Koningin Máxima regentes voor Koningin Amalia | De Oranjes

maandag 30 september 2013

Koningin Máxima regentes voor Koningin Amalia

Wat in de verwachting lag, is nu officieel: Als Koning Willem-Alexander overlijdt en de Prinses van Oranje nog geen 18 jaar is, wordt Koningin Máxima benoemd tot regentes.

Foto: © Marcel Vogel/RVD
Dat Koningin Máxima regentes wordt als haar man overlijdt, is iets wat hopelijk nooit gebeurd, maar wel vastgelegd moest worden. Mocht Koningin Máxima ook voor de 18e verjaardag van de Prinses van Oranje zijn overleden, dan wordt Prins Constantijn benoemd tot regent. Slechts één keer eerder heeft Nederland een Koningin-regentes gehad. Toen Koning Willem III in 1890 overleed, was Prinses Wilhelmina nog maar 10 jaar oud. Koningin Emma was tot de 18e verjaardag van haar dochter regentes.

Oud nieuws over 'nieuwe inhuldigingsmantel'
Veel Nederlandse kranten brachten vandaag ander ‘bijzonder’ nieuws via internet. Oud nieuws. "De  inhuldigingsmantel is niet meer de originele is uit 1815." Op de leeuwen na, is het inderdaad niet meer dezelfde mantel, maar dit was al bekend sinds 1999.

Lees hier het volledige verhaal over de grondige renovatie van de mantel in 1948.

2 opmerkingen:

  1. Heb er een beetje moeite mee en krijg wel het gevoel - dat Constantijn geen zin heeft om zijn broer te helpen. Niet te vergelijken met de zus van Beatrix.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een logische beslissing om Maxima te kiezen als regentes. Die staat dan toch het meest dicht bij haar dochter. Iemand moet het doen mocht het zo zijn dat ook Maxima overlijd. Dan is Constantijn de meest logische als volgende.
    Het leven kan zo over zijn, dus kan het maar beter vast goed geregeld zijn. Hoeven ze in Nederland niet in verschillende bv vliegtuigen te reizen? Ik las dat dat ik Belgie nu wel het geval was.

    BeantwoordenVerwijderen