Oranje nieuws – 10 & 11 september 2013 | De Oranjes

woensdag 11 september 2013

Oranje nieuws – 10 & 11 september 2013

Koning Willem-Alexander bezoekt stichting Jarige Job

Koning Willem-Alexander bezocht dinsdag in Rotterdam de stichting Jarige Job die jarige kinderen uit arme gezinnen trakteert op een leuke verjaardag. 

Een Jarige Job ben je als kind pas echt als je cadeautjes krijgt en taart mag eten. Dat vonden de medewerkers van de stichting Jarige Job die deelneemt aan het Oranje Fonds Groeiprogramma ook. Door verjaardagspakketten uit te delen aan kinderen tussen de 4 en 12 jaar die hun verjaardag niet kunnen vieren vanwege een gebrek aan geld maken ze heel wat mensen blij. De Koning arriveerde samen met burgemeester Aboutaleb en sprak eerst met vertegenwoordigers van Jarige Job over de werkwijze en toekomstplannen van de stichting. Behalve een bakje koffie, stonden er ook cakejes op tafel, want in het pand aan de Keilestraat waar Jarige Job gevestigd zit, is het iedere dag een feestje.

Met een rondleiding door het inpakcentrum werd een beter beeld verkregen over hoe de verjaardagspakketjes ingepakt worden en wat er in zit. Het pakket bevat alles wat nodig is voor een leuke verjaardag; taart, slingers, cadeautjes en traktaties voor op school. Bij de afdeling playmobil kwam de Koning nog even oog in oog met de Willem-Alexander en Máxima poppetjes die speciaal naar aanleiding van de troonswisseling geproduceerd zijn. Hoe leuk hij ze misschien dan ook vond, mee naar huis mochten ze niet. 1. De Koning is niet jarig. 2. Hij valt buiten de leeftijdsgrens. 3. Hij heeft te veel geld om in aanmerking te komen voor een verjaardagspakket.

Prinses Laurentien: “Het schijnt dat mijn boek een musical wordt”

Het Sinterklaasboek dat Prinses Laurentien geschreven heeft en op 13 november verschijnt, wordt ook een schoolmusical.

Prinses Laurentien werd maandag geïnterviewd door RTL Boulevard toen ze officieel het startsein van de Week van de Alfabetisering had gegeven in de Efteling. Het gesprek ging al snel over ‘Pietje Pienter Pakt Uit’. De prinses zei: "Op de helft van alle basisscholen komt er nu dus ook lesmateriaal en een musical en het schijnt dat ze mijn boek daarvoor hebben uitgekozen.”

Aanstaande vrijdag op deze website een uitgebreid overzicht van de activiteiten die Prinses Laurentien deze week verrichte in het kader van de Week van de Alfabetisering.


Koningin Máxima spreekt op Global Policy Forum in Kuala Lumpur
“Ik ben er diep van overtuigd dat met de kennis en inzet die we vandaag bezitten, universele toegang tot financiële diensten haalbaar is”

Koningin Máxima heeft in Kuala Lumpur (Maleisië) een toespraak gehouden op het ‘AFI Global Policy Forum’ wat georganiseerd is door de ‘Alliance for Financial Inclusion’. 

Het ‘AFI Global Policy Forum’ wat nog t/m morgen duurt, heeft dit jaar het thema ‘Driving policies for optimal impact’. Leden van de AFI (de Alliance for Financial Inclusion) wisselen tijdens deze dagen kennis en ervaringen uit over financiële inclusie. AFI heeft als doel de toegang tot financiële diensten van mensen in armoedesituaties te stimuleren en te verbeteren. In haar toespraak begon de Koningin met een dankwoord richting adjunct-gouverneur Mohammed Ibrahim en de bank Negara. “Uw leiderschap om financiële inclusie te bevorderen is een inspiratie voor ons allemaal.” De Koningin benadrukt dat er een opmerkelijke vooruitgang in de financiële inclusie is, maar dat nog steeds een op de drie volwassenen in de wereld geen gebruik kan maken van een financieel systeem. “Een sessie van vandaag zal kijken naar wereldwijde financiële normen . De voorschotten zijn geweldig. In juni sprak ik de FATF tijdens een vergadering voor een tweede keer, en had ik een ontmoeting met de leiders van de bijbehorende regionale organen FATF heeft nu een deel van haar werkagenda in het teken van financiële inclusie staan. Ook zien we soortgelijke inzet van andere regelgevers , waaronder het Bazels Comite en de Insurance Supervisors.” Ze zegt wel dat financiële inclusie niet als doel op zich gezien moet worden, maar een soort ‘opstap’ is naar grotere doelen: “Het versnelt armoedebestrijding , het scheppen van werkgelegenheid ,voedselzekerheid, gezondheid, veerkracht, empowerment en vele andere positieve uitkomsten van vrouwen. Het onderwerp wordt meer erkent van particuliere bedrijven tot ministeries en staatshoofden. Ik ben ook bijzonder blij dat de VN-secretaris - generaal en zijn panel op hoog niveau over post - 2015 de ontwikkeling van de cruciale rol van inclusieve financiering voor ontwikkeling in hun recente rapporten hebben erkend.” “De leden en partners van AFI hebben een groeiende stem. Ik moedig u aan om deze stem te gebruiken om vorm te geven aan het financiële systeem dat de ontwikkeling zal helpen in je eigen land. Ik ben er diep van overtuigd dat met de kennis en inzet die we vandaag bezitten, universele toegang tot financiële diensten haalbaar is.. Laten we de kans om dit te realiseren grijpen. “


Na de toespraak van de Koningin werd met een slag op de gong het forum officieel geopend.

Foto's: © Screenshots


Prinses Beatrix blaast Prinses Alexia windpark open

Prinses Beatrix heeft vanmiddag in Zeewolde windpark de Zuidlob geopend, wat vanaf nu het Prinses Alexia windpark heet.

Foto: ©  PPE/Nieboer,  www.ppe-agency.com 
Het windpark bestaat uit 36 windmolens met een gezamenlijke capaciteit van 122 megawatt waarmee zo’n 88.000 huishoudens van duurzame elektriciteit kunnen worden voorzien. Een paar jaar geleden was de prinses ook al op bezoek bij het windmolenpark wat ontstaan is door de samenwerking van inwoners van het gebied, de gemeente Zeewolde, de provincie Flevoland, het Rijk en NUON. Toen de prinses in 2008 het park bezocht, stonden er nog geen molens. Wel sprak ze met agrariërs over de plannen. Toen iemand haar destijds vroeg of ze bij de opening wilde zijn, antwoordde ze dat ze dat wel wilde, maar dat ze dan wel moesten opschieten met het park omdat ze niet wist of ze dan nog Koningin zou zijn. De opening kwam dus nét iets te laat om de openingshandeling nog als Koningin te verrichten, maar ook als prinses liet ze geen verstek gaan. Samen met zeven kinderen verrichtte Prinses Beatrix de openingshandeling door tegen kleine papieren windmolentjes te blazen. Daarmee werd ook meteen de naam van het complex de Zuidlob gewijzigd in het Prinses Alexia windpark. Het grootste windpark van Nederland kan wellicht in de toekomst nog eens rekenen op een bezoek van de gelijknamige prinses naar wie het park is vernoemd.

Overig kort nieuws:

 - Prins Carlos was maandag te gast bij RTL Late Night. Kijk hier het programma terug.

- De RVD heeft het Mondriaan Fonds de opdracht en geld gegeven om drie staatsieportretten van de Koning te laten vervaardigen. Het voornemen is dat in het voorjaar van 2014 de portretten van de Koning gereed zijn. Ministeries, provincies, gemeenten en andere geïnteresseerden kunnen deze dan bestellen. Wat betreft de munt gaat er een gerucht dat Erwin Olaf de nieuwe munt met beeltenis van de Koning voor z’n rekening neemt.

 - Koning Willem-Alexander heeft vandaag geloofsbrieven ontvangen van de ambassadeurs van Bolivia, Sudan en het Verenigd Koninkrijk.

 - Het Platform Papiamentse Unie (PPU) biedt Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima een gratis cursus Papiaments aan. Als ze op deze uitnodiging in gaan, kunnen ze misschien in november als ze het Caribisch gebied bezoeken wat woorden wisselen met de bevolking in het Papiaments.

2 opmerkingen:

  1. wat staat dat geel leuk bij Maxima. Het creme gedeelte er onder iets minder.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie log! Ik vind de kleur ook echt goed bij Máxima staan!

    BeantwoordenVerwijderen