Wilhelmina 1880-1962 - I | De Oranjes

woensdag 28 november 2012

Wilhelmina 1880-1962 - I

Vandaag is het 50 jaar geleden dat Prinses Wilhelmina overleed. Een goed moment om te beginnen met een thema over deze bijzondere vrouw. In ieder deel komen 5 jaren aan bod.

Paleis het Loo besteedt ook aandacht aan het 50e overlijdensjaar van Wilhelmina. Vanaf vandaag is t/m 7 april 2013 de tentoonstelling ‘Wilhelmina’s levensavond: de stille jaren op het Loo” te bewonderen die gisteren door Prinses Margriet geopend is.  In deze tentoonstelling zijn foto’s, filmbeelden, kleding, schilderijen en voorwerpen te zien die een beeld schetsen van de laatste jaren van Wilhelmina.

1880-1885 



Begin januari 1880 zijn er al geruchten dat Koningin Emma in verwachting is, maar ze worden niet bevestigd. Op 26 maart verschijnt in de Staatscourant de officiële mededeling dat “de Koning noch de Koningin naar Amsterdam komen voor het jaarlijkse voorjaarsbezoek, wegens de gezegende staat waarin H.M. de koningin zich bevindt”. Op 31 augustus is het dan zover; om 18.00 uur kwam Wilhelmina Helena Paulina Maria ter wereld in Paleis Noordeinde. De naam Wilhelmina is afgeleid van de traditionele Oranje-voornaam Willem. Helena komt van Helena van Nassau-Weilburg (de moeder van Koningin Emma), Pauline van Pauline van Waldeck Pyrmont (een zus van Koningin Emma) en Maria komt van Maria van Waldeck-Pyrmont (ook een zus van Emma).

In Nederland wordt niet direct positief gereageerd op de geboorte van het prinsesje. “T is maar een meisje” kopt het Leidsch Dagblad. Het Dagblad van Zuidholland en Den Haag schrijven dat de “geboorte van prinses Wilhelmina met de meeste sympathie en opgewektheid door de bewoners van de residentie is vernomen.”Als bijzonderheid weet het Dagblad te vertellen dat de Koning op 31 augustus van half zeven ’s morgens tot aan de bevalling “aan de zijde van zijner gade heeft vertoefd.”

Op 1 september 1880 wordt de nieuwe prinses ingeschreven in het bevolkingsregister van Den Haag. Dat gebeurt tijdens een besloten plechtigheid door de Koning in Paleis Noordeinde aan wethouder Baron van Duyn die als ambtenaar van de Burgerlijk Stand optreedt. Wilhelmina wordt in huiselijke kring Paulientje genoemd en later wordt dit weer gewoon Wilhelmina. De koning zelf gebruikt bij voorkeur zijn koosnaam Wimy.

Op 12 oktober 1880 wordt Prinses Wilhelmina gedoopt in de Willemskerk in Den Haag door Dominee Koetsveld. Baby Wilhelmina verschijnt weinig in beeld…Haar baby/peutertijd brengt ze in alle rust door op Paleis Het Loo.






Als op 21 juni 1884, de halfbroer van Wilhelmina, prins Alexander komt te overlijden, wordt duidelijk dat Wilhelmina de troongerechtigde is. De koning regelde daarom direct dat zijn vrouw Emma regentes wordt voor de 4 jarige Wilhelmina als hij zou komen te overlijden voordat zijn dochtertje de troon kan bestijgen.



Wilhelmina werd door haar vader verwend met vele poppen en poppenhuisjes en zelfs in het park van het Loo krijgt ze een echt speelhuis, waar ze zelf gasten kan ontvangen. Maar als de gezondheid van de Koning in 1885 achteruit gaat, wordt het voor Koningin Emma duidelijk dat ze haar beste jaren met de Koning heeft gehad..


 (Met dank aan Anja, foto’s RVD)

4 opmerkingen:

  1. Wat een mooie foto's!
    Ik ben benieuwd naar de andere delen..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geweldig!
    Prachtige foto's en mooi verhaal.
    Ja, ben ook benieuwd naar het vervolg! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit is nou met recht een aflevering waar je me veel plezier mee hebt gedaan! Ik ben toch vooral geïnteresseerd in de kindertijd van de Royals. Wat een lief meisje was koningin Wilhelmina. Echt prachtige foto's!!

    BeantwoordenVerwijderen