Eerste Prinsjesdag voor nieuwe Koning | De Oranjes

dinsdag 3 september 2013

Eerste Prinsjesdag voor nieuwe Koning


Foto: © RVD/Koos Breukel

Over twee weken is het Prinsjesdag. Koning Willem-Alexander zal dan voor het eerst de troonrede voorlezen, die ook dit jaar waarschijnlijk weer niet over een feestelijke inhoud beschikt. Door de troonswisseling verandert Prinsjesdag wel een beetje qua uiterlijk. 


Prinses Beatrix, Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven afwezig
Net als in 1980 wordt er plaats gemaakt voor de jongere generatie die in het begin van de regeringsjaren van de Koning uit een klein groepje zal bestaan. De Prinses van Oranje, Prinses Alexia en Prinses Ariane zijn voorlopig nog niet meerderjarig om zich bij het groepje aan te sluiten, dus zal de eerste uitbreiding pas in 2022 plaatsvinden als Amalia 18 jaar is.

Vervoer en route ongewijzigd
De Gouden Koets en de Gala Glasberline (waar Prins Constantijn en Prinses Laurentien in zitten) blijven gelukkig onderdeel van Prinsjesdag. Koning Willem-Alexander heeft er niet voor gekozen om de lijn van moderniteit ook in het vervoersmiddel op Prinsjesdag door te trekken en zich bijvoorbeeld per hofauto te laten vervoeren. De route blijft ook ongewijzigd en gaat via Noordeinde, Heulstraat, Kneuterdijk, Lange Voorhout, Toernooiveld, Lange Houtstraat en Plein naar het Binnenhof waar de koets stopt voor de Ridderzaal. Rond 14.00 uur gaat de stoet langs dezelfde route terug naar Paleis Noordeinde, waarna de Koning met de rest van het Koninklijk gezelschap op het balkon van Paleis Noordeinde verschijnt.

Monogram W-A op troon
Na de troonswisseling werd in de Ridderzaal de B van Beatrix van de troon gehaald en kwam de W van Wilhelmina terug op de troon. Dit bleek echter maar een tijdelijk monogram. De firma Moesman heeft ondertussen gewerkt aan een nieuw monogram voor de Koning. Hij heet natuurlijk niet voor niets Willem-Alexander, dus moest er nog een A in verwerkt worden. Inmiddels is de W-A versie op het baldakijn vastgezet. Ook heeft de troon sinds jaren weer gezelschap van nog een troonzetel, daar zal Koningin Máxima zitten als haar man de troonrede voorleest.


Foto's : © Oscar,  destaatvanoranje.blogspot.nl

Wel of geen uniform?
Het is nog een verrassing wat Koning Willem-Alexander op 17 september zal dragen. Sinds 30 april heeft hij namelijk al zijn militaire functies neergelegd. De Grondwet verbiedt dat militairen deel uitmaken van de regering en als koning is hij daarvan natuurlijk het hoofd. Wel kondigde de toenmalige prins aan dat hij zo nu en dan bij ceremonies militaire uniformen zal blijven dragen, maar dan zonder rangonderscheidingstekens. Op het uniform wat hij dan draagt zijn de epauletten die de rang aangeven vervangen door het embleem van het Koninklijk Distinctief (bestaand uit rijkszwaard, rijksappel en scepter) Een uniform op deze manier droeg hij voor het eerst op de Saamhorigheidsdag van de Marine.

1 opmerking:

  1. Zeker bij Prinsjesdag verwacht ik het Staatshoofd niet in uniform te zien . Dat lijkt me echt voorbehouden aan militaire defilé 's en dat soort festiviteiten. Op Prinjesdag treedt hij juist naar buiten als 'hoofd van de Regering'.

    BeantwoordenVerwijderen