links: Koningin Wilhelmina en Prinses Juliana op de SS Batavier. Rechts: Staatsiefoto Koningin Wilhelmina 1930. 

14 opmerkingen:

 1. wat een verhaal..hoe leer je daar mee om te gaan? Juliana die dan ook een man krijgt die ontrouw geweest is en hoe zullen de dochters van Juliana met dit verhaal hebben leren leven? Dat ze twee verdere zussen van hun vaders kant hebben - ja, maar dat ook hun moeder al een dochter had.... wat een leven!

  Hi, royalfanvivian, heb jij ook iets gevonden van het bezoek van Beatrix gisteren aan het oranjefonds???

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop nog steeds dat het verhaal niet klopt, maar zo'n verhaal ontstaat niet zomaar lijkt me. Het zou me ook niet verbazen, als je alleen al het lijstje buitenechtelijke kinderen van Hendrik ziet..

   Nee ik heb nog geen foto's van het bezoek van Beatrix gezien. Morgen komt het artikel online hier, dus dan hoop ik foto's gevonden te hebben :)

   Verwijderen
 2. Wat een verhaal, als het waar is,maar ja, helemaal uit de lucht gegrepen zal het ook wle niet zijn en als je de foto ziet van Marie Claire, dan vind ik althans dat ze veel weg heeft van zowel Juliana als van Hendrik. Laten we hopend at het niet klopt, maar ja de foto liegt er ook niet om.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb 't verwijderd. Heb ook geen zin om aangeklaagd te worden. Maar nogmaals; ík heb dit verhaal niet verzonnen. Ik schreef het n.a.v. andere bronnen.

  Jammer voor m'n uren uitzoek - en typwerk. Er is nu niet veel meer van het artikel over.. hopelijk hoef ik bij het volgende themadeel niet weer van alles te verwijderen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel. Dit waardeer ik erg.

   Verwijderen
  2. Jammer Petra Verstegen dat je zo óverdreven reageert! Vivian, jammer dat je het hebt verwijderd. Je had het zo goed geschreven...

   Verwijderen
 4. lieve royalvivian, laat je niet zo snel op de kast jagen. Je hebt je best gedaan, en wie de naam op google zet, krijgt meer dan een bron. Dus zo gek was jouw verhaal niet - hebben andere al hele webside over geschreven, dus "majesteitsschennis" is dit soort verhaal ook niet... waneer ik bedenk, dat de een of de ander die beweert familie te zijn van de oranjes ook op TV geweest is... kan ook aan dit verhaal iets echts zijn.

  Ga gewoon door - hoor - het is jouw side- met jouw nieuws, waar jij werk in heb gezet. Dat doe jij serieus met grondig onderzoek met de middelen die jij daarvoor hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Niemand kan je verplichten dit weg te halen :) En een bezoeker meer of minder zal in het geval van jouw succesvolle website geen kwijt kunnen, toch?

  Ik verbaasde me alleen een beetje over het verhaal, omdat ik het verhaal van Marie Claire nooit echt serieus had genomen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit een heel goed stuk van je vind Vivian! En dat ik nu toch ook wel benieuwd ben naar de stukken die je weg hebt gehaald, die heb ik niet gezien. Ik denk dat je juist zo goed mogelijk stukken schrijft, waar je veel uren onderzoek in hebt gestoken. Als je geen goede bronnen had dat dit echt waar zou zijn, had je het nooit gepubliceerd volgens mij! Dus er zal waarschijnlijk wel een kern van waarheid in zitten en als dat zo is, hoort dat gewoon bij haar levensverhaal en dat van haar moeder én hoort het hier dus gewoon thuis! Majesteitsschennis gaat mij te ver, dat is het zeker niet in mijn ogen. En zoals anderen hier ook zeggen: een ander kan je nóóit verplichten iets weg te halen, helemaal als jij erin gelooft! Dan maar een bezoeker minder, anderen zullen gewoon weer komen hoor! Beetje vaag verhaal misschien, maar wat ik eigenlijk wil zeggen: Ga zo door, je bent goed bezig met je site en laat je niet té veel beïnvloeden door meningen van álle andere mensen. Het moet voor jezelf goed voelen, je kunt niet met iedereen rekeninng houden :) Succes! :)

  Wat verschrikkelijk trouwens voor Juliana....

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Trek het je niet al teveel aan, je mag het van mij gerust weer terug zetten, want er stond niets in wat niet door de beugel kon. Ik weet ondertussen wel van jouw, dat je niet mee doet aan onzin verhalen en altijd de bronvermelding erbij zet. en Petra jij mag gerust je mening zeggen, maar moet dit niet op deze manier, zo grof, want dat heeft Vivian niet verdiend. Dat vind ik dat je dit tegenover Vivian niet kunt maken. ik volg haar ook al jaren en heb al vele thema's voor haar geschreven en als ik haar niet vertrouw dan begin ik er ook niet aan.
  Je had het erg goed geschreven en verwoord Vivian; jammer dat het weggehaald MOEST worden.

  En Petra kun je dit niet hebben, dan kom je toch niet meer, er zijn genoeg mensen die Vivian wel waarderen en die blijven echt wel komen. ik sta volledig achter je met je mooie site.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Helaas heb ik de bronnen die je voor het verhaal had niet meer goed kunnen bekijken. Maar ik vond het goed dat je bronnen erbij had gezet! Het was een bijzonder verhaal. Ik weet niet of ik het op mijn site zou melde maar ik vind dat in deze serie over deze periode ook best die verhalen noemen. Als je maar verteld waar het vandaan komt en ook dat het niet zeker is of het klopt. Het is je eigen website en jij bepaald wat je schrijft!

  Het is weer een mooie log..

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb alles gelezen voordat je het weghaalde...Ik denk er nog over na...Ben heel blij het gezien te hebben. Het was een enorme bron van informatie. Evengoed bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen