Koning Willem-Alexander benoemd tot erelid IOC | De Oranjes

zondag 8 september 2013

Koning Willem-Alexander benoemd tot erelid IOC

Koning Willem-Alexander is tijdens het 125e IOC congres in Buenos Aires in Argentinië benoemd tot erelid van het IOC.

Sinds vrijdag is de Koning (vermoedelijk samen met zijn vrouw, want haar moeder is vandaag jarig) in Argentinië voor het 125e congres van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Hoewel hij zijn functies heeft neergelegd, werd hij door IOC-voorzitter Jacques Rogge uitgenodigd als speciale gast. Op het congres – wat nog t/m dinsdag duurt – vond vandaag iets bijzonders plaats. Jacques Rogge hing de ‘Olympic Order in Gold’ om bij de Koning, waarmee hij tot erelid benoemd werd. Dit was voor de Koning, die sinds 1998 lid is van het IOC een emotioneel moment, zo zei hij in zijn dankwoord: "Dit is een bijzonder emotioneel moment voor mij. Dat ik deze onderscheiding op de verjaardag van de moeder van mijn vrouw, en in de stad waar mijn vrouw geboren is mag ontvangen.Het tekent de overgang van actief IOC lid naar erelid. Maar dit betekent niet dat ik afstand neem van de waarden waar het IOC voor staat. De Olympische waarden zijn van toepassing op alle rangen en standen. Ook op een staatshoofd.” Hij zei ook in de vijftien jaar van actief lidmaatschap veel te hebben geleerd: "Vijftien jaar van actief lidmaatschap hebben me de kans gegeven om betrokken te zijn en te leren. Het was een eer de olympische beweging in verschillende commissies te dienen in turbulente en interessante tijden. Als betrokkene bij het hervormingsproces van het IOC in 2000, denk ik dat het IOC op de juiste manier is klaargestoomd voor de 21ste eeuw. Sinds ik in 1998 in Nagano lid werd van het IOC heb ik alle Spelen, op één na bijgewoond, toen ik op huwelijksreis was. Hopelijk wilt u me dat vergeven. Ik ken de toekomst niet, maar zal mijn best doen Sessies en Spelen bij te wonen. Dat is de plicht van elk IOC-lid, ook van ’n erelid. En zeker na de toekenning van deze onderscheiding. ''


Foto's : © Screenshots NOS

Tijdens het congres zijn behalve de benoeming van Koning Willem-Alexander tot erelid al meerdere belangrijke dingen besloten. Zo werd gisteren Tokyo toegewezen als de stad waar de Olympische Spelen van 2020 mogen plaatsvinden, en werd vandaag besloten dat de sport worstelen aan de Olympische kalender wordt toegevoegd. Dinsdag wordt gestemd over de nieuwe voorzitter, en verder vind volgende week namens Nederland de benoeming van Camiel Eurlings tot nieuw IOC-lid plaats. Hij is de opvolger van de Koning.

5 opmerkingen:

 1. Mooie foto's, maar mis ik iets. In de rechterkolom schrijf je dat op 21 september Julian Guillermo zijn 2e verjaardag viert. Ik ken wel een Julia ten Cate, maar die is begin september jarig geweest. 21 september is prins Noach van Luxemburg jarig, maar ja, jij doet niet aan buitenlandse vorstenhuizen, dus deze bedoel je niet. Ik hoop iets van je te horen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat is het tweede kind van Bernardo en Eva Guillermo. http://www.royalfanvivian.nl/2011/09/zoon-voor-bernardo-en-eva-guillermo.html

   Verwijderen
 2. Dat is echt nieuw voor mij, dat ze een dochter hadden, ja, maar een zoon, dat wist ik echt niet

  BeantwoordenVerwijderen