Wilhelmina 1880-1962: IX | De Oranjes

zondag 1 september 2013

Wilhelmina 1880-1962: IX

1921-1925

Foto: © RVD/Franz Ziegler

Zilveren Regeringsjubileum 
1923 stond in het teken van het Zilveren Regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina. Omdat Wilhelmina in de 25 jaren dat ze Koningin was niet voor elkaar gekregen had zich bijzonder populair te maken, hadden de feesten een wat ingetogen karakter. Desondanks werden er flink wat souvenirs geproduceerd. Rondom haar verjaardag – tevens de datum van haar aantreden in 1880 – werden er een aantal festiviteiten gepland. Op 27 augustus bood een deel grenadiers en jagers bij villa de Ruygenhoek een schemerlamp met kroon aan. Met deze lamp die zijn huisvesting in de Ruygenhoek kreeg, stond Wilhelmina voortaan ook tijdens vakanties in Koninklijke schijnwerpers ;)

Op 31 augustus vierde Koningin Wilhelmina haar jubileum in aanwezigheid van haar man, dochter en moeder op het Malieveld in Den Haag. Daar vond een groots defilé plaats en kreeg de Koningin tot slot uit handen van burgemeester Patijn een herinneringsmedaille. Aan het eind van de middag verscheen de familie op het balkon van Paleis Noordeinde.

Foto: © RVD/J.M. Rousel
Een paar dagen later – op 4 september – liet Koningin Wilhelmina ook in de hoofdstad haar gezicht zien ter gelegenheid van het regeringsjubileum. Met haar gezin maakte ze een rondrit door de stad. Een dag later volgde er een aubade, en tot slot, op 7 september een vlootschouw. Ook het Nederlandse volk bood een ‘cadeau’ aan; de restauratie van het grafmonument van Willem van Oranje. Al met al werd er dus toch best nog veel aandacht besteed aan het regeringsjubileum van de Koningin.

De Koninklijke lamp.. Foto: © RVD/J.M. Rousel
Sinds de jaren ’20 kon Koningin Wilhelmina ook steeds vaker rekenen op gezelschap van haar dochter. Nu ze wat ouder werd, ging ze regelmatig met haar moeder op stap om ergens een werkbezoek af te leggen. Tijdens de bezoeken waren er ook leuke activiteiten voor de jonge prinses weggelegd. Zo mocht ze tijdens een bezoek aan Giethoorn punteren. In 1922 vinden er tussen de werkbezoeken door weer een tweetal staatsbezoeken plaats.

Koningin Wilhelmina en Prinses Juliana wandelen op het Scheveningse strand. 1925. Foto: © P. van Tol
Samen met Hendrik bezoekt Koningin Wilhelmina achtereenvolgens Zweden en Denemarken. In Denemarken wordt onder andere een bezoek gebracht aan het Amager Museum. In dit museum – gevestigd in een boerderij – bezocht de Koningin een tentoonstelling over de geschiedenis van visserij. In de boerderij staan verder de spullen tentoongesteld die zeilers van over de hele wereld tijdens hun reis hebben gevonden. In het tweede gedeelte van het museum kreeg de Koningin verschillende interieurs te zien, al konden die onmogelijk tippen aan het interieur van haar woonpaleis.


Foto: © RVD/J.M. Rousel

Na de staatsbezoeken keerde ze terug in een dankbaar Nederland. Omdat de Koningin in 1919 een wet had ondertekend die het volledige kiesrecht aan vrouwen toekende, kregen vrouwen voor het eerst in 1922 ook de mogelijkheid om net als mannen te kunnen stemmen. Zo was er eindelijk gelijkstelling. In 1923 waren  er weer twee inkomende staatsbezoeken. In maart kwam  Koning Gustaaf V van Zweden naar Nederland. Hij bezocht samen met Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik onder andere het Mauritshuis in Den Haag.


Foto: © RVD/J.M. Rousel

Een paar maanden later ontving de Koningin, Koning Haakon VII van Noorwegen. Ze verwelkomde hem op het station Staatsspoor in Den Haag, waarna hij enkele dagen in ons land doorbracht.

Op 9 februari 1925 ontving Koningin Wilhelmina een eredoctoraat op de Leidse Universiteit. Prins Hendrik en Prinses Juliana woonden de gebeurtenis ook bij, en ook Koningin-moeder Emma ontbrak niet.

2 opmerkingen:

  1. leuk bericht. Moet er niet aan denken, zo een lamp cadeau te krijgen! Help - wat een ramp.Haha

    BeantwoordenVerwijderen