Koningin Máxima opent Fries Museum | De Oranjes

vrijdag 13 september 2013

Koningin Máxima opent Fries Museum

Het nieuwe Fries Museum gaat de boeken in als hét eerste museum dat door Máxima als Koningin is geopend. 

Toen de Koningin vanochtend op het Wilhelminaplein in Leeuwarden arriveerde, zag het daar zwart van de mensen. Er was veel belangstelling voor de Koningin en het nieuwe museum, waarvan de bouw al in de zomer van 2010 begonnen was. Het museum kon gebouwd worden dankzij 18 miljoen euro wat architect Abe Bonnema na zijn overlijden in 2001 beschikbaar stelde voor dit nieuwe onderkomen. De gemeente had er echter niet genoeg aan, en moest zelf ook nog 18 miljoen toevoegen om het nieuwe Fries museum te realiseren. Tijdens een korte rondleiding kreeg de Koningin veel te zien van de Friese cultuur; de elf steden en het platteland, de plek van Friesland in de wereld, oude kostuums en bodemschatten. Het topstuk – het zwaard van de Friese vrijheidsstrijder Grutte Pier – stond buiten in een kist op het podium te wachten. Rond twaalf uur kwam Koningin Máxima naar buiten om de kist met het zwaard te openen, waarmee het museum officieel geopend werd. Voor de muzikale omlijsting was zangeres Iris Kroes opgeroepen om een nummer te zingen. Omdat ze ’s ochtends via twitter al had laten weten geen stem te hebben, besloot ze de aandacht ergens anders op te laten vestigen; ze trok een extreem kort jurkje aan. Ondanks deze poging had de Koningin zonder enkele moeite toch weer de meeste aandacht. In haar groene Natan pakje, in combinatie met een beige tulband zag ze er weer uit om door een ringetje te halen.

Foto's: ©  PPE/Nieboer,  www.ppe-agency.com 

3 opmerkingen:

 1. ik ben niet zo kapot van die 'tulbanden' van Maxima, maar het groen staat haar goed. Vooral die grote vogelbroche vind ik super. Verder hoef je dan bijna geen accecoires.
  Wat ik wel knap vind, en dat was bij prinses Beatrix ook, dat ze overal geinteresseerd in (lijken) te zijn. Mij zal al die schilderijen een worst wezen en klassieke muziek grotendeels ook.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja die broche is fantastisch!

   Vind ik ook wel knap ja.. voor mij zou het echt een straf wezen om bijv. heel lang naar klassieke muziek te moeten luisteren en dan niet in slaap te vallen.

   Verwijderen
 2. ja, begrijp ik - maar het is hun "baan"... en ik vindt in die van mij ook niet altijd alles leuk en moet het net zo keurig doen..... dus, ik denk, dat valt wel mee....want ze kunnen een beetje mee kiezen waar zij naar toe willen.

  BeantwoordenVerwijderen