Oranje nieuws – 2 t/m 4 september 2013 | De Oranjes

woensdag 4 september 2013

Oranje nieuws – 2 t/m 4 september 2013

Koningin Máxima opent ‘Orion’ van Wageningen University

Koningin Máxima was maandagmiddag aanwezig op de Wageningen University om daar een nieuw onderwijsgebouw – Orion- te openen. Vervolgens woonde ze in het nieuwe gebouw de opening van het academisch jaar bij. 

Foto: © Screenshot
In Nederland horen we gewoon Nederlands te spreken, maar steeds meer instellingen en organisaties krijgen Engelse namen. Zo ook de Universiteit van Wageningen; wat al weer een tijdje een ‘Wageningen University’ heet. Door op een knop te drukken was de opening door de Koningin een feit. Het Orion biedt onderwijsfaciliteiten aan maar liefst 2600 studenten. Er zijn 24 collegezalen. In de allergrootste zaal vond de opening van het Academisch Jaar plaats waar zelfs een heel thema aan verbonden was. Natuurlijk was ook dit thema weer verengelst: Responsible Growth. Diverse sprekers kwamen aan het woord en vertelden boeiend over de uitdaging om de sterk groeiende wereldbevolking van voldoende gezonde voeding te voorzien waarbij de druk op natuur en milieu en het gebruik van hulpbronnen niet mag toenemen, maar moet afnemen. Een verhaal wat de Koningin wel interesseert, maar – logisch – niet alles van kan onthouden. Daarom had ze in haar tasje een schrijfblok meegenomen om het een en ander op te schrijven.

Hoewel de openingstoespraken – die verdacht veel op een echt college leken – over gezonde voeding gingen, kreeg de Koningin in de kantine van het gebouw tot slot iets ongezonds. Een bonbon zo oranje als haar jurkje stak ze met veel liefde in haar mond. Ook kreeg ze een doosje bonbons mee naar huis. Omdat dit doosje door de Wageningen University is verzorgd zal er vast wel weer ‘chocolates’ op vermeld staan.


Foto's: ©  PPE/Buys,  www.ppe-agency.com

Prins Constantijn houdt openingstoespraak nieuw academisch jaar Universiteit Leiden
Na afloop achterop de fiets door Leiden..

Terwijl zijn schoonzus aanwezig was bij de opening van het academisch jaar in Wageningen, hield Prins Constantijn een toespraak aan de Universiteit van Leiden met als titel ‘verleg je horizon.'

Traditiegetrouw vind de opening van het nieuwe academische jaar in Leiden plaats in de Pieterskerk. Behalve de prins kwam ook de burgemeester aan het woord, die alle hoogleraren (waaronder ook de schoonvader van de prins, Laurens Jan Brinkhorst) en studenten welkom heette. Natuurlijk waren niet alle studenten aanwezig, maar een handjevol – voornamelijk echte 'kakkers'/ 'nerds' – wilden de opening voor geen goud missen.

Foto: ©  PPE/N. Beijersbergen,  www.ppe-agency.com
Als Kabinetschef bij de Europese Commissie voor het kabinet van Kroes én oud-student van de Universiteit Leiden begon de prins enthousiast: “Leiden. Wat een plek is dit! Willem van Oranje, Lipsius, De Groot, Huygens, Kamerlingh Onnes, Boerhaave, Thorbecke, Mark Rutte, Armin van Buuren…. Toen ik hier ging studeren had ik daar nauwelijks over nagedacht… Ik dacht: Leiden heeft een goede reputatie voor rechten, het is niet te ver van Den Haag en Amsterdam. Best een gezellige stad met een mooi studentenleven. Veel verder ging het niet. Pas gaandeweg ben ik me gaan realiseren wat Leiden voor me betekent, welke kansen ik er heb gehad en welke ik heb gemist. “ Hij noemde de studenten zowel geluks- als pechvogels: “Geluksvogels, omdat jullie nu een paar jaar tegemoet gaan, waarin jullie naar hartenlust kunnen experimenteren: Nieuwe kennis vergaren, veel mensen leren kennen, levenservaring opdoen, en ongetwijfeld daarbij de nodige hersencellen vernietigen met andere belangrijke levensexperimenten in studentenverengingen en het uitgaansleven.“Hij gaf als tip mee om voor jezelf uit te dagen, en sprak over zijn eigen ervaringen: “Maar ontdek ook vooral de kracht in jezelf. Deze wijze les heb ik hier in Leiden opgedaan. Samen met andere studenten organiseerde ik het Veerstichting congres. Ik deed hard mijn best volwassen te zijn en serieus en intelligent over te komen in de vele interessante gesprekken die we hadden met potentiële sprekers en andere belangrijke mensen. Eén van hen daagde me uit: ‘Jij hebt nu nog de luxe om onderuit te gaan, dus heb je de plicht risico’s te nemen. We verwachten niet van studenten dat ze ons de bewandelde paden tonen.’ Hij had gelijk. “ Natuurlijk kon hij het ook niet laten om als oud-student wat positieve kenmerken van de Universiteit op te noemen: "Leiden speelt actief in op de trends. De universiteit biedt open 'course ware' en als eerste in Nederland 'Massive Online Open Courses' - MOOCs. Ze heeft met de Haagse Campus een stevig been in de hele internationaal rechtelijke en bestuurlijke wereld, en is intensief betrokken in internationale samenwerkingsverbanden als LERU (11 universiteiten in de League of European Research Universities). Daarnaast geeft het Leiden Bio Science Park ruimte aan ondernemerschap, en wordt actief samengewerkt met Delft en Rotterdam (LDE) bij het opzetten van de MedicalDelta en andere initiatieven op het gebied van onderwijs en post doctoraal onderzoek.” 

Omdat de hofauto bij de Universiteit geparkeerd stond, ging de prins graag in op het aanbod om achterop de fiets te springen bij een medewerker van de Universiteit. Dat zijn dure schoenen daarbij regelmatig over  de weg schuurden en hij zijn stapeltje papier bijna verloor deerde hem niet.

Koningin Máxima op Oranje Fonds pad in Zeeland
Stichting de Manteling en project Zeeuws Licht

Koningin Máxima zakte dinsdagochtend af naar de provincie Zeeland om daar onaangekondigd twee werkbezoeken af te leggen. Eerst was een van de winnaars van de Kroonappels aan de beurt; de Manteling in Middelburg. Tegen het middaguur kreeg het project Zeeuws Licht in Vlissingen bezoek van de Koningin.

Ter gelegenheid van de troonswisseling benoemde het Oranje Fonds dit jaar eenmalig drie initiatieven tot Kroonappel. Na een selectieproces werden Stadstuin Emma’s Hof, Best Buddies Nederland en Stichting Manteling gekozen door het Nederlandse volk. Na het bronzen Appeltje van Oranje, en een geldbedrag van maar liefst 50.000 euro konden de drie initiatieven ook nog eens op Koninklijk bezoek rekenen. Voor de vakantie bezocht Koningin Máxima al Stadstuin Emma’s Hof en Best Buddies Nederland en vandaag was de Manteling dus aan de beurt, al hadden zij het Koninklijk paar ook al tijdens de provincierace gesproken. Nu kwam de Koningin op bezoek om eens wat uitgebreider te praten met vrijwilligers en mantelzorgers die vertelden over het werk wat ze doen en de begeleiding die ze daarbij van Manteling krijgen. Hoewel ze zelf mantelzorgers zijn, is de stichting eigenlijk weer een mantelzorger voor hén. Omdat de Koningin toch in Zeeland was, en hier eigenlijk verder zelden tot nooit komt plakte ze er ook nog een ander Oranje Fonds project aan vast. Zeeuws Licht in Vlissingen – notabene gehuisvest in een schoolgebouw - wil schoolverlaters en jongeren die op het punt staan te stoppen met hun opleiding motiveren om toch door te leren. De Koningin sprak met jongeren die zich regelmatig irriteren aan de bemoeizuchtige stichting, maar vandaag toch erg blij waren dat ze er deel van uit maakten. Door hun school gedag te zeggen, en opgevist te worden door Zeeuws Licht konden ze nu wel mooi met niemand minder dan de Koningin praten. Het geheimzinnige bezoek van Koningin Máxima werd op het laatste moment toch nog ontdekt door buurtbewoners. Bij het verlaten van het schoolgebouw werd ze toegezongen door zo’n vijftig mensen.

Foto's: © Bart Homburg/Oranje Fonds en screenshots RVD


Koning Willem-Alexander opent 30e HISWA te water

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag de 30e editie van de HISWA te water geopend in de nieuwe jachthaven Amsterdam Marina aan het IJ. De komende dagen zijn daar honderden nieuwe boten van Nederlandse en internationale jachtenbouwers te bewonderen. 

Op uitnodigingen die watergerelateerde onderwerpen hebben gaat de Koning graag in. De HISWA – die qua naam met een beetje fantasie ook aan de Koning doet denken – beleeft deze week al z’n 30e editie. Een bekroning op de botententoonstelling dus toen dinsdagochtend de Koning aan kwam varen op de Tjet Rixt. Deze Friese boeier uit 1843 is een topstuk van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Om veilig aan wal te komen werd een loopplank uitgelegd, die door de Koning geweigerd werd. Hij sprong gewoon vanaf de boot op het steiger. Daar werd hij welkom geheten door de Commissaris van de Koning, Remkes, Locoburgemeester van Ossel en de beursorganisatie. Op het podium van de HISWA te water gaf de Koning vervolgens met het luiden van de scheepsbel het startsein. Aan deze scheepsbel die uit 1911 dateert met de tekst ‘Koningin der Nederlanden’ heeft hij eerder in 2005 al eens gerammeld. Ook zijn moeder mocht de scheepsbel in maart 1980 gebruiken toen ze de HISWA opende.

Na de officiële opening maakte de Koning een korte rondgang over de beurs waar Nederlandse en internationale jachtenbouwers hun boten presenteren. Ook de kade is flink gevuld met een breed scala aan watersportartikelen. Tot slot bezocht hij het kantoor van de HISWA. Met de opening van deze 30e editie werd ook het HISWA Nautisch Centrum Amsterdam in gebruik genomen wat zich ook in de nieuwe jachthaven bevindt. In het gebouw is een havenkantoor, faciliteiten voor jachthavenbezoekers en een restaurant gerealiseerd.


Foto's: © OTTI fotografie

Prinses Laurentien schrijft Sinterklaasverhaal
Vanaf 13 november is ‘Pietje Pienter Pakt Uit’ verkrijgbaar

Prinses Laurentien heeft voor Douwe Egberts het Sinterklaasverhaal ‘Pietje Pienter Pakt Uit’ geschreven.

Na twee succesvolle boeken over Mr. Finney kwam Douwe Egberts op het idee om de prinses te vragen een Sinterklaasverhaal te schrijven. Jaarlijks organiseert het koffiemerk deze actie waarbij verschillende bekende Nederlanders een verhaal te schrijven. Het boekje ‘Pietje Pienter Pakt Uit’ is vanaf 13 november verkrijgbaar bij de supermarkten C1000 en Jumbo. Douwe Egberts steunt hiermee tevens de Stichting Lezen & Schrijven waar Prinses Laurentien bestuursvoorzitter van is.

Koningin Máxima heropent tropische kassen Hortus botanicus

Koningin Máxima heeft vandaag in Leiden het gerenoveerde tropische kassencomplex in de Hortus botanicus geopend. De grootscheepse verbouwing begon al in april 2012 en is nu eindelijk klaar. 

Foto: ©  PPE/Nieboer,  www.ppe-agency.com 
Bij ieder officieel bezoek van de Koningin hoort een boeketje, maar die ze vandaag kreeg was wel heel bijzonder. Speciaal voor de opening van de Hortus Botanicus kreeg Koningin Máxima een boeket waar vleesetende planten in verwerkt zijn. “Hij eet geen vingers” zei een medewerker snel om de Koningin gerust te stellen. Voor de zekerheid hield ze het boeket toch maar niet tegen zich aan. 

Met het doorknippen van een lint voor de kas werd het gerenoveerde Hortus Botanicus – wat achter het Academiegebouw van de Universiteit Leiden ligt – officieel heropent. Over de nieuwe loopbrug in de kas kreeg de Koningin een rondleiding. Door het realiseren van deze brug kunnen bezoekers het tropisch oerwoud van bovenaf bekijken. In de tuin, waar al ruim vier eeuwen planten uit alle windstreken verzameld en gekweekt worden is nu ook een les balkon. Verder bieden de tropische kassen onderdak aan wetenschappelijke collecties. Van de Leidse chemica Mahin Ghorbani kreeg de Koningin uitleg over het onderzoek naar orchideeën en fruitvliegjes en de milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen die ze ontwikkelt. In de kas bewonderde de Koningin ook een reuzenlelie, waarna ze enigszins opgeschrikt werd door twee grote lieslaarzen die in het midden van de vijver verschenen. Hortusmedewerker Theo Tekste zong een melodie van de Italiaanse componist Bellini. Tot slot kreeg de Koningin van enkele kinderen een Hortusspeurtocht aangeboden, maar dat avontuur beleefde ze liever op een later moment. “Ik kom graag nog eens terug met mijn kinderen” beloofde ze.


Foto's: ©  Mirjam de Vriend

Overig kort nieuws: 
 - Julia ten Cate – de dochter van Prinses Margarita en Tjalling ten Cate – vierde 3 september haar vijfde verjaardag

- Vandaag ontving de Koning geloofsbrieven van de ambassadeurs van Libië, Denemarken en Vietnam.

- Het Kennismakingsbezoek aan België is komen te vervallen door de troonswisseling die ook dáár heeft plaatsgevonden. Omdat Koning Filip korter op de troon zit dan Koning Willem-Alexander, hoort hij zich eerst in ons land te laten zien dan andersom. Op 14 oktober wordt echter nog steeds een Kennismakingsbezoek gebracht. Het Koninklijk paar gaat die dag naar Zweden.

2 opmerkingen:

  1. Hoi Vivian,
    Allereerst bedankt voor je trouwe bezoekjes aan mijn website, ik ben momenteel erg druk en het schiet er weleens bij in om op jouw website te kijken en dan blijf je toch bij mij reageren. Wat een mooie blog is dit. Erg leuk vind ik de foto van prins Constantijn achterop de fiets, maar zeker ook jouw verslaglegging van deze activiteiten. Mooie foto's van de koning op de HISWA. Groetjes van Jenny

    BeantwoordenVerwijderen