Koninklijk paar opent Koningsspelen 2015 | De Oranjes

vrijdag 24 april 2015

Koninklijk paar opent Koningsspelen 2015

Op een Leids sportveld met zo'n 8000 kinderen heeft het Koninklijk paar vanochtend het startsein gegeven voor de Koningsspelen die op basisscholen in het hele land worden gehouden.

Koningsontbijt
Leerlingen van negen Leidse basisscholen kregen vanochtend in de sporthal, 3 Octoberhal, een Koningsontbijt aangeboden. Voordat ze de aftrap gaven van de Koningsspelen, schoven Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima eerst aan bij het ontbijt. Ze gingen tussen de kinderen zitten en hielpen hen met het inschenken van melk of sinaasappelsap. Willem-Alexander dronk zelf ook een glaasje melk mee. Melk ontbreekt niet bij zijn ontbijt. Zo zei hij na afloop tegen de interviewer van het Jeugdjournaal.

Energie
Op het sportveld was vervolgens een estafetteloop waarbij leerlingen de sleutels van de stad Leiden rennend naar het Koninklijk paar brachten. Toen ze de sleutels symbolisch in ontvangst hadden genomen, bliezen de Koning en Koningin op oranje fluitjes. Het Kinderen voor Kinderen koor begon toen het nummer 'Energie' te zingen. Via een livestream was het de bedoeling dat op dat moment ook alle kinderen van alle basisscholen in Nederland dansten op het nummer. Voor Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zal het ook geen onbekend lied meer zijn, aangezien iedere school het lied al ruim een maand heeft ingestudeerd."De schoenen die ik nu draag gaan altijd als eerste uit als ik thuis kom"
Het Koninklijk paar maakte na de officiële opening een rondgang over het terrein en keek naar diverse sportactiviteiten. Een enkele keer hielpen ze een handje mee, door bijvoorbeeld een bal het veld in te gooien.
Maar op nette schoenen en op hakken konden ze ook niet veel beginnen, zo lichtten ze toe tijdens een interview van het Jeugdjournaal. Toen het Koninklijk paar gevraagd werd of ze liever op sportschoenen sporten of niet, had Willem-Alexander direct zijn antwoord klaar: "Absoluut sportschoenen. De schoenen die ik nu draag gaan altijd als eerste uit als ik thuis kom. Zelfs nog eerder dan de das." Koningin Máxima voegde er lachend aan toe dat ze ook niet met hakken zal rondrennen.

Yoghurt ontbijt op de Eikenhorst
In het gesprek benadrukten de Koning en Koningin ook het belang van een goed ontbijt. Naar verluidt eten ze zelf áltijd gezond. Hun ontbijt bestaat uit yoghurt. Máxima drinkt er sinaasappelsap bij, en Willem-Alexander melk. Ook hun dochters eten alleen maar gezonde dingen volgens Máxima. "Beetje vezels, beetje eiwit, beetje vruchten en vitaminepillen." Het was voor de prinsessen dan ook geen straf om vanochtend tijdens het Koningsontbijt op school appels en tomaten te moeten eten. "Ze hebben het allemaal op, dus ik ben trots op ze" aldus Koningin Máxima. Op de vraag wat ze zelf voor sport beoefenen zei de Koning:"Ik sta zeker drie keer per week op een band.. gewoon op een loopband en doe verder nog wat andere oefeningen." Koningin Máxima zei dat ze veel wandelt, zwemt en tennist.. maar "met name een heel weekend achter haar dochters aanfietst. "Het is belangrijk om te bewegen. Als dat in een traditie past, ben ik daar een groot voorstander van. Het belangrijkste is dat die traditie ook inhoud heeft, met deelnemende scholen en kinderen die plezier hebben in het sporten." aldus de Koning.

4 opmerkingen:

 1. Nog steeds vind ik de Koningsspelen een ontzettend goed idee. Sport is daadwerkelijk belangrijk voor de Koning (dus het is geloofwaardig), het gaf meteen een draai aan z'n 'ambtsperiode' en het zet kinderen ook aan tot gezond eten en bewegen. Het is een goed voorbeeld van de meerwaarde van een koningshuis.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit is een mooie traditie en een ontzettend goed idee, want sport is enorm belangrijk en een goed ontbijt om de dag mee te beginnen. Fijn dat het Koningspaar hier zo in meegaat. Ben benieuwd naar komend maandag en vele met mij denk, daarom wens ik iedereen alvast een hele fijne Koningsdag

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik wens jou en je bezoekers alvast een hele fijne Koningsdag!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind dit een goed idee,dat in ere moet worden gehouden. En het is mooi dat het koningspaar enthousiast mee doet. Ik wens iedereen een fijne koningsdag toe.

  BeantwoordenVerwijderen