KONINGSDAG 2017: Tilburg | De Oranjes

donderdag 27 april 2017

KONINGSDAG 2017: Tilburg

Koning Willem-Alexander heeft vandaag, met een groot deel van zijn familie, zijn 50e verjaardag gevierd in Tilburg. Sinds tijden werd de Koninklijke trein weer ingezet. Ook het programma speelde zich op en rondom het station af.



Rond 11.00 uur kwam de donkerblauwe treinwagon in beeld waar de Koninklijke familie in zat. De Koninklijke trein werd voor het laatst op deze feestdag gebruikt in 1999 toen Beatrix met haar familie Koninginnedag vierde in Houten. 'Belangrijk' bij het uitstappen van de Koninklijke familie, bestaande uit: Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, de Prinses van Oranje, Prinses Alexia, Prinses Ariane, Prins Constantijn, Prinses Laurentien, Prins Maurits, Prinses Marilène, Prins Bernhard, Prinses Annette, Prins Floris en Prinses Aimée is natuurlijk wat ze voor kleding drágen.
Het Koninklijk gezin liet zich vlak voordat ze in de trein stapten al fotograferen waarbij het instagram account van het Koninklijk Huis officieel in gebruik werd genomen. De gezamenlijke hoofdkleur van het Koninklijk gezin was Koningsblauw. Zowel de Jan Taminiau jurk en cape van Koningin Máxima was voorzien van deze kleur, en ook de jurkjes van Amalia en Alexia.

De Koning droeg een grijs pak met natuurlijk een oranje stropdas. Dochters Amalia en Ariane gaven nog het meeste 'licht' met hun gele jas (Amalia) en roze jurkje (Ariane).
De origineelste jurk werd misschien wel gedragen door Prinses Laurentien; zij vertegenwoordigde alle gedragen kleuren van het Koninklijk gezin in haar jurk. De afvaardiging van de Familie van Vollenhoven was was kleurrijker. Sinds de aanwezigheid van de prinsesjes (2014) verdwijnen ze op deze dag steeds meer uit beeld, dus moeten ze zich 'zichtbaar' maken.
Koningin Máxima en alle prinsessen kregen bij het begin voor hun wandeling traditiegetrouw een boeketje overhandigd. Dit jaar bestond het boeket uit bloemen van vilt en spijkerstof. De prinsessen Amalia, Alexia en Ariane hadden in ieder geval hun handen vrij want ze kregen een decoratie om hun pols geknoopt. Na een ontvangst door de burgemeester en enkele kinderen wandelde het gezelschap naar het Stekelenburgplein voor een groot muzikaal welkom.

Maar liefst 77 Tilburgse koren en het Euregio Jeugdorkest zongen de 'Tune van Tilburg'. Ook werd er een dans opgevoerd door de dansers van Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Na een wandeling langs carnavalswagens, was er op een binnenplaats (die omgeven werd door steigers) een optreden van jongeren van het project 'Wie wil jij zijn'.
Dit project biedt jongeren die op het randje van criminaliteit stonden een nieuwe richting in hun leven door middel van muziek. Ondanks dat de familie de moeite nam om even naar de optredens van een zangeres en twee rappers te kijken, was er via internet veel kritiek te lezen over de optredens. Na een paar minuten wandelde ook het Koninklijk gezin weer verder.

Ondanks dat er geprobeerd was het één en ander te camoufleren viel wel op dat het decor weinig sfeer had. Zo hier en daar was er geen bestrating en de gebouwen stonden óf in de steigers óf zagen er verwaarloosd uit. Dit jaar was er langs de route wel weer meer tijd voor het publiek, dat daar dan ook volop gebruik van maakte.

Mensen schreeuwden om het hardst om op z'n minst met één Koninklijk lid op de foto te gaan. De Oranjes schudden honderden handen, aaiden baby's en gingen zelfs in gesprek met mensen langs de kant. Ook de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane vervullen deze rol alsof ze het al twintig jaar doen.

Het volgende onderdeel was een bezoek aan het Ontdekstation, een educatief project waarin kinderen uit alle lagen van de Tilburgse samenleving uitgedaagd worden om zelf uitvindingen te bouwen. Amalia, Alexia en Ariane mochten meehelpen bij de bouw van een 'ansichtkaartmachine'.

Prinses Ariane mocht vervolgens het startsein geven, waarna er een domino-effect op het plein ontstond met alle geknutselde bouwsels wat samen een grote machine vormde.


Vervolgens sprak het Koninklijk paar met een Syrische vluchteling over haar dankbaarheid voor Tilburg en Nederland. De overige leden van de Koninklijke familie keken inmiddels naar demonstraties van Free-runners, skaters, klimmers, bmx-ers, stuntsteppers, en streetdancers. Er werd een poging gedaan om de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane ook te laten klimmen, maar dat zagen ze niet zitten. Langs de route werden ook hapjes als hamburgers, gehaktballetjes en soep genuttigd:

Op een basketbalveld wist Amalia nog wel de bal in een korf te gooien, daarna liep ze snel weer weg.
Prins Constantijn waagde zich ook nog voor een potje basketbal, en Prinses Laurentien en Prins Pieter-Christiaan deden zelfs mee in een rolstoel.

Ook Koningin Máxima scoorde:
In de zogeheten 'Koepelhal' stonden 50 piano's opgesteld. 50 pianisten uit alle lagen van de Tilburgse samenleving, van jong tot oud, brachten een speciaal gecomponeerd stuk ten gehore.

Na het pianoconcert konden de Oranjes even uitrusten op een tribune. Vanaf de tribune hadden ze zicht op een groen hart dat op een kruispunt was gerealiseerd. Hier stelden acht regiogemeentes zich één voor één voor. Ook de Efteling ontbrak niet.

De wandeling van het Koninklijk gezelschap zette zich voort richting het T3-plein. Langs de kant van de weg stonden weer veel mensen die konden rekenen op een Koninklijk handje. De wandeling werd omlijst met geluid van doedelzakken (Dutch Pipes & Drums). Op 'de Heuvel' presenteerde Tilburg zich als stad van Textiel, Techniek en Transport. Zo zaten er twee mannen een oranje sjaal te breien. Máxima, die wel enige interesse heeft in deze bezigheid, hielp een handje mee.

Een paar maanden geleden zei ze al eens dat ze graag borduurt als ontspanning; blijkbaar kan ze ook breien. Voor de categorie 'Techniek' gaf een 'hoogleraar' een college aan kinderen over verliefd zijn op een robot. Voor Amalia, Alexia en Ariane waren ook drie stoelen vrij. Net als de andere kinderen zetten ook Prinses Alexia en Prinses Ariane een studentencap op.
Op de vraag of je verliefd zou kunnen worden op een robot staken Alexia en Ariane een groen kaartje op, en Amalia een rode. De Prinses van Oranje is/wordt dus liever verliefd op een echt mens. Bij het gedeelte 'Transport' was een parcours opgesteld van een pakketdienst die zo snel mogelijk een pakje moest afleveren bij de Koning. Via een app op je telefoon kon je door te zwaaien het wagentje sneller laten rijden. De Koning en Koningin haalden direct hun telefoon tevoorschijn maar zeiden dat het weinig zin had omdat ze de app niet gedownload hadden.
Een verslaggeefster van de NOS wist het Koninklijk paar nog enkele vragen te stellen voordat ze richting het laatste gedeelte van deze Koningsdagviering wandelden. Willem-Alexander was erg enthousiast. "Het had niet mooier kunnen zijn" zei hij. Op de vraag of hij thuis nog geen cadeaus had gehad zei hij: "We gaan mijn verjaardag vanmiddag bij thuiskomst vieren. Ik moet nog even gespannen afwachten wat het mooie cadeau zal zijn." Ook zei hij blij te zijn met de reacties die hij kreeg na het TV-interview van gisteravond: "Ik heb ontzettend veel reacties gehad. "Het allerbelangrijkste is dat ik de kans heb gekregen om deze man van 50 te kunnen laten zien. (...) Ik ben blij dat het goed gevallen is." Verder voegde Máxima nog toe dat ze een leuke dag heeft in Tilburg. "We hebben het allemaal ontzettend naar ons zin”, zei ze. “Tilburg straalt gezamenlijkheid uit. De kinderen komen handen tekort om alle handen te schudden.” Op het moment van het interview zaten de prinsessen in een auto met een virtual reality bril op.

Op het Piusplein werd Koningsdag afgesloten met een optreden van de twee Brabantse zangers Guus Meeuwis en Gers Pardoel. Opnieuw werd 'Brabant' gezongen dat al bij zoveel Koninklijke gelegenheden in deze provincie, waaronder Koninginnedag 2007, gebruikt werd als afsluiter. De Oranjes konden de tekst dus met gemak meezingen. Tot slot bedankte Koning Willem-Alexander op het podium Tilburg namens zijn gehele familie: "Jullie zijn boven jezelf uitgestegen, door te laten zien wat deze regio, deze stad, kan. Het was een feest mijn verjaardag met jullie allemaal te vieren."

4 opmerkingen:

  1. Prachtig verslag van een volgens mij zeer geslaagde Koningsdag-viering van de Oranjes. Erg mooie foto's zitten er tussen :) wat een superleuk koninklijk gezin hebben we!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. alles mooi - plus een groot kompliment: wat heeft de koning schitterende 3 meiden... de een prachtiger dan de ander in hun kleren. Geweldig.

    En nu stiekem beginnen te duimen dat met de 80 van prinses Beatrix in 2018 er wat "leuks" van op de TV komt met verjaardag en misschien ook in Lech en Koningsdag... duuuuiiiiimen...;-) wens een prettige koningsdag verder...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. In een woord geweldig gedaan; een fantastisch verslag, net of ik er gewoon bij was en dat was ik ook, niet in Tilburg, maar gewoon voor de buis er van genoten. Alle leden zagen er fantastisch uit en wat wordt prinses amalia toch groot. Het echte meisjesachtige is er vanaf.

    En ik ben het metb Susann eens duimen en hopen dat als Prinses Beatrix 80 wordt, ze ook enorm betrokken wordt, want dat heeft ze zeer zeker verdiend.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooie uitgebreide blog, iedereen zag er prachtig uit, ook al vond je koningin Maxima, prinses Amalia en prinses Laurentien er iets minder uit zien.

    BeantwoordenVerwijderen