Oranje nieuws - 23 t/m 25 september 2013 | De Oranjes

woensdag 25 september 2013

Oranje nieuws - 23 t/m 25 september 2013

Prinses Irene bij première ‘De Nieuwe Wildernis’

Prinses Irene verscheen maandagavond op de première van de natuurfilm ‘De Nieuwe Wildernis’.

Over de groene loper liep de prinses – samen met andere bekende Nederlanders en natuurliefhebbers – naar het Koninklijk Concertgebouw waar de natuurfilm voor het eerst getoond werd. Twee jaar lang hebben vijf cameraploegen het wel en wee van dieren in de Oostvaardersplassen vastgelegd. "Fantastisch mooi, en dat in ons kleine Nederland", aldus Prinses Irene over De Nieuwe Wildernis, waar ze afgelopen vrijdag in het programma Pauw en Witteman ook nog over sprak.

Prinses Laurentien ondertekent actie ‘Waterspaarders’
“Ik douche denk ik niet langer dan vier à vijf minuten en maak er een grap van dat je in een paar minuten ook echt wel schoon wordt.”

Prinses Laurentien was dinsdag op de montessorischool Leidschenveen in Den Haag voor de ondertekening van de actie ‘Waterspaarders’ wat onder meer mogelijk gemaakt wordt door haar Missing Chapter Foundation.

Met de actie Waterspaarders krijgen kinderen via een lesprogramma – indien de betreffende school deelneemt – aanwijzingen om het gesprek thuis en op school aan te gaan over onder andere douchegedrag. Ze kunnen hun eigen etiket ontwerpen voor een fles douchegel en met de WaterSpaarders-stopwatchapp de tijd opmeten hoe lang een gezinslid onder de douche staat.

Met vijf organisaties ondertekenden de leerlingen van de Monterssorisschool dinsdag het akkoord. Prinses Laurentien zette haar handtekening als oprichter en directeur van de Missing Chapter Foundation en liet aan de media weten; “Ook vandaag bleek nog eens dat kinderen heel goed begrijpen dat klimaatverandering een wereldwijd en complex probleem is. Maar ze willen ook zelf aan de slag om het tegen te gaan. Kinderen maken zich zorgen over de natuur en vragen zich zonder enig waardeoordeel af waarom we simpele oplossingen die helpen niet gewoon toepassen. WaterSpaarders is een concrete invulling van hun zorgen, wensen, gevoel van urgentie en compromisloze houding. Ik voel een grote mate van verantwoordelijkheid om kinderen hierin te helpen en hen te doen realiseren dat hun stem ertoe doet.” 


Foto: ©  Waterspaarders.nl
Zoals ze al eens eerder aangaf, zegt de prinses zelf ook behoorlijk kort te douchen: “Ik douche denk ik niet langer dan vier à vijf minuten en maak er een grap van dat je in een paar minuten ook echt wel schoon wordt.” Ook haar gezinsleden doen mee: “We spreken elkaar er zeker op aan, bijvoorbeeld als iemand de kraan toch laat lopen tijdens het tandenpoetsen. Ik vind het geweldig om te zien dat ook de kinderen dat doen, op een vrolijke maar ook stellige manier." SBS Shownieuws greep tot slot de aanwezigheid van de prinses vooral aan om nog eens iets te vragen over de eerste Prinsjesdag van de nieuwe Koning. “Hij deed het natuurlijk geweldig, en het was heel bijzonder zo’n eerste keer” aldus Prinses Laurentien.

Prof.mr. Pieter van Vollenhoven ontvangt het boek ‘Oostfront Vesting Holland’

Prof.mr. Pieter van Vollenhoven nam vandaag het boek ‘Oostfront Vesting Holland’ in ontvangst op het Fort bij Uitermeer in Weesp.

In het boek speelt de vader van van Vollenhoven – die ook Pieter heette – een grote rol. Van Vollenhoven sr. was commandant van de Vaartuigendienst in het oostelijke deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het zogenoemde Oostfront. Hij heeft daarna uitvoerig beschreven wat er allemaal niet klopte aan de vesting. Prof.mr. Pieter van Vollenhoven kende het dossier van zijn vader nauwelijks en kan waarschijnlijk niet wachten om via dit boek meer te weten te komen over dit stukje ‘vergeten geschiedenis’.

Schrijver Freek Schlingmann heeft op basis van de onbekende documenten een bijzondere geschiedenis beschreven van de slag om de Grebbeberg. Naast de vele opmerkelijke militair-technische en -politieke voorvallen, komen ook verschillende maatschappelijke gebeurtenissen waaronder leed en angst onder de bevolking, aan bod.

Overig kort nieuws:
- De Koning ontving maandag in afscheidsaudiëntie de ambassadeur van Bangladesh

- Prins Jaime was maandag in het programma ‘De Wereld draait door’ om te praten over de deal met Bolivia.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten