DE KONINGSVAART OVER HET IJ | De Oranjes

dinsdag 30 april 2013

DE KONINGSVAART OVER HET IJ

Geen ‘ouderwetse’ rijtoer met de Gouden Koets, maar een spectaculaire Koningsvaart ligt meer in het straatje van de Koning met zijn liefde voor alles wat met water en maritiem te maken heeft. De vaartocht over het IJ werd beëindigd met een flypass van tien F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht.

Tien over zeven vertrok het Koninklijk gezin per auto naar het Eye Filmmuseum. De prinsesjes droegen hetzelfde jurkje als tijdens de inhuldigingsplechtigheid, met daaroverheen nu ieder een beige cape vanwege de kou. Koningin Máxima schitterde wederom in een creatie van Jan Taminiau, en in haar opgestoken kapsel zaten de sterren verwerkt die bijvoorbeeld ook op de tiara pronkten die ze tijdens haar huwelijksdag droeg.



Burgemeester van der Laan wachtte samen met zijn vrouw het Koninklijk gezin op bij het Eye Filmmuseum. Daar werd vervolgens op het grote videoscherm het Koningslied vertoond. Het beruchte en daardoor inmiddels ook wel beroemde lied werd bewonderenswaardig toch nog door heel veel mensen meegezongen. Vooral Prinses Ariane vond het rap-gedeelte erg leuk.




Voordat het gezin aan boord ging voerde de Nederlandse Opera het sprookje L’amour des Trois Oranges op – wat toepasselijk over een prins gaat die klaverkoning wordt. De allergrootste fan van de Nederlandse Opera – Prinses Beatrix – moest dit optreden missen. Zij voer mee in een van de twee ‘volgboten’ die zich later aansloot achter de boot met het Koninklijk gezin erop om ook nog iets van de ‘mini-sail’ mee te krijgen. Tijdens de vaartocht, die onder andere langs het Oeverpark en de Kop van het Java-eiland kwam, waren er veel optredens van kunst, cultuur en sport te zien. Dit allemaal op maar liefst zo’n tweehonderd boten. Op weg naar het sportgedeelte kreeg de boot met het koninklijk gezelschap aan boord een ‘sportescorte’ van de roeiers van de Holland Acht en windsurfer Dorian van Rijsselberghe. Links van hen dreef een ‘ijsbaan’ waar Marianne Timmer, Gianni Romme, Bart Veldkamp, Annemarie Thomas en Bob de Jong op schaatsten. De boot stopte bij het sportpodium waar Ali B een overzicht van de hoogte – en dieptepunten uit de Nederlandse sportgeschiedenis sinds het geboortejaar van Willem-Alexander presenteerde. Rechts van het podium voerde Epke Zonderland – op het moment dat ook de beelden vertoond werden – nógmaals de moeilijke turnoefening op waarmee hij de gouden medaille behaald heeft vorig jaar op de Olympische Spelen. Op de drijvende ponton was dat echter moeilijker dan normaal, ook met het risico in het water te vallen door de wind. Maar net als op de Olympische Spelen verliep het weer vlekkeloos. Zonderland kon rekenen op luid applaus van het Koningspaar. De prinses van Oranje was zo onder de indruk dat ze haar handen in elkaar had gevouwen en met haar mond open naar het podium blééf kijken, zelfs toen de boot langzaamaan weer weg dreef..

Foto's: © Screenshots/PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com

Toen de boot weer dichterbij het Eye kwam werden daar op het balkon scènes uit beroemde Nederlandse films nagespeeld. Films als Soldaat van Oranje, Flodder, Turks Fruit en Alles is liefde passeerden de revue.

Bij het naderen van de schrijversboot werd duidelijk dat alle Koninklijke gasten (die vanmiddag ook in de kerk aanwezig waren) nu echt in twee boten achter de ‘Koninklijke boot’ aan kwamen. Zij voeren een stukje mee om vervolgens iets eerder dan het gezin bij het Muziekgebouw voet aan wal te zetten. Varend richting een optreden van het Nationale Ballet werd het gezin begroet door zo’n veertig bouwvakkers die aan het Noord-Zuidlijn project hebben gewerkt. De mannen waren prominent in beeld, in tegenstelling tot de afgelopen maanden waarin ze vooral níet zichtbaar waren omdat ze onder de grond aan het werk waren. De balletvoorstelling was iets waar de prinsesjes – die zelf ook alle drie op ballet zitten – zich op hadden verheugd. Het Nationale Ballet voerde de pas de deux Trois Gnossiennes op onder leiding van Hans van Manen – in 2007 door toenmalig Koningin Beatrix benoemd tot Commandeur in de Orde van de
Foto: ©PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com
Nederlandse Leeuw. Omdat er een kleine vertraging was ingeslopen, ging de boot wat sneller varen. Ze kwamen langs ‘Holland op het IJ’- een ponton waarop een typisch Nederlands beeld gecreëerd was met tulpen, kaasbootjes, klompenbootje en natuurlijk fietsers. Er bevonden zich zelfs twee koeien op het ponton die vervolgens erg blij waren weer gewoon terug te kunnen naar de wei. De arme beesten waren te voren zelfs speciaal getraind om op een boot te blijven staan. Op een van de andere historische schepen – De Morgenster – werd een medley uitgevoerd van Nederlandse musicals zoals de Jantjes, Soldaat van Oranje en Ciske de Rat. Op de MS Zuiderzee hadden zich onder andere mannen – en vrouwenstellen in trouwkleding genesteld. De boot was voor deze gelegenheid omgetoverd tot ‘gaypride boot’ om nog maar eens aan te tonen dat het homohuwelijk wereldwijd in Nederland als eerste werd ingevoerd. Weer een schip verder zat de Jostiband die met zo’n 160 man bekende Nederlandse kinderliedjes speelde.

Het gezin had ogen en handen tekort om naar links én naar rechts te kijken en dan ook nog alle mensen toe te zwaaien die langs de kant stonden. Al varend langs de carnavalsboot en een modeshow van designer Jan Taminiau – een goede bekende van Koningin Máxima inmiddels – kwam de grote tent waar het Concertgebouworkest samen met DJ Armin van Buuren in speelde steeds dichterbij. Na de stukken ‘Bolero’ en ‘Intense’ aangehoord te hebben wilde de Koning onverwachts de boot af. Aan burgemeester van der Laan vervolgens de taak om wat heen en weer te bellen of dat qua beveiliging mogelijk was. Het kon. De prinsesjes werden door een beveiliger een voor een van de boot geplukt. Met hun ouders in de achterhoede, werd een pad door het publiek op het Java-eiland gebaand. Een groot gejuich volgde toen het hele gezin op het podium verscheen en ze de DJ en het orkest persoonlijk kwamen begroetten. De prinsesjes maakten van de gelegenheid gebruik om een beetje te dansen, tot ze weer teruggeroepen werden door hun ouders. Na een minuut of vijf ging het gezin weer aan boord voor het laatste deel van de Koningsvaart. Onder andere het marinefregat Evertsen werd nog gepasseerd – die vanochtend een eresaluut van 101 schoten afvuurde. Een van de hulzen zal worden aangeboden aan de Koning.

Foto's: © Screenshots

Tot slot bekeek het gezin de ‘finale’ van de vaartocht aan wal voor het Muziekgebouw aan het IJ. Tien F-16’s (waaronder één oranje exemplaar) van de Luchtmacht vlogen over om een flypass te geven. Daarna volgde vuurwerk en toeterden alle historische schepen op het IJ.



Foto's: © Screenshots/PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com

De gasten waren even daarvoor allemaal al gearriveerd in het Muziekgebouw; en wachtten met smart op het Koninklijk gezin, want iedereen had om kwart over tien wel eens zin in een uitgebreid diner. Het gezelschap kon gezellig en in alle rust dineren. De camera's mochten er namelijk niet bij zijn.  Wel werd de toespraak van minister-president Rutte met eerbetoon aan Prinses Beatrix en lovende woorden over het nieuwe Koningspaar gefilmd.
Foto: © RVD/ANP

8 opmerkingen:

  1. Geweldige logs Vivian. Zowel qua foto's als qua teksten. Niet voor niks dat je gisteren bijna 15.000 bezoekers had. Je hebt echt keihard gewerkt gisteren en vandaag.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 'k ben het erg met Anoniem's reactie hier boven eens! Dat bezoekersrecord heb je absoluut verdiend. Ook deze koningsvaartblog heb ik met veel plezier bekeken. Vooral de foto waarop Amalia zo onder de indruk kijkt en het screenshot met Ariaantje weggekropen in mama's cape vind ik lief. Het was een hele leuke koningsvaart :)vooral ook vanwege de 'spontane' actie.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is een schitterende dag/avond geworden! En met zo'n schitterende log is het helemaal compleet!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuke log! Weten jullie wie de vrouw in de rode jurk is? Die staat heel vaak bij de familie op bovenstaande foto's!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zij vaarden een stukje mee om vervolgens iets eerder dan het gezin bij het Muziekgebouw voet aan wal te zetten.
    Zij vaarden niet, zij voeren.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ah bedankt. Zal het aanpassen.. dat krijg je als je gehaast verslagen schrijft..

    BeantwoordenVerwijderen