Prinses Laurentien’s Week van de Alfabetisering | De Oranjes

vrijdag 13 september 2013

Prinses Laurentien’s Week van de Alfabetisering

De jaarlijkse Week van de Alfabetisering is nog in volle gang. Deze week word landelijk ondersteund door Stichting Lezen & Schrijven. Voorzitter Prinses Laurentien opende de negende editie maandag in de Efteling, was dinsdag bij een boekpresentatie van Marga Hoek en las woensdag een hoofdstuk voor uit een nieuw kinderboek: ‘De avonturen van Aukje’.

In het sprookjesachtige Fata Morgana Paleis in de Efteling verscheen maandag een échte prinses. Al verklaarde ze na afloop in een interview dat ze hier regelmatig met haar kinderen komt, maar dan draagt ze een grote zonnebril om niet herkent te worden. Een schrijver die juist wel herkend wordt door zijn zonnebril, Paul van Loon, was er ook. Hij trad op, zodat de stemming er meteen goed in zat. Samen met minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap opende Prinses Laurentien de negende editie van de Week van de Alfabetisering.


Foto's: ©  PPE/Nieboer,  www.ppe-agency.com 

Tijdens deze bijeenkomst werden tevens de Nationale Alfabetiseringsprijzen uitgerekt aan organisaties en personen die zich inzetten voor het vergroten van geletterdheid. Prijzen waren te winnen in de categorieën ‘durven’, ‘doen’, en ‘persoonlijkheid’. Het thema dit jaar is ‘boek je toekomst!’, want wie niet kan lezen en schrijven loopt al snel vast. In haar toespraak benoemde de prinses dan ook het belang van lezen en schrijven opnieuw. “Er gaat een wereld voor je open wanneer je kunt lezen en schrijven. Een wereld waarin je je vrij kunt bewegen, je eigen doelen kunt stellen en je grenzen kunt verleggen. Ten minste: áls je kunt lezen en schrijven. “ De prinses blikte ook terug op 25 jaar geleden toen ze er voor het eerst mee geconfronteerd werd dat in ontwikkelingslanden miljoenen mensen leven die grote moeite hebben met lezen en schrijven. Een wereldwijd probleem, wat zich ook ‘gewoon’ in Nederland voordoet. Zelf beschikt de prinses over echt schrijftalent. Na twee succesvolle Mr. Finney boeken verschijnt op 13 november een Sinterklaasboek ‘Pietje Pienter pakt uit in opdracht van Douwe Egberts. Dit boek zal ook een schoolmusical worden.

In het donker op het podium.. Foto: © Screenshot 
In Theater Diligentia in Den Haag woonde Prinses Laurentien dinsdag de boekpresentatie bij van schrijfster Marga Hoek. Het boek van Hoek gaat over duurzame economie, getiteld: Zakendoen in de nieuwe economie’. Bij de presentatie waren ook kinderen aanwezig om met de prinses over economische problemen te praten. Na afloop stelde ze dat juist kinderen met vernieuwende oplossingen kunnen komen omdat zij op een andere manier denken. Zo kwam eruit dat het woord 'duurzaam' eigenlijk helemaal niet goed is. Het woord 'duur' suggereert volgens de kinderen dat het veel geld kost en 'zaam' betekent niets. “Het lijkt simpele logica, maar je moet er maar opkomen”, aldus Prinses Laurentien.

Woensdagmiddag nam Prinses Laurentien in museum Belvédère in Heerenveen het eerste exemplaar van ‘De avonturen van Auke’ in ontvangst. Het boek gaat over een schaatser die slecht kan lezen. Hij wint een gouden medaille op de Olympische Winterspelen in Turijn, maar wat niemand weet is dat hij laaggeletterd is. Dit brengt hem in de problemen tijdens het schaatsen van de Elfstedentocht. Door dit verhaal merkt de lezer dat kleine taalbelemmeringen grote problemen kunnen veroorzaken. Het bijzondere aan het boek is dat schrijver Jacques Vriens het boek in samenwerking met twaalf scholen schreef. Iedere school mocht een hoofdstuk schrijven, en natuurlijk las Prinses Laurentien het liefst een hoofdstuk voor van de Prins Constantijn school. Tot slot vroeg de prinses aan de kinderen: “Wie van jullie vindt lezen soms best een beetje lastig?’ waarop er zo’n 25 vingers omhoog gingen. “Heel bijzonder” zei ze. “Weten jullie waarom? Heel veel volwassen mensen durven het niet toe te geven dat ze moeite hebben met lezen en schrijven. Jullie zijn waanzinnig moedig.”


Foto: © Stichting Lezen & Schrijven 
Tot slot sprak de prinses donderdag door middel van een videoboodschap de Utrechtse taalvrijwilligers en docenten toe op de bijeenkomst ‘Boek je toekomst in Utrecht’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten