Prins Maurits benoemd tot adjudant van de Koning | De Oranjes

woensdag 1 mei 2013

Prins Maurits benoemd tot adjudant van de Koning

Koning Willem-Alexander heeft vandaag zijn eerste daad als Koning verricht. Zijn eigen neef, Prins Maurits, heeft hij benoemd tot adjudant in buitengewone dienst.

Prins Maurits is tevens vandaag bevorderd tot kapitein-luitenant ter zee van de Koninklijke Marine. Als adjudant in buitengewone dienst kan de prins de Koning bijstaan of vertegenwoordigen tijdens ceremoniële militaire aangelegenheden. Op zijn uniform zal hij dus voortaan het monogram van Koning Willem-Alexander dragen.

“U wordt niet zomaar adjudant van de koning. Daaraan is een uitgebreide carrière als dienstplichtig officier aan vooraf gegaan”, zei Borsboom (vice-Admiraal die ook op de foto's staat). Prins Maurits maakte onder meer een wereldreis mee op een fregat. “Een periode waarin u het reilen en zeilen van de marine écht leerde kennen en die u heeft voorbereid op de taak die u nu aan de zijde van de Koning gaat vervullen.”
Foto's: © RVD/ Jeroen van der Meyde

De benoeming van Prins Maurits gebeurde vanochtend in het Paleis op de Dam, waar de gehele familie overnacht heeft. Gasten van buitenlandse Koningshuizen werden niet vanuit hun hotel direct naar Schiphol gebracht, maar mochten gezellig aanschuiven bij de brunch in het paleis. Nadat iedereen vertrokken was, verliet het Koninklijk gezin als laatst ook Amsterdam. Over enkele dagen is het Koningspaar weer terug; voor de dodenherdenking.

Foto's: © Screenhots

10 opmerkingen:

 1. Leuk dat we het gezin vandaag ook nog zagen, zou prinses Ariane nog steeds hetzelfde aan hebben van toen met Sinterklaas of zouden ze het in meerdere maten gehad hebben?? Wat wordt prinses Amalia toch groot.. Mooi roze droeg koningin Máxima (moet nog steeds wennen aan de titel.)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vivian,

  Wanneer kunnen we Z.K.H. Pr. Maurits bijv. verwachten in functie van adjudant in buitengewone dienst? Bij bijv. Herdenking 4 mei op de Dam? Veteranendag?
  Staatsbezoeken; inspectie erewacht / kransleggingen?

  Ps. Gefeliciteerd met enorm hoge bezoekersaantal op 30 april!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Is prins Maurits er nu dan ook bij met de kranslegging op de Dam, zoals Koning Willem-Alexander altijd naast zijn moeder was?

  Je hebt er trouwens fantastische logjes van gemaakt deze dagen! Mijn complimenten hoor!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. "Bijstaan of vertegenwoordigen bij ceremoniële aangelegenheden" - ik weet niet precies of hij bij bijvoorbeeld alle ceremoniële gelegenheden zal zijn, maar we zullen zien :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. je hebt er weer heel veel werk in zitten. Ik vond het een topdag. We waren in een park van Landal, maar de tv stond aan hoor. Tussendoor even zwemmen, maar daarna weer voor de buis.
  Mooie jurken van iedereen, ook van de prinsesjes. Niet helemaal hetzelfde, maar wel de mooie blauwe kleur.
  Zelfs het weer werkte mee, wat wil je nog meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik heb alleen nog een vraagje, ik zat nog even je blogs te bekijken, maar weet iemand waarom Prins Albert van Monaco alleen is gekomen? het is niet dat Charlene hoger in rang staat....
  Verder zag iedereen er prachtig uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zijn aanwezigheid was opmerkelijk ja.. Als staatshoofd..
   Denk dat het te maken heeft met dat hij Albert goed kent, ook vanwege het IOC, en hem daarom uitgenodigd heeft i.p.v. zijn zus.

   Verwijderen
 7. Wat een informatieve log weer! Volgens mij zaten de jurkjes een beetje strak (mouwtjes). Als je goed keek zag je rode strepen zitten, volgens mee het meest bij Amalia! Onze kroonprinses!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Maar prins Albert kwam wel alleen. Had Charlene andere verplichtingen?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi eerbetoon aan Maurits.

  BeantwoordenVerwijderen