Koningin Máxima in New York voor VN | De Oranjes

woensdag 25 september 2013

Koningin Máxima in New York voor VN

De afgelopen dagen was Koningin Máxima weer eens in New York, de stad waar ze na haar studie ging wonen en werken. Maandag sprak ze op de 2e VN InterAgency over Inclusive Finance, dinsdag overhandigde ze het jaarverslag aan de secretaris-generaal Ban Ki-moon en vandaag opende ze samen met deze man de vernieuwde Delegates Lounge in het hoofdkwartier van de VN.

Na een verwelkoming door de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, liet de Koningin maandag meteen van zich horen in de openingstoespraak die ze hield op de 2e VN Inter-Agency bijeenkomst over Inclusive Finance. Op deze bijeenkomst komen organisaties als UNESCO, OHCHR (Bureau van de hoge commissaris voor de Mensenrechten), UNODC (VN-Bureau voor Drugs en Misdaad ) EN UNDP ) United Nations Development Programme) bij elkaar. “We kunnen allemaal trots zijn op de vooruitgang van de financiële integratie. Meer dan 40 landen hebben beloofd om de financiële integratie te bevorderen als onderdeel van de internationale kaders. Meer dan 20 landen, ontwikkelde en ontwikkelingslanden , hebben een strategie financiële educatie, wat heel belangrijk is. Ik ben echt heel erg geïnspireerd door het ambitieniveau dat landen al voor zichzelf hebben vastgesteld, al beginnen ze op een laag niveau. Zo heeft Rwanda een streefcijfer van 80 % toegang tot financiële diensten te stellen in 201. Ghana en Nigeria 70 %. Tanzania 50 % in 2015. En Maleisië , 95 % volgend jaar” begon de Koningin in haar toespraak. “In mijn vele gesprekken als UNSGSA, heb ik opgemerkt dat wat werkelijk de motieven van nationale leiders zijn en hoe inclusive finance systemen met hun nationale prioriteiten vooruit kunnen gaan. Ik ben vooral blij dat de VN-secretaris - generaal en zijn panel op hoog niveau de kritieke rol van inclusieve financiering voor ontwikkeling in hun recente rapporten opneemt. We werkten nauw samen met UNDESA om dit te bereiken. Het is zo belangrijk dat inclusive finance deel uitmaakt van de agenda voor na 2015.”
Lees hier verder.

Dinsdag overhandigde Koningin Máxima het vierde jaarverslag van haar activiteiten als Speciale Pleitbezorger voor inclusieve financiering aan de secretaris-generaal. Vervolgens voerde ze met enkele regeringsleiders, bewindspersonen en functionarissen van diverse organisaties gesprekken over dit onderwerp. Ook op de Amerikaanse nieuwswebsite ‘The Huffington Post’ werd het bezoek van de Koningin opgemerkt. De Amerikanen zijn ervan overtuigd dat de vrolijke wijd uitlopende jurk ‘typisch Michelle Obama’ is, en dat onze Koningin een voorbeeld heeft genomen aan haar kledingstijl.

Screenshot: NOS
Samen met de secretaris-generaal opende de Koningin vanmiddag de vernieuwde ‘Delegates Lounge’ in het hoofdkwartier van de VN. De opening had een bijzonder Nederlands karakter, want behalve de aanwezigheid van de Koningin die de openingshandeling verrichte, hield minister van Buitenlandse Zaken (Timmermans) een toespraak tijdens de openingsceremonie. Het onlangs gerenoveerde en opnieuw ingerichte ‘loungeroom’ is een ontmoetingsplek voor alle wereldleiders en politici uit de 193 lidstaten van de VN, én is ingericht door een Nederlands ontwerpteam. Zo hangt er in de ruimte een porseleinen gordijn van 7 meter hoog en 14 meter breed wat speciaal is ontworpen voor het VN gebouw en afkomstig is van de Nederlandse aardewerkfabriek Koninklijke Tichelaar uit Makkum. De 30.000 porseleinen kralen in het gordijnen zijn handgemaakt. Met gepaste trotsheid zal de Koningin, als ze hier in de nabije toekomst nog eens komt, door het bijzondere Nederlandse gordijn naar de wolkenkrabbers kijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten