Oranje nieuws – 18 t/m 20 september 2013 | De Oranjes

vrijdag 20 september 2013

Oranje nieuws – 18 t/m 20 september 2013

Prinses Laurentien leest kinderdictee voor en opent Taal spreekuur

Prinses Laurentien was woensdag in de provincie Flevoland. ’s Ochtends las ze een kinderdictee – die ze zelf geschreven had – voor, en ’s middags opende ze het Taal spreekuur in het Flevoziekenhuis.

Screenshots: Flevoziekenhuis
Hoewel het landelijk Groot Kinderdictee dit jaar niet doorging, werden er wel diverse regionale kinderdictees georganiseerd voor leerlingen van groep 8. Waterschap Zuiderzeeland heeft een tijdje geleden de prinses gevraagd om een kinderdictee te schrijven. Op die uitnodiging ging ze graag in. En omdat schrijven nou eenmaal samengaat met lezen, kwam de prinses het dictee ook voorlezen aan groep 8 van verschillende Flevolandse basisscholen in het Waterschapshuis in Lelystad. De inhoud van het dictee ging over het leven in Flevoland, omdat het bijzonder is dat kinderen nu wonen, spelen en sporten op de bodem van de voormalige Zuiderzee. Alle leerlingen deden meer dan ooit hun best op deze ‘belangrijke toets’, want de hoofdprijs was een iPad die ook werd uitgereikt door Prinses Laurentien. ”Bij taalontwikkeling is niet alleen spelling, maar ook het plezier belangrijk. Het was hard werken voor de kinderen, maar gelukkig zag ik ook veel lachende gezichten. Ik hoop dat de boodschap van het dictee blijft hangen: dat hun stem ertoe doet voor de toekomst van de aarde," aldus de prinses. In Almere opende de prinses vervolgens het Taal spreekuur in ‘Mijn info punt’ van het Flevoziekenhuis, maar voorafgaand aan de opening nuttigde de prinses een lunch. Ondertussen sprak ze met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en instellingen uit de provincie. De deelnemers vertelden haar op welke wijze zij binnen hun organisatie bezig zijn met het thema laaggeletterdheid. Door een tekst te schrijven in het sleutelboek werd het Taal spreekuur officieel geopend. ‘Samen maken wij het verschil' schreef de prinses die heel blij is met deze actie om laaggeletterde patiënten tegemoet te komen. Voor iemand die laaggeletterd is, is een ziekenhuisbezoek best lastig. Ze begrijpen de arts niet goed, en kunnen de medicijnbijsluiters misschien niet lezen. Vanaf nu kunnen deze mensen iedere week terecht bij het Taal spreekuur, waar ze geholpen worden bij het lezen of invullen van een folder of formulier.


Prinses Beatrix bezoekt Oranje Fonds

Prinses Beatrix heeft woensdagmiddag een bezoek gebracht aan het Oranje Fonds in Utrecht.

Dé gezichten van het Oranje Fonds zijn die van het beschermpaar; Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima, maar ook Prinses Beatrix is erg geïnteresseerd in de projecten. Terwijl haar zoon en schoondochter op kennismakingsbezoek in Spanje waren, sprak zij met het campagneteam van Burendag. Deze jaarlijkse actie van het Oranje Fonds vind aankomend weekend weer door heel Nederland plaats. Het is de bedoeling dat er zoveel mogelijk mensen aan meedoen, maar er zijn vast ook genoeg wijken waar de buren elkaar met rust laten. De prinses sprak verder ook nog met medewerkers die de sociale initiatieven in het land ondersteunen en de verzoeken om een financiële bijdrage beoordelen.

Koning Willem-Alexander opent nieuw Paleis van Justitie

 ©  v.d. Werf/PPE,  www.ppe-agency.com 
Koning Willem-Alexander heeft donderdag het nieuwe Paleis van Justitie op het IJdok in Amsterdam geopend. In het nieuwe complex zijn nu het gerechtshof Amsterdam en delen van het Openbaar Ministerie aan elkaar verbonden door een luchtbrug.

Toen de Koning uit de auto stapte, keek hij meteen vol bewondering naar de luchtbrug die het gerechtshof met het Openbaar Ministerie verbindt. Hoewel het nieuwe pand al sinds maart wordt gebruikt, vond de officiële opening donderdag pas plaats. Het Paleis van Justitie was eerst aan de Prinsengracht gevestigd, maar dat was zo verouderd en bovendien te klein geworden dat men op het idee kwam om een kunstmatig schiereiland in het IJ te realiseren en daar het gerechtshof samen met delen va het Openbaar Ministerie een nieuw leven te geven. Door samen met Herman van der Meer (president van het gerechtshof) een blauw lint uit de knoop te halen, was de openingshandeling verricht en werd er getoost met champagne. Tot slot wierp de Koning nog een blik in de digitale zittingszaal van het Paleis van Justitie, waar ‘wit’ het overduidelijke thema is.

Foto: ©  Robby Hiel

Prinses Margriet geeft startschot Paleizen-Estafetteloop en opent nieuwbouw Gelders Archief

Prinses Margriet gaf vanochtend het startschot voor de 30e Paleizen-Estafetteloop en opende vanmiddag het nieuwe gebouw van het Gelders Archief in Arnhem.

De Paleizen-Estafetteloop – een rondje door Apeldoorn van en naar Paleis het Loo – kan regelmatig op een Koninklijk startsein rekenen. Vijf jaar geleden schoot toenmalig Koningin Beatrix nog met het pistool, en nu was het de beurt aan haar zus Margriet. De estafetteloop is in 1983 begonnen met het overbrengen van de sleutel van het oude stafbureau op Paleis Soestdijk naar het stafbureau op Noordeinde in Den Haag. De loop is inmiddels een groot succes en kan een populair sportevenement genoemd worden. Er namen zo’n 40 teams uit diverse landen deel, bestaand uit zeven personen die gezamenlijk 70 kilometer liepen. Of haar zoon, Prins Pieter-Christiaan ook weer mee deed valt te betwijfelen, aangezien hij morgen ook al deelneemt aan de Vredesloop in Den Haag.

Foto  ©  Buys/PPE,  www.ppe-agency.com
Het Gelders archief – wat bijna dertig kilometer aan archiefstukken van en over Gelderland heeft liggen – is nu gehuisvest in een nieuw gebouw. De nieuwbouw en de verhuizing kostte maar liefst 23 miljoen euro. Een duur(zaam) gebouw waarbij rekening is gehouden met een zo laag mogelijk energieverbruik. Prinses Margriet was erg geïnteresseerd in de warmtepompen in het gebouw waarmee energie uit de binnenlucht word gewonnen. Tijdens de openingsbijeenkomst was interesse blijven tonen echter wat moeilijker, omdat prof. dr. Beatrice de Graaf een van de sprekers was. Zij is hoogleraar Conflict en Veiligheid in historisch perspectief. Haar toespraak met als thema ‘Het archief als het slechte geweten van de democratie? De waarde van archiefonderzoek voor samenleving en geschiedschrijving’ duurde bijzonder lang. Dit kwam waarschijnlijk door haar deelname aan het programma Zomergasten waar ze op 11 augustus nog in te zien was en drie uur lang bijna geen minuut stil was. Er kwam ook nog muziek van het ensemble Windstreken te pas aan de opening van het Gelders archief, waarvan het oudste archiefstuk dateert uit 1076 en nu weer een prominente plek heeft. Tijdens de aansluitende rondleiding werd er gebeld op de telefoon van de prinses. "Hemel. Ik dacht dat ik hem uit had gezet"  zei ze lachend terwijl ze de verbinding verbrak.

Prinses Beatrix luistert naar symposium over angst

Prinses Beatrix woonde donderdag een symposium over angst bij in de Pieterskerk in Leiden.

Het symposium was georganiseerd door de Veerstichting – waar Prins Constantijn laatst ook nog over sprak bij de opening van het academische jaar. Jaarlijks organiseert deze stichting een symposium van twee dagen, waar zo’n 250 studenten van alle Nederlandse en Vlaamse universiteiten aan deelnemen. Al in 1978 werd door Leidse studenten de Veerstichting opgericht wat als doel heeft om het debat tussen studenten en vormgevers van de maatschappij te bevorderen. Het symposium waar de prinses naar luisterde, ging over de invloed van angst. Hoe je om moet gaan met angsten en in hoeverre je jouw handeling hierdoor laat beïnvloeden. Op deze en meer vragen gaven diverse sprekers antwoord.

Overig kort nieuws: 

 - Maandag heeft de Koning in afscheidsaudiëntie de ambassadeur van Ghana ontvangen.

- Vanavond is Prinses Irene te gast in het programma Pauw en Witteman, 23.05 uur op Nederland 1.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten